Canada is een autovriendelijk land om door te reizen. En wat is nou een betere manier om het land te ontdekken dan met de auto? In deze blog delen wij onze beste tips om door Canada te reizen, onze ervaring met het huren van een auto in Canada en handige tips voor je autoreis door Canada.

Een auto huren in Canada

Wil je een auto huren in Canada? Dan kan dat via verschillende organisaties. Je kunt ervoor kiezen om los een auto te huren of een Fly & Drive te boeken.

Er zijn diverse vergelijkingssite zoals Holidaycars.comAutoEurope of WTC. je auto huren voor Marokko. Wij boekten zowel in Amerika als Canada vaak een huurauto met autoverhuurbedrijf Herz. Via een vergelijkingssite kwam Hertz altijd als voordelige uit de test. Wat ik wel lastig vind aan vergelijkingssites is dat je goed moet letten op de kleine lettertjes. Zitten er verzekeringen bij? Hoeveel borg moet je betalen? Moet je extra betalen als je de auto op een andere locatie inlevert en ben je oud genoeg? Soms moet je namelijk extra bijbetalen als je jonger bent dan 23.

Ervaring met Sunny Cars

De laatste paar keren dat ik op reis ben geweest huurde ik via Sunny Cars. Daar zijn de kleine lettertjes een stuk duidelijk en weet je precies waar je voor betaalt. Tijdens mijn laatste twee roadtrips naar Marokko en Costa Rica heb ik een auto gehuurd via Sunny Cars en dat beviel erg goed.

Het fijne aan Sunny Cars vind ik toch wel dat je meteen op de website ziet waar je aan toe bent. Geen kleine lettertjes en duidelijkheid.

Wil je ook met Sunny Cars rijden? Bekijk hoeveel jouw autovakantie in Canada gaat kosten via de Sunny Cars website of lees onze Sunny Cars review!

Rijden in Canada: onze ervaring

Rijden in Canada is redelijk eenvoudig. In de bergen is het vrij rustig qua verkeer en de wegen zijn bijzonder goed onderhouden in Canada. In Vancouver vonden we het eenrichtingsverkeer wel lastig. Een GPS is dus wel handig. In kleinere steden en dorpjes als Banff is het prima autorijden. De verkeersregels spreken verder voor zich.

Net als in Amerika geldt in Canada: rechtsaf slaan bij het stoplicht mag. Je hoeft dan niet te wachten voor rood, tenzij anders aangegeven.

Stilstaande schoolbussen met de knipperlichten aan mag je nooit inhalen. Tanken doe je niet langs de snelweg, maar bij de afrit of in het dorp.

weg met bergen canada

Tips voor het huren van een auto in Canada

Huur een auto die groot genoeg is

Of je nou grote tassen mee hebt of kinderen hebt. Vanzelfsprekend huur je een auto die bij jouw samenstelling past. Wij huren altijd een Economy-auto met z’n tweeën. Achterin gaan de campingspullen en longboards en achterop de bank gooien we onze backpacks.

Eigenlijk is onze ervaring dat we nooit problemen hebben gehad. In Costa Rica wordt je heel erg gewaarschuwd voor de jatgevoeligheid van auto’s. Je kan dan maar beter zo weinig mogelijk spullen in het zicht hebben. In Canada hebben we nooit problemen gehad. Natuurlijk moet je geen dure camera’s in het zicht houden.

Huur een auto met automaat als je niet zo van hellingproeven houdt

Rijden met automaat is vooral in heuvelachtige gebieden fijn zodat je geen hellingproef hoeft te doen 😁.

Een extra bestuurder is handig

Een extra bestuurder is niet altijd in de prijs inbegrepen. In Canada ga je waarschijnlijk lange afstanden maken waardoor een extra bestuurder wel zo prettig is. Bij Sunny kun je een Additional Driver (AD)-pakket kiezen. Ook bij Hertz konden wij vooraf een extra bestuurder aangeven, is zo’n extra bestuurder al inbegrepen. Kijk goed of je dat van te voren moet aangeven of niet om extra kosten te besparen.

Kinderzitjes zijn beperkt aanwezig

Kinderzitjes zijn beperkt aanwezig bij autoverhuurders. Grote kans dus dat ze op zijn, zeker in het hoogseizoen. Regel dus een extra kinderstoel als je dat nodig hebt. Te duur? Bij Walmart kun je goedkoop eentje halen en later weer inleveren bij een tweedehandswinkel.

Download GPS apps

Het huren van een GPS is meestal erg prijzig, al snel bijna een tientje per dag. Je kunt beter je eigen navigatiesysteem meenemen en er eventueel voor vertrek een andere kaart op downloaden via internet. In steden zoals Vancouver is het handig om op GPS te rijden omdat er veel eenrichtingswegen zijn.

Kies voor volle tank inleveren

Net als in andere landen heb je ook in Canada heb je keuze uit verschillende tankregelingen. Bij Sunny Cars zit je altijd goed, zij bieden alleen klantvriendelijke tankregelingen aan. Wij kiezen op reis dan ook altijd voor een FF-regeling: je levert de auto in met dezelfde benzinestand als waarmee hij ‘m ophaalde.

Zorg voor voldoende bestedingslimiet op je creditcard

Zorg dat je genoeg bestedingslimiet op je creditcard hebt staan voor het ter plaatse betalen van de borg.

Neem een auto met power

Zorg dat je een auto huurt die voldoende power heeft om de bergen flink omhoog te rijden. Meestal is dat geen probleem met een huurauto. Je zult bijvoorbeeld regelmatig een camper inhalen omdat zij de weg omhoog slechter trekken.

Hou rekening met One Way kosten

Wil je de auto ophalen in de ene stad en inleveren in een andere stad? Hou er dan rekening mee dat je vaak one way kosten moet betalen. Deze one way toeslag is afhankelijk van de locatie en auto. One way autohuur binnen, van en naar Alaska is trouwens niet toegestaan.

Autohuur FAQ

Wat is de minimuleeftijd voor het huren van een auto in Canada?


De minimumleeftijd voor het huren van een auto in Canada is 25 jaar. Als je jonger dan 25 bent kun je de minimumleeftijd verlagen tot 21 jaar met het speciale Under Age (UA) pakket van Sunny Cars. Een auto huren onder 21 jaar is niet mogelijk. Tussen de 21 en 24 jaar betaal je helaas extra toeslag voor het huren van een auto.

Heb je een Nederlands rijbewijs nodig?

Met een Nederlands rijbewijs kun je in Canada autorijden. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig.

Hoeveel kost het huren van een auto?

Dat verschilt per verhuurder en auto. Bij Sunny Cars betaal je zo’n

Wat is een choice location?

Net als in Amerika kennen veel autoverhuurders in Canada de zogenoemde choice location. Dat betekent dat jezelf je huurauto mag uitzoeken binnen de autoklasse waarin jij boekt. De auto’s staan op de locatie waar je de auto ophaalt verdeeld in categorieën. JE kiest zelf gewoon de leukste auto uit.

Een auto huren in Canada en inleveren in Amerika, mag dat?


Ja, meestal wel. Veel mensen vliegen naar Canada en willen de huurauto inleveren in Amerika? Zo willen wij volgende jaar vliegen naar Vancouver en onze auto inleveren in Seattle. We maken dan dus een internationale one way reis met de huurauto.

Zorg wel dat je dit doorgeeft aan de autoverhuurder. Check ook of dat kan en hoeveel dat kost, vaak moet dat geen probleem zijn, je vinkt dan een hokje aan op je formulier. Vaak geldt er nog een toeslag, afhankelijk van de de autoverhuurder en de route die je kiest. Dit kan je nalezen in de huurvoorwaarden.

De meest voorkomende internationale one ways zijn van Vancouver naar Seattle, van Toronto Airport naar Buffalo Airport en Toronto Airport naar Boston Airport.

Wist je trouwens dat je voor Amerika geen ESTA hoeft te regelen als je over land aankomt?

Autoroutes Canada

Wij reisden 1,5 maand door Canada met onze huurauto en hebben twee autoroutes door Canada voor je gebundeld. Bekijk deze routes en doe inspiratie voor je volgende reis naar Canada!