Yes! Je hebt besloten dat je op reis wilt. Maar met wie ga je op reis? Een reisgenoot vinden is niet zo moeilijk. Je hebt vast vrienden die misschien ook wel met jou door Thailand willen reizen, of heb je er wel eens aan gedacht om online een backpackmaatje te zoeken? Samen reizen heeft veel voordelen. Ik had het geluk dat mijn beste vriendin en ik tijdens een gesprek met een wijntje erbij, erachter kwamen dat we beiden na onze HBO-studie wilden reizen. Tip nummer 1 is dus: maak bekend dat je wilt gaan reizen!

Een aantal tips hoe jij je reisgenoot kan zoeken.

Vraag rond in je vriendenkring

In het laatste jaar van mijn opleiding, tijdens één van onze gezellige avonden voor het stappen, kwam ik met een goede vriendin in gesprek over ons afstuderen. Ik zei dat een reis naar Thailand, op zoek naar mijn roots mij wel wat leek. Zij zei dat ze graag op wereldreis wou. En toen werd het idee geboren om samen op wereldreis te gaan.

Tip voor jou: vraag in je vriendenkring wie met jou op reis zou willen. Of wellicht kennen zij iemand? Ben je bang voor een afwijzing? Laat het onderwerp net als ik over mijn reis door Thailand, subtiel vallen.

Zet een ‘advertentie’ op een forum

Tijdens mijn reis ontmoette ik veel mensen die alleen reizen. Zo ontmoetten we Sophie, die Karin had ontmoet via een reisforum. Omdat ze halverwege de reis andere plannen had, trokken zij en Karin tijdelijk een ander pad. Later ontmoetten we Karin ook in Koh Phangan.

Tip voor jou: Bekijk advertenties of plaats zelf een advertentie op fora dat je een reisbuddy zoekt. Geef duidelijk aan wie je bent, waar je naartoe wilt en hoe lang je weg wil. Vergeet niet aan te geven wat je van een reis verwacht, wat je van de reisbuddy verwacht (ga geen waslijst aan kenmerken opnoemen, maar wees duidelijk of je af en toe behoefte hebt aan privacy en of je liever per bus dan per trein reist bijvoorbeeld. Niks vervelender dan er tijdens de reis achter te komen dat je reisgenootje andere ideeën over reizen heeft dan jou. Enkele reisfora die je kunt raadplegen zijn:

Ga met een groepsreis mee

Zoek je reisgenoten om te backpacken in Australië? Kijk dan eens op de website van Australian Backpackers, daar kun je een reis boeken om met een grote groep backpackers het vliegtuig naar Australië te pakken (tip van vriendin!). Zo ontmoet je gelijkgestemden en kan het avontuur beginnen. Andere websites om met een groep te backpacken zijn Xtreme Gap.

Heb lef

En als je heel graag wilt, waarom niet alleen reizen? Zelf heb ik alleen gereisd in  Thailand, Maleisië en Hong Kong. Je ontmoet heel gemakkelijk medereizigers; mensen staan open voor gesprekken, je zult je erom verbazen. Vind je het lastig om iemand op reis aan te spreken? Begin een gesprek met “Waar ben jij al geweest?” of “Waar ga jij naartoe?” of “Eerste keer backpacken?”. Als ik doorheb dat ik bij Nederlanders in de bus zit spreek ik ze altijd met een reisvraag in het Nederlands aan, loopt altijd positief!