Het voelde als 1 keer knipperen en het backpacken door Japan was voorbij. Hoe langer je ergens naar uitkijkt, hoe sneller de tijd gaat, vind je ook niet?

Alle leuke bestemmingen lijken zo snel voorbij te gaan. En zo dus ook onze vakantie in Japan. Lang uitgesteld omdat ik van mensen hoorde dat reizen in Japan duur is. Maar hoeveel kost Japan eigenlijk? En hoe bleven wij toch onder de geschatte €2000 voor 4 weken Japan?

De afgelopen maand reisden we van oost naar west, van Tokyo tot aan Miyayama eiland. We reisden met de Shinkansen, rusten wat langer uit op bestemmingen die ons bevielen, sliepen in een capsulehotel, een Ryokan, dronken sake en speelden uren in arcadehallen, eigenlijk precies wat we van Japan verwachten; cliché, maar het maakte Japan wel één van onze favoriete bestemmingen tijdens onze wereldreis!

Vakantie Japan: de kosten

Is Japan nou duur of toch wel betaalbaar?

Denk je aan Japan, dan denk je aan een dure vakantie, toch? Wij wel, jaren lang. Ik wou Japan zo graag in ons wereldreisplanning squeezen, maar iedereen die ik ken die naar Japan is geweest zei dat het wel echt zo duur is als dat er gezegd wordt. En yes Japan is duurder dan backpacken in Thailand of China, maar Japan viel ons hartstikke mee. Misschien ligt het aan de bestemmingen vooraf, zoals Hawaii en Australië, maar het meeste eten in restaurants is goedkoper dan in Nederland en voor 25 per nacht vind je echt geen decent hotel (inclusief warme wc-bril:-)) in Europa.

“Je stijl van reizen bepaalt natuurlijk hoeveel je vakantie naar Japan gaat kosten”

De kosten van een vakantie hangen absoluut af van je stijl van reizen en hoeveel souvenirs je wilt kopen, want boy wat kan je daar veel mooie spullen kopen. Maar als je net als mij meer van het backpacken houdt, dan kan je hier en daar goed besparen op bepaalde kosten.

shibuya crossing

Beroemde Shibuja Crossing in Tokyo

De kosten van onze vakantie in Japan

Hoeveel gaven wij uit in Japan? Hieronder vind je ons dagbudget:

Tabel met gemiddelde dagkosten van Japan

Dagbudget Japan

  • € 20,97 aan accommodatie 
  • € 10,36 aan eten
  • € 2,41 aan activiteiten
  • € 14,11 aan vervoer

Hierbij houden we rekening met een wisselkoers van 1 Euro = 132.35702 Japanse yen

Hieronder laat ik je per onderdeel zien wat onze dagelijkse kosten voor Japan waren:

Accommodatie

  • € 20,97 aan accommodatie 

Voor gemiddeld €20 p.p. heb je een bed in een dorm in Japan. Ons goedkoopste bed kostte €16 p.p.(ieder een apart bed) en daarnaast sliepen we een keer voor €18 p.p. in een tweepersoonsbed in een dorm (heel gek). Daarnaast slapen we regelmatig in een eigen kamer in een hostel voor de gezelligheid, tours,en informatie die hostels aanbieden (en om reizigers te ontmoeten)

Wij sliepen in Japan het goedkoopst in een capsulehotel, maar na 2 nachten om 1 uur en 5 uur ’s nachts geïrriteerd zijn door de föhn (ja echt wat mankeert die meiden in Azië) en het gerommel van plastic zakjes vol met souvenirs, gaf ik op zei ik tegen mijn vriend dat ik hoe dan ook naar een ander hostel wilde. Ik was de hele dag zo moe en chagrijnig haha. Gelukkig was het hostel niet duur en verhuisden we naar een ander hostel dat bovendien veel leuker was!

Natuurlijk verwennen wij onszelf ook wel eens na een hostel. Ons duurste overnachting was een Agoda Appartement (soort van Airbnb) in Kyoto. En natuurlijk sliepen wij ook in een Ryokan, hoewel dat niet echt verwennen bleek; de wc’s roken naar urine en we mochten onze tas niet mee naar boven nemen waardoor je steeds je spullen moest uitzoeken en naar boven moest brengen.

Alle accommodaties in Japan zijn trouwens heel schoon en hebben een föhn,  shampoo en de meeste wc’s hebben verwarming, heel fijn na Zuid-oost Azië’s armoedigere hostels.

Eten & Drinken

  • € 10,36 aan eten & drinken

In Japan kan je ontzettend goed eten en wij vonden het daarom zonde om daar op te besparen.  Maar eten kost helemaal niet veel! Zelfs na Zuid-oost Azië vonden wij de prijzen fair. Het meeste eten in westerse landen is veel duurder. Wij vonden het duur om voor meer dan 10 per persoon per maaltijd te betalen, om je een goed beeld te geven.

Tips om vrij goedkoop in Japan te eten?

In de sushi-train- restaurants kun je geld besparen doordat je kan kiezen welk gerecht je neemt. Zo vonden wij de 100yen sushi-train, waarbij de meeste bordjes sushi maar 100yen (nog geen €1) waren! Daarnaast heb je duurdere bordjes met vis van betere kwaliteit en kun je gratis groene thee poeder en heet water in een kopje doen (niet te verwarren met wasabipoeder :P ;-)). Tempura met Udon of Saba noodles vind je ook overal en kost vaak 500yen (nog geen €5) waarbij je vaak nog een kop Miso soup krijgt. Zelf koken? In Osaka haalden we voor maar 88yen al Udon noodles in de supermarkt en bij de 7 Eleven heb je bamisoepbakken voor zo’n €1-€3! En vaak wordt er in supermarkten na 8 uur in de avond korting gegeven op o.a. sushi, soms wel tot 50%.

Activiteiten

  • € 2,41 aan activiteiten

Voor musea en het bezoeken van shrines (Japanse tempels) en tuinen betaal je tussen de 500yen tot 1500yen, ongeveer €4 tot €12. Het Manga Museum in Kyoto koste 600yen (€5) en de entree voor het Osaka National Museum was 600 yen (€5).

Tours en busreizen kosten veel geld. Zo kost de busreis van Takayama naar de historische dorpen Shirakawa-go 2470yen (€19 voor een enkeltje).
De Japanse hot springs of ‘onsens’ kosten rond de 300yen (€2) en 1000 yen (€8). Ben je net als ons gek van gamen en arcadehallen. Voor 300yen (€2) kun je een bal uit de vending machine halen of proberen een anime-pop te grijpen. Potje Mariokart? Kan ook al voor zo’n 200yen (€1,50).

Openbaar vervoer

  • € 14,11 aan vervoer

Het openbaar vervoer in Japan kost vooral als je door Japan wilt reizen wat geld, maar daarentegen is wel comfortabel en snel. En om wat van Japan te zien is de trein zeker aan te raden. De JR Railpass is een grote uitgave, maar het zeker waard. Haal je er de kosten uit? Yes.

Lees hier hoeveel wij bespaarden met de JR Pass.

Een goedkopere optie dat wij niet uitprobeerden is reizen met de bus. Echter hou dan wel rekening met langere reistijden.

In de stad reizen met de metro? Overweeg dan een Suica Card zodat je precies weet hoeveel een bestemming kost. In de metroautomaatjes moet je namelijk een bedrag kiezen in plaats van een bestemming. Op de Suica kaart wordt automatisch het bedrag van je kaart afgeschreven. Zo hoef je niet net als ons elke keer uit te zoeken hoeveel een enkeltje kost :D

Accommodatie in Japan is onze grootste kostenpost, daarna het rondreizen (vooral de JR Pass). In Japan gaven wij gemiddeld € 49,04 per dag uit en in totaal voor 4 weken: € 1.618,47 per persoon (exclusief vliegticket).

Little sidenote 

Hierbij moet ik wel zeggen dat wij niet veel activiteiten deden. Wij reisden wel echt heel low-budget door Japan, maar deden wel alles wat we wilden. En dat is wel het belangrijkste. Heel vaak vonden wij activiteiten het geld niet waard. Zo kost het je al gauw €50 als je in elke stad bij een kasteel naar binnen wilt. En natuurlijk zeggen ze allemaal dat hun kasteel de beste, oudste etc. is. Net zoals bij shrines.

Osaka Castle

Kasteel in Osaka

Daarnaast hiken wij met veel liefde naar boven – terwijl de Japanners in rijen stonden om voor €20 met de kabelbaan naar boven en beneden te gaan. Het uitzicht bovenaan een berg is wat ons betreft het veel meer waard als je er de moeite voor hebt genomen (zwetend hiken dan in ons geval ;-)).

Maaarrr daarnaast geven we wel €30 per persoon uit aan een Robotcafé, heel wat euro’s in een arcade of aan een flipperkast (prioriteiten haha).

Meer over Japan:

En, vielen de kosten voor Japan je mee? Ben jij in Japan geweest? En hoeveel gaf jij daar per dag uit?