Hoewel het nog lang geen oktober is en het gek lijkt om na te denken over een vakantie in het najaar is het niet onverstandig om je surfvakantie nu al te gaan boeken. Want hoe eerder je boekt: hoe goedkoper je vliegticket of reispakket. Zoek je inspiratie voor een surfvakantie in oktober? Ik deel de 7 beste spots om te surfen in oktober.

Ierland

Bij Ierland denk je misschien niet snel aan surfen, maar in Ierland heb je erg goede stranden om te surfen. Wat dacht je van Tramore? Je vindt hier 5 kilometer aan zandstrand in het centrum van surfen in Zuid-Ierland. Vooral in oktober zijn de stranden hier perfect voor beginnende en intermediate surfers.

Rondom Tramore vind je veel surfshops, -scholen en leuke pubs.

Het water is overigens wel koud dus zorg dat je een warme wetsuit meeneemt of huurt.

Watertemperatuur oktober: 14-16 graden

Sri Lanka

In Sri Lanka vind je de ideale surfbestemming. De zuidkust van Sri Lanka zijn namelijk in oktober perfect om te surfen. Waar moet je in oktober dan zijn? De swell komt naar Hikkaduwa, Midigama (point break voor intermediates en experts) of Weligama Bay.

Weligama Bay heeft een fantastische beach break dat golven maakt die perfect zijn voor beginnende surfers. In het plaatjes aan het surfstrand vind je leuke hostels en schattige straatjes met restaurantjes.

Watertemperatuur oktober: 18-30 graden

surfers bij San Diego strand
San Diego strand

San Diego

Twee jaar geleden waren in San Diego om te longboarden (niet het surfen, maar de langere skateboards). Hier proefden wij al een beetje van de surf omdat een van de downhill road die mijn vriend had geskate, uitkwam op een surfstrand. San Diego heeft wel 70 mijl aan open ocean kustlijn die perfect zijn voor surfers met verschillende surfskills: van beginner tot pro.

De kust van Point Loma naar Torrey Pines is een mix van close-out shorebreaks en barreling reef breaks, terwijl de lange, langzame golven van Tourmaline perfect zijn voor de surfers met langere planken.

Watertemperatuur oktober: 18-20 graden

golven in de zee bij Taghazout

Taghazout Marokko

Taghazout is de surfoase in het midden van Marokko’’ lange, ruige kustlijn. De golven zijn perfect voor elk level. Beginners doen er goed aan om te starten bij de standen van Panoramas of Crocodiles op de point breaks. Zoek je golven met veel power, dan zit je in Taghazout ook goed. De crème de la crème voor surfers vind je bij Anchor Point of  Killer Point. Hier worden de golven omschreven als “freight trains. See for yourself.

Ook in het plaatsje Taghazout vind je leuke surfhostels, een chille vibe en leuke restaurantjes.

Lees ook: surfen in Taghazout, alles wat je moet weten

Watertemperatuur oktober: 22,5 graden

Surfstrand Filipijnen Baler
Surfstrand Filipijnen Baler (Luzon)

Filipijnen

Het eiland Siargao is de surfhoofdstad van de Filipijnen. De bekendste golf is Cloud 9, dat gelijk ook een van de bekendste golven ter wereld is.Maar op het eiland vind je nog meer golven die geschikt zijn voor verschillende surf skills. Ook op de andere eilanden van de Filipijnen vind je goede golven om te surfen, zoals op Luzon.

Watertemperatuur oktober: omg. 30 graden

Lees ook: onze route door de Filipijnen

Surfsters op Fuerteventura

Fuerteventura

Ik kan het niet vaak genoeg roepen, maar Fuerteventura is een perfecte bestemming dichtbij huis waar je als beginner goed kunt leren surfen op de sand breaks. De noordkust zit vol met reef breaks die de swell rond oktober pakt waardoor de intermediate en pro’s ook goed kunnen surfen in oktober.

Het plaatsje Corralejo is een leuke plek om te verblijven in Fuerteventura. Het plaatjes zit bomvol leuke uitgaansgelegenheden, ho(s)tels en leuke restaurants.

Watertemperatuur oktober: 22 graden

Les Landes, France

Nog dichter bij huis vind je het Les Landes gebied in het zuidwesten van Frankrijk. Hier surfden wij toen we onze roadtrip langs de westkust van Frankrijk maakten.

De regio Les Landes in het zuidwesten van Frankrijk is een 230 kilometer lang zandstrand met een beste strandbreaks in Europa. Surfsteden zoals Moliets Plage, Lacanau, Vieux-Boucau en Hossegor profiteren hebben in oktober warm water. Er zijn spots aan de westkust van Frankrijk te vinden voor elk type surfer + de sfeer hier is gewoon top. Ook het nachtleven in Les Landes is fijn in Les Landes.

Watertemperatuur oktober: 18-22 graden