Surfen is wachten, veel wachten. Is het niet buiten de zee, dan wel als je op de golven deint. Het is daarom een gokje als je ‘maar’ 2 dagen hebt, om in Europa’s hidden surfgem te surfen. Yes, proberen, want  je bent bij het surfen afhankelijk van de wind, en daarmee de swell.

Madeira heeft het geluk dat de swell uit de Noord-Atlantische Oceaan komt: van point breaks tot reef breaks. Het is een geweldige locatie om te surfen. Je moet alleen wel op de juiste plek op het juiste tijdstip zijn, that’s surf.

Intermediate golven

De eerste dag rijden we vanuit onze thuisbasis Funchal, in stapjes richting de Noordkust, via het Oosten naar een spot dat ook wel chicken wordt genoemd: Faja da Areia (nummer 11 op de surfmap hieronder). Van onze gids Orlando Pereira, dé surfambassadeur van Madeira en een goeie surfer, krijgen we te horen dat we hier de golven voor de intermediate surfers kunnen vinden, gemaakt voor mij dus.  Als ik vanuit het ‘balkon’ richting de zee kijk, krijg ik zin om te surfen.
Kijk ik naar links dan zie ik nog wat obstakels om het water in te komen. De laatste keer surfen was voor mij in Peru. Daar had ik moeite om via de rotsen de zee in te komen. Toch ga ik het proberen. Want je weet nooit hoe het later op de dag gaat zijn, of de dag erna. We hebben immers maar 48 uur. En de advanced surfers willen straks verder rijden. Mijn surfbuddy Robbert overtuigt me om direct het water in te gaan.
Natuurlijk niet zonder wetsuit. Als ik mezelf daar in heb geheisd (Orlando beweerde dat ik een maatje S heb, terwijl ik toch echt maatje M zat te roepen) loop ik in een perfect passende maat S (mannen, dat dan wel) wetsuit, met Robbert richting het stenen ‘strand’. Samen met een andere surfer gooien we ons boardje op zee en peddelen we – na beide ruim een jaar niet gesurft – richting de golven, alsof we nooit anders hebben gedaan. Dat van Peru? Dat was blijkbaar een gebrek aan techniek. Maar beter laat dan nooit.
We sluiten aan bij de rest en pakken direct wat ‘groene’ golven. Het lukt ons zelfs een paar keer te staan. Hoewel ik nog niet goed kan surfen, weet ik wel dat ik rechts van een grote rots in de zee weg moet blijven. Gelukkig is er geen stroming waardoor het vrij simpel is om op één plek te blijven peddelen. Nadat ik wat golven heb gepakt (en blijkbaar in heb gedropt – ja altijd weer die onwetende beginners hé) peddel ik in schildpadden tempo richting de rotsen. Voor mijn gevoel ben ik een half uur onderweg.

Als ik het water weer wil uitkomen weet ik waarom ik stenen stranden niet zo tof vindt. Je moet er uit weten te komen zonder dat je te pletter slaat. En dan moet je op blote voeten op hete stenen terug lopen. Pijnlijk.

Als ik word ingehaald door een surfer die 5 minuten later de zee uitloopt, ren ik maar over de stenen heen. Moe, maar voldaan trek ik mijn nieuwe surfponcho van Chicky Clinics (want daar ben ik dan heel trots op) aan. Dat heb ik maar mooi gedaan. Oh en p.s. zo’n surfponcho is een must als je je op straat of het strand wilt omkleden. Just saying.

Op de weg terug krijgen we nog de schrik van ons leven: in de tunnel vliegen onze surfboards van het dak af. Ze liggen verspreid over de weg en we staan stil in de bocht van de tunnel. Om duistere redenen zijn de sjorbanden (als ik ze mag noemen) gescheurd. Gelukkig reed er geen verkeer achter ons.

Madeira, het Hawaï van de Atlantische Oceaan

Madeira staat bekend als hét Hawaï van de Atlantisch Oceaan. Dat ik dat eerder over Fuerteventura beweerde, daar wil ik toch op terugkomen. Fuerte’s landschap lijkt stiekem helemaal niet op die van Hawaï af. En zo ook niet de golven. Madeira lijkt er met haar helderblauwe zee, noemenswaardige golven én ruige landschap toch een stuk dichterbij te liggen.
 

Advanced spot: Jardiem do Mar

Madeira heeft mooie, lange en soms heftige golven. Er zijn point en beach breaks waardoor niet alleen wij intermediate, maar ook de advanced surfers in Madeira kunnen surfen. Dag 2, we rijden om half 8 naar de andere kant van het eiland. Een goede beslissing want de golven zijn clean en de swell komt al lekker op.

We starten onze dag met een lekker kop Galao (een soort van latte machiatto). Daarna genieten onze advanced surfers uit de groep de gehele dag van een heerlijke sessie terwijl de rest al bakkend toe kijkt. Als onze surfers de mooiste golven hebben gepakt in Paul do Mar, rijden we naar Jardim do Mar om te lunchen. Daar wachten we net zo lang tot er weer swell is.

Prosurfer Pascal van de Mast komt na een sessie uit het water en zegt dat hij zich net een beginner voelt. Hij heeft hier en daar wat pijn (hij is op z’n heup gevallen) en heeft moeite om bij de rotsen uit het water te komen. Stiekem moet ik gniffelen, ik dacht even dat ik een enorme loser op een surfboard ben, maar ik ben ook maar ‘gewoon’ een beginner. And that feeling comforts me. 

Madeira surfspots

Madeira is in opkomst als surf hotspot. Naast Jardim do Mar zijn er veel meer sports in Madeira te vinden:

  • Paul do Mar
  • Faja da Areia
  • Contreiras
  • Ponta Pequena
  • Achadas da Cruz
  • Fajã dos Padres
  • Ponta do Tristão
  • Cabo Girão
  • Madalena do Mar

Op de kaart van Madeira vind je de surfspots in Madeira. Met dank aan Madeira Calhau surfschool

Madeira surfscholen