Zuid Oost Azië travelguide

Ga je binnenkort naar Zuid Oost Azië om te reizen? Leuk! Op deze pagina deel ik mijn ervaring met backpacken in Zuid Oost Azië.
Beste reistijd over het algemeen: November t/m februari.

Mijn reistijd destijds: april t/m juni én augustus

Visum: nodig bij verblijf langer dan 30 dagen
Inentingen: Als je naar Zuid Oost Azië reist heb je vaccinaties nodig voor DTP, Hepatitis A + B en Buiktyfus. Mij werd ook een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) aangeraden. Controleer actuele prijzen altijd via de GGD.

In Azië vind je goedkope landen om te backpacken. Backpacken in Azië is mede daarom erg populair. Al vanaf de jaren 70 backpacken reizigers door dit gebied. Een populaire route die men neemt is vanaf Bangkok via het Noorden met de boot naar Laos, Vietnam, Cambodja en terug naar Bangkok. Van hier uit gaan reizigers vaak door naar de prachtige eilanden in het zuiden van Thailand en door naar Maleisië, Singapore en Indonesië.

Accommodatie

Een dorm in een hostel kost al gauw €27-€45 per nacht. Een privékamer begint vanaf €45, maar dan heb je wel een double room. Mijn favoriete accommodatie is een Air BnB of Wimdu appartement.

Wil je liever voor een hotel gaan? Ga er dan maar van uit dat je vanaf €90 per nacht slaapt.

Tip » De eerste nacht na je vlucht iets boeken raad ik wel aan. Vaak moet je nog aan een land wennen en dan is direct een plekkie hebben wel fijn.

Wil je van te voren een hostel boeken dan kan dat bijvoorbeeld via booking.com

Eten en drinken

Met name als je van ‘de straat’ eet bij een van de eetstalletjes dan is het ontzettend goedkoop om in Azië te eten. Voor slechts een paar euro’s heb je al een maaltijd. Ik heb dagen meegemaakt dat ik slechts 1-5 euro voor een maaltijd betaalde, geen grap. Maar je moet rekening houden met 1-17 euro, want ik ga vaak voor lokale restaurants en Street food. Sommige mensen eten graag wat luxer. Verder is het lokale eten veel goedkoper dan het Westerse eten.

Vervoer

De meest gebruikte vervoersmiddelen voor reizigers in Azië zijn de bus en trein. De bus is ook het goedkoopste middel om mee te reizen. Er reizen zoveel mensen door Azië dat er altijd wel een bus naar die ene plek gaat.

In Azië is het vrij normaal om met de bus of trein te reizen. Je kunt zelfs met de boot (tip! De boot van Noord Thailand naar Luang Prabang Laos) of met het vliegtuig. Reizen doe je het meest met de lokale bus. Voor €25 ga je al met de bus van Vientiane in Laos naar Hanoi in Vietnam. Voor €16 euro neem je de trein van Bangkok naar Krabi om daar de boot naar Koh Phi Phi te pakken. Liever vliegen? Probeer via Air Asia, een soort van Easyjet in Azië. Vaak kan je voor nog geen €50 van Bangkok naar Bali vliegen, mits je tijdig boekt natuurlijk.

Vliegtickets Azië

De meeste reizigers beginnen hun reis in Bangkok en vliegen daarom naar Thailand. Bangkok is dan vaak het startpunt van je reis naar Thailand.

Een ticket naar Bangkok (vliegveld Suvarnabhumi)  heb je al gauw tussen de €500 en €700. Tijdens mijn wereldreis in 2007 heb ik een Around The World Ticket geboekt voor €1432 (inclusief administration fee, money back guarantee en een studenten Go25 kaart). We vlogen toen van Londen naar Bangkok (daar zat verder nog in: Singapore->Brisbane, Sydney-> Christchurch, Auckland -> Hong Kong-> Londen). Bepaalde stemmingen bereikten we per land, zoals Singapore en Sydney.

Ook het WTC heeft wereldreis tickets voor Azië. Bekijk de wereldtickets

Mijn andere favoriete websites om goedkope tickets naar Azië te checken zijn: We Fly Cheap, FligthGuru en Ticketspy. Dit zijn echter geen zoekmachine’s, je zult de websites dan in de gaten moeten houden of er een ticket naar Zuid Oost Azië tussen zit.

Kosten

In Zuid Oost Azië kun je veel leuke dingen doen die bijna geen drol kosten. Denk hierbij aan je duikbrevet halen, duiken, kookworkshops, wandelingen door de bergen enzovoorts. Afhankelijk van wat je gaat doen ben je hier ongeveer tussen de €150 en €200 per maand aan kwijt. Aan eten en drinken ben je tussen de €200 en €350 per maand kwijt en aan slapen ongeveer €100. Let wel, het hangt er echt vanaf waar je voor kiest. Het kan zeker goedkoper en ook zeker duurder, het is maar net of je bereid bent in een crappy hotel te slapen of juist niet. Of met eten op de centen te letten.

Als je voor langere tijd op één locatie blijft heb je geen kosten aan vervoer. Zo nu en dan een ritje in de Tuk Tuk voor laten we zeggen €3 per dag. Reis je wel door dan ben je al gauw wat meer kwijt. Een hop on hop off bus in Vietnam kost bijvoorbeeld rond de €25, daar ben je dan 3 weken mee zoet.

Hopelijk heb je een goed beeld gekregen hoeveel een reis door Zuid Oost Azië je gaat kosten. Wij waren tijdens het backpacken gemiddeld rond de €600 per dag kwijt en dat was echt goedkoop. Toen ik in 2011 drie weken naar Thailand en Maleisië reisde waren we in 3 weken €700 kwijt. Zo nu en dan gingen we voor goedkope hostels en soms ietsje duurder.

Een vliegticket naar Bangkok (vliegveld Suvarnabhumi)  heb je al gauw voor tussen de €500 en €700.

Visa

Voor enkele landen in Zuid Oost Azië heb je een visum nodig. Dit hangt af van de lengte en het doel van je verblijf.

Visum Thailand

In Thailand heb je als toerist geen visum nodig als je er korter dan 30 dagen verblijft.

Visum Vietnam

Je kunt een visum voor Vietnam aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag voordat je op reis gaat. Dit visum kost je €77 en het visum is dertig dagen geldig. Een andere manier is de zogeheten visum-on-arrival. Die kun je alleen niet bij de grensovergang in Vietnam krijgen. Wij hebben dat destijds met spoed in Laos (Vientiane) laten doen omdat we halsoverkop besloten naar Hanoi te gaan. De kosten daarvan weet ik niet meer. Maar een visa on arrival kost gemiddeld $35.

Visum Laos

Ook in Laos kun je een ‘visum-on-arrival’ krijgen op de luchthavens van Vientiane, Pakse, Savannakhet en Luang Prabang. Wij hebben dat destijds door iemand in Thailand laten regelen omdat we het waren vergeten. We namen toen de boot van Huay Xai naar Luang Prabang. Voor ongeveer $30 krijg je een visum voor Laos die dertig dagen geldig is.

Visum Indonesie

Als je langer dan dertig dagen in Indonesië van plan bent te blijven, kun je van te voren een visum of een Visa On Arrival (bij aankomst). Een Visa On Arrival kost gemiddeld $35. Na deze 30 dagen kun je nog één keer het visum verlengen voor dezelfde prijs. Je visum kun je bij verschillende immigratiekantoren verlengen.

Visum Singapore

In Singapore heb je als toerist geen visum nodig als Nederlander. Het enige wat je nodig hebt is een paspoort dat bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is.

Zuid Oost Aziatische landen: Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam (allen op het vasteland gelegen), de Filipijnen, Singapore, Indonesië, Brunei en Oost-Timor (eilandnaties) en Maleisië. Maleisië wordt door de Zuid-Chinese Zee in tweeën gedeeld en ligt zowel op het vasteland als op de eilanden.

Zuid Oost Aziatische landen: 

 • Myanmar
 • Thailand
 • Laos
 • Cambodja
 • Vietnam
 • Maleisië (deels eiland, deels vasteland)

Eilanden

 • Filipijnen
 • Singapore
 • Indonesië
 • Brunei
 • Oost-Timor

Activiteiten

Voor 10-15 euro heb je in Zuidoost Azië al een dagtripje. Je kunt verschillende dingen doen, van tempels bezoeken tot snorkeltrips naar eilanden.

Topactiviteiten

Ontdek Bangkok: Bangkok is de hub van Azië. Als je daar begint en er terugkomt is het net als thuiskomen. Vanaf Bangkok kun je overal komen. Maar ook in deze stad verveel je je  niet: er is genoeg te doen. Van de floating markets tot aan shoppen, de beroemde backpackersstraat Kao San Road en veel meer!

Trek door de jungle – door de jungle trekken is een must in Zuid Oost Azië. De gebieden zijn hier zo mooi en je vindt er prachtige dieren. De mooiste plekken om door de jungle te trekken? Laos en Malaysia. Begin je pas net met een jungle trek? volgens reisblogger Nomadic Matt zijn die in Thailand het gemakkelijkste. En dat vonden wij stiekem ook :)

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.