Redenen om op wereldreis te gaan? Is dat nodig? Waarom zou je niet op wereldreis gaan/willen? Misschien omdat je nog overtuigd moet worden? Dat je twijfelt of je niet ‘gewoon’ tijdens het fulltime werken tussendoor op reis moet gaan? Want er is een groot verschil tussen langdurig weggaan of een paar keer per jaar op vakantie gaan. En dat verschil + de dingen die het zo leuk zijn om op wereldreis te gaan deel ik in deze blog.

Waarom op wereldreis?

1. Voor sommige landen wil je wat langer uittrekken

Je kunt natuurlijk in 3 weken heel ver komen in Nieuw Zeeland, maar wat als je er 2 maanden kunt zijn? Of 3 of 6 of een heel jaar? Als je de kans hebt, waarom ook niet? 3 weken leek mij in ieder geval wat kort en ik hou dus absoluut niet van gehaast reizen (slow-travel) en reis lijstjes afwerken. Met een vaste baan is het toch al snel lastig om een maand vrij te krijgen van je werk.

De afgelopen tien jaar…

heb ik een paar verre reizen gemaakt en wat ik daarvan geleerd heb is dat je van gehaast reizen moe raakt. Tot het “reizen is stom”  aan toe. Maar zo’n moment hebben we vast allemaal wel eens, toch?  In plaats van bijkomen van je werk werd ik er alleen maar vermoeider van.

De landen die wij tijdens onze reis dit jaar willen bezoeken zijn dan ook met name landen waar wij echt de tijd voor willen nemen om lekker te longboarden, misschien wel rotsen te beklimmen, mountainbiken en what else comes across. Ik wil de zonsopgang in Yosemite zien vanuit mijn tentje met een kopje verse koffie in mijn hand.

.. ja zo ja :)  en ik wil eens goed leren surfen en downhill longboarden op de mooiste plekken.

2. Beter worden in boardsporten

Ik schrijf al een tijd over boardsporten, maar er echt goed in worden lukt maar niet. Nou speelt het budget ook mee: ik spaar dus al een tijd voor deze wereldreis en moet kieskeurig zijn. En er zijn vanuit Nederland (en Groningen) weinig plekken om beter te worden in die specifieke surf- snow- en downhilllongboard sporten. Best lastig als je iedereen om je heen wél op wintersport ziet gaan. Onze longboards gaan mee op reis en we gaan plekjes zoeken waar ik beter kan leren surfen. Tips voor beginners/intermediate spots zijn daarom erg welkom!  

3. Waardering voor wat je hebt

Hoewel ik mijn huis hier in Groningen waardeer en blij ben met mijn spullen, geeft een reis mij veel meer voldoening dan spullen. Als je op reis bent word je ook geconfronteerd met hoe (arm) andere mensen leven. En vooral hoe weinig je zelf nodig hebt.

4. Even ontsnappen uit de sleur

Ik wil terug naar het leven van reizen om tot rust te komen. Ik schrijf er nooit over: maar ik heb al ruim 8 jaar dagelijkse pijn aan mijn schouders en nek. Ik heb leren leven met de pijn, maar een leven zonder elke dag pijn te hebben moet toch mogelijk zijn? De oorzaak beginnen mijn fysiotherapeute en ik steeds meer aan stress te wijten, naast dat fulltime (gespannen) achter de computer zitten voor niemand goed is. Gelukkig gaat het sinds ik aan yoga en pilates doe een stuk beter. Reizen en boardsporten zijn voor mij de ultieme manieren om tot rust te komen en mij nergens druk om te maken.

5. Met weinig rondkomen

Toen ik in 2007 na een half jaar reizen terugkwam in Nederland was ik veranderd. Ik vond dat ik niks meer nodig had, had een andere manier van kleden en was vooral – niet materialistisch. Ik stoorde me aan gesprekken van mensen over een nieuwe bank (hoewel ik dat nu ook wel lekker zou kunnen). Maar hoe langer je weer in Nederland woont – en afhankelijk van hoe gevoelig je ervoor bent – hoe gemakkelijk die materialisme er weer in hakt. Er was een tijd dat ik heel veel kleding kocht, totdat ik weer ging studeren. Ik had toen ook veel minder te besteden.

En natuurlijk wil ik gewoon lekker eten, lokale mensen en reizigers ontmoeten, leren van andere culturen en onze aarde zien (klimaatverandering = eng). 

En yes, mijn vriend en ik gaan echt onze banen en huis opzeggen en bijna al onze spullen verkopen.

Waarom wil jij op wereldreis? Of waarom niet?

Noot van de redactie: Dit bericht werd oorspronkelijk gepubliceerd op 29 april 2015 en is volledig vernieuwd en geactualiseerd op juistheid en volledigheid