Ben je op zoek naar informatie over longboarden? Vind hier longboardtips voor beginners, longboardmerken, type longboards, waar je longboards koopt, hoe je een longboard koopt en meer!

Longboarden

Longboarden wordt steeds populairder. En dat is niet voor niets; je kunt op longboards dansen, ermee sliden, downhillen en ze als vervoer gebruiken, ideaal toch? En omdat je kunt longboarden op straat, hoef je niet – zoals bij surfen – naar de zee of zoals bij snowboarden naar de bergen te gaan om te longboarden! Tenzij je van downhill longboarden houdt, maar dat even terzijde.

Wat is een longboard?

Longboards zijn er in allerlei vormen, en ze zijn over het algemeen langer dan skateboards. Wat is een longboard nou precies? Veel mensen denken dat een skateboard en een longboard hetzelfde zijn. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben is er wel een verschil tussen een longboard en skateboard: de lengte van de plank (het deck), de wielen en de trucks zijn anders.

De grootste verschillen tussen een skateboard en longboard zijn:

  • Longboards hebben over het algemeen grotere en zachtere wielen, die vooral geschikt zijn om te cruisen en om harder mee te rijden dan een skateboard.
  • De trucks van een longboard zorgen ervoor dat je goed kan sturen. Een skateboard is bedoeld om tricks op te doen in bijvoorbeeld een halfpipe in skatepark. De wielen van een skateboard zijn daarom harder en het sturen gaat iets minder lekker dan op een longboard!

De vormen van een longboard

De vormen van de longboardplank (ook wel het deck genoemd) verschillen. De bekendste zijn pintails en kicktails. In een apart artikel hebben we alle vormen van de longboard voor je opgesomd.

Vormen longboard soortenMateriaal longboards

Waar is het longboarddeck van gemaakt?

De plank (het deck) op een longboard is meestal gemaakt van 8 lagen hout. De meeste soorten hout decks die je zult tegenkomen zijn van esdoorn, berk en bamboo gemaakt. Bamboo decks zijn licht en super flexibel. Een deck van bamboo en esdoorn samen is een mooie combinatie: veel flex en ze gaan lang mee. Deze combinatie is perfect voor longboarders die flink willen carven en hoge snelheden willen behalen. Deze decks zijn lichter en gaan langer mee dan decks van esdoorn. Naast houten decks heb je glasvezel en carbon decks, die zorgen voor een lichter en stevig deck. Tot slot heb je nog plastic decks, zoals je die veel bij Penny skateboards  ziet.

Waar zijn longboards geschikt voor?

Je kunt verschillende dingen met een longboard doen: cruisen, down-hill racen of freeriden, long distance rijden en dancen, ook wel disciplines genoemd. Voor elke discipline) van longboarden kun je in principe een ander soort longboard gebruiken. En voor elke stijl is er een geschikte lengte plank beschikbaar. Longboards variëren in de lengte van 28″(=inch) tot 46″ (=inch). In centimeters is dat tussen de 71,cm tot 116 cm.

Klik hieronder op één van de artikelen om meer te lezen over deze leuke sport!