Waarom wil ik graag op (een tweede) wereldreis? Waarom niet ‘gewoon’ een paar keer langer op vakantie naast een vaste baan? Ja waarom eigenlijk. Je zou zeggen: wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die het niet willen, maar een merendeel zou het wel willen maar kan (baby) het niet of doet het niet.

De vraag waarom ik zo graag wil krijg ik gek genoeg niet zo vaak, mensen vragen eerder:

  • Ga je je baan echt opzeggen
  • Mag je wel terugkomen?
  • Gaat je vriend zijn vaste baan opgeven?
  • Wat doen jullie met je huis?
  • Jeetje wat zonde zeg dat je alles opzegt.

Ik wil mijn beweegreden voor een reis graag met jullie delen. Helemaal omdat we volgens veel mensen toch best wat opzeggen.

1. Sommige landen bezoek je niet in drie weken

Tuurlijk kun je wel 3 weken door Nieuw Zeeland reizen. Maar voor mij is dat toch echt te kort; wat zie je nou werkelijk? Ik wil zoveel zien en mijn type reis is een slow-travel reis, niet lijstjes afwerken. Met een vaste baan is het toch al snel lastig om een maand vrij te krijgen van je werk.

De afgelopen tien jaar heb ik een paar verre reizen gemaakt en als ik daar één ding van geleerd heb dan is het wel dat je enorm uitgeput raakt. In plaats van bijkomen werd ik er alleen maar vermoeid van. En de dag na terugkomst moet je vaak ook weer gewoon aan het werk (omdat ik gierig was met verlofdagen).

De landen die wij tijdens onze reis dit jaar willen bezoeken zijn dan ook met name landen waar je echt een tijd moet gaan zitten (nou ja niet letterlijk natuurlijk als avontuurlijke reiziger ;-)). Ik wil de zonsopgang in Yosemite zien vanuit mijn tentje met een kopje verse koffie in mijn hand en eens goed leren surfen en downhill longboarden op de mooiste plekken.

Evelyn longboard in Penly Frankrijk

2. Beter worden in boardsporten

Ik schrijf al een tijd over boardsporten, maar er echt goed in worden lukt maar niet. Nou speelt het budget ook mee: ik spaar dus al een tijd voor deze wereldreis en moet kieskeurig zijn. En er zijn vanuit Nederland (en Groningen) weinig plekken om beter te worden in die specifieke surf- snow- en downhilllongboard sporten. Best lastig als je iedereen om je heen wél op wintersport ziet gaan. Onze longboards gaan mee op reis en we gaan plekjes zoeken waar ik beter kan leren surfen. Tips voor beginners/intermediate spots zijn daarom erg welkom!  

Fuerteventura surf

3. Het gevoel van uit je tas leven

Hoewel ik mijn huis hier in Groningen waardeer en blij ben met mijn spullen, geeft een reis mij veel meer voldoening dan spullen. Als je op reis bent word je ook geconfronteerd met hoe (arm) andere mensen leven. En vooral hoe weinig je zelf nodig hebt.

4. Mindful zijn

Ik wil terug naar het leven van reizen om tot rust te komen. Ik schrijf er nooit over: maar ik heb al ruim 8 jaar dagelijkse pijn aan mijn schouders en nek. Ik heb leren leven met de pijn, maar een leven zonder elke dag pijn te hebben moet toch mogelijk zijn? De oorzaak beginnen mijn fysiotherapeute en ik steeds meer aan stress te wijten, naast dat fulltime (gespannen) achter de computer zitten voor niemand goed is. Gelukkig gaat het sinds ik aan yoga en pilates doe een stuk beter. Reizen en boardsporten zijn voor mij de ultieme manieren om tot rust te komen en mij nergens druk om te maken.

5. Met weinig rondkomen

Toen ik in 2007 na een half jaar reizen terugkwam in Nederland was ik veranderd. Ik vond dat ik niks meer nodig had, had een andere manier van kleden en was vooral – niet materialistisch. Ik stoorde me aan gesprekken van mensen over een nieuwe bank (hoewel ik dat nu ook wel lekker zou kunnen). Maar hoe langer je weer in Nederland woont – en afhankelijk van hoe gevoelig je ervoor bent – hoe gemakkelijk die materialisme er weer in hakt. Er was een tijd dat ik heel veel kleding kocht, totdat ik weer ging studeren. Ik had toen ook veel minder te besteden.

En natuurlijk wil ik gewoon lekker eten, lokale mensen en reizigers ontmoeten, leren van andere culturen en onze aarde zien (klimaatverandering = eng). 

En yes, mijn vriend en ik gaan echt onze banen en huis opzeggen en bijna al onze spullen verkopen.

Waarom wil jij op wereldreis? Of waarom niet?

Noot van de redactie: Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op 29 april 2015 en is volledig vernieuwd en geactualiseerd op juistheid en volledigheid