Helder water, heuvels begroeid met de jungle, adembenemende zonsondergangen… Pulau Tioman is een van de mooiste eilanden in Maleisië die ik gezien heb. De meeste reizigers reizen naar de Perhentian Islands, maar als je van iets minder toeristisch houdt, dan moet je zeker naar Pulau Tioman. En het hoeft niet duur te zijn.

Expeditie Robinson


Je krijgt direct het gevoel alsof je op een locatie van Expeditie Robinson bent aangespoeld. Wel 12 afleveringen werden op de Maleisische eilanden opgenomen, in de buurt van de  Tioman eilanden.

Op Pulau Tioman kan je prima backpacken, ja zelf in het rieten bungalowtje waar wij zijn geweest. Time Magazine riep in de jaren ’70 dit paradijs al uit tot één van de mooiste eilanden ter wereld.

Hoe kom je op het eiland (Pulau) Tioman?

Veel backpackers reizen vanaf Kuala Lumpur met de bus naar Mersing om daar de boot te pakken die je in 1,5 uur naar Tioman brengt. Je kunt ook rechtstreeks naar Tioman vliegen. Eenmaal in Mersing kun je bij bijvoorbeeld Island Connection Travel & Tours naar binnen lopen voor een ferryticket. Je betaalt hiervoor zo’n 70 ringgit.

Er zijn verschillende dorpen op de eilanden waar je alleen per boot naartoe kan varen. Voor elk budget is er wel wat te vinden, maar reis je net als ik graag low budget en ben je niet bang voor een aanval van hongerige aapjes (stipt om 4 uur) in de middag? Dan is Salang beach mijn aanrader; je krijgt er net zoveel heldergroene jungle en helder water voor terug als op een andere eiland of in een wat duurdere beachhouse.

Salang

Salang is vooral bekend onder de backpackers en single travelers en als de plek om te duiken, goedkoop te slapen en te feesten. Wij sliepen in het Puteri Salang Inn, vlakbij de jungle-ish heuvels en op loopafstand van het strand. Oh ja en die aapjes? Vuilnisbak dicht (helpt totaaal niet), bikini’s van de waslijn en gewoon lekker in je hangmat toekijken hoe ze met elkaar vechten om een appeltje.

Duur is natuurlijk subjectief: ik vond €20 euro per nacht toen (2007) best duur. Tjsa hoe langer je weggaat hoe beter je met je geld moet omgaan toch?

Pulau Tioman

Pulau Tioman

Pulau Tioman

Pulau Tioman

Pulau Tioman

Pulau Tioman

Pulau Tioman

Pulau Tioman

Pulau Tioman

Pulau Tioman

Pulau Tioman