Uitschrijven uit de gemeente als je gaat backpacken: tips en weetjes

Wanneer je net als ons langer dan 8 maanden op reis gaat, dan moet je onder andere nadenken over je in- (of in dit geval uit-) schrijving bij de gemeente. Want moet je je eigenlijk laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP)? Het antwoord is JA, volgens de Wet moet dat. In dit artikel geef ik je antwoord op vragen omtrent de uitschrijving uit de gemeente als je langer dan 8 maanden gaat backpacken.

Langer dan 8 maanden op reis? Je moet je dan uitschrijven bij de gemeente

Ga je langer dan 8 maanden op reis? Dan moet je je volgens de wet uitschrijven uit de gemeente, ook als de maanden niet aaneengesloten zijn en ook als je je huis in Nederland aanhoudt. Ook als je de Belgische nationaliteit hebt betekent 8 maanden op reis, dat jij je moet uitschrijven uit de gemeente. 

Weet je van te voren dat je langer dan 8 maanden gaat reizen? Schrijf je dan in ieder geval vanaf 5 dagen persoonlijk uit bij je gemeente. Zaterdag, zondag en de feestdagen tellen trouwens mee in de termijn van vijf dagen. Per gemeente kunnen de regels variëren, vraag daarom bij jouw gemeente na welke termijn zij hanteren, om er zeker van te zijn wanneer jij je moet uitschrijven.

Waarom moet je je na 8 maanden in het buitenland uitschrijven bij de gemeente?

Om misbruik te controleren. Sommige mensen gaan namelijk lange tijd in het buitenland wonen, maar ontvangen wel allerlei toeslagen zoals de AOW en zorgtoeslag.  

Hoe schrijf je je uit bij de gemeente?

Het kan zo zijn dat je dit allemaal digitaal kunt regelen, maar in sommige gemeenten dien je daadwerkelijk langs te gaan bij de gemeente. Kijk op de website van jouw gemeente wat de procedure is.

Uitschrijven moet je persoonlijk doen. De gemeente geeft je dan op verzoek een bewijs van uitschrijving. Je krijgt na je uitschrijving de status “zonder vaste woon- of verblijfplaats”. Wel blijf je gewoon Nederlander (ook bij emigratie) en je mag ook je Nederlands paspoort behouden.

Uitschrijven terwijl je al in het buitenland zit?

Check bij jouw gemeente of dit kan en hoe je dit het beste kunt doen.

Wat gebeurt er als je je niet uitschrijft bij de gemeente als je langer dan 8 maanden op reis bent?

Dan riskeer je een “bestuurlijke boete”. De boete verschilt per situatie: de standaardboete is € 240,-, de maximale boete € 325,- (wegens het bewust niet doorgeven van je verhuizing).

*Raadpleeg voor de exacte prijzen en regels altijd de website van je eigen gemeente.

Kan de gemeente erachter komen als je niet uitgeschreven bent?

De kans is groter dat de gemeente er achter komt als je bij de Belastingdienst bekend bent (denk aan hypotheekrenteaftrek). Als je een jaar geen inkomen hebt, weet de Belastingdienst dit onmiddelijk en zullen ze je om opheldering vragen.

Uitschrijven uit de gemeente zonder nieuwadres

Een postadres in Nederland is handig om belangrijke Nederlandse post te ontvangen, zoals dat van de Belastingdienst.

Je wilt namelijk niet gezocht worden door de Belastingdienst. Waar laat je je post dan bezorgen? Waar kun je je post ontvangen? Denk aan je ouders of aan iemand aan wie jij jouw post toevertrouwd.

Voor de bewoners van je postadres zitten er geen financiële nadelen aan, anders dan dat je je bij ze zou inschrijven.

Let wel op: Een postadres is maar een bepaald aantal maanden geldig, maar dit verschilt weer per gemeente. Raadpleeg daarom altijd je gemeente voor de juiste informatie.

Waar je op moet letten bij je uitschrijving

Het uitschrijven uit de gemeente kan gevolgen hebben op verschillende zaken.

Zorgverzekering

Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat kan het zijn dat je je zorgverzekering moet stopzetten. Over het algemeen geldt dat je je zorgverzekering moet stopzetten als je langer dan één jaar reist.

De beslissing over het wel of niet stopzetten van je zorgverzekering wordt door de zorgverzekeraar of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gemaakt. Neem altijd contact op met je zorgverzekeraar, ook omdat zij sneller uitsluitsel kunnen geven!

Uitkering

Heb je een uitkering? Ook dan kan het zijn dat deze komt te vervallen.

Lopende verzekeringen

Heb je een inboedelverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering? Deze kunnen ongeldig worden als je niet ingeschreven staat in Nederland. Ga je een reisverzekering afnemen? In de voorwaarden van de meeste reisverzekeringen staat dat je op het moment van afsluiten in Nederland ingeschreven moet staan. Let daar dus goed op!

Betaal je wel de premie voor verzekeringen en ben je niet uitgeschreven, maar  wel meer dan 8 maanden in het buitenland? Dan betekent dit niet automatisch dat je aanspraak kunt maken op de verzekering.

Huurwoning

Heb je punten opgebouwd bij de woningbouwvereniging en schrijf je je uit bij de gemeente? Dan kan het zijn dat je punten komen te vervallen. Dit verschilt per woningbouwvereniging dus vraag dit altijd na bij jouw woningbouwvereniging!

AOW

De hoogte van je AOW hangt af van het totaal aantal verzekerde jaren. Je AOW-pensioen wordt vanaf een jaar met 2% per jaar dat je niet verzekerd bent gekort.

Als je niet langer dan een jaar uitgeschreven bent geweest, wordt je niet gekort. Je kunt dit voorkomen door vrijwillig een AOW-verzekering af te sluiten, vraag hiervoor meer informatie op bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wat, als je als digital nomad 8 maanden of langer naar het buitenland gaat?

Als je een eigen bedrijf hebt en je bijvoorbeeld als digital nomad de wereld over gaat reizen dan wordt je bedrijf in principe ook uitgeschreven. Neem contact op met de Kamer van Koophandel om te kijken naar de mogelijkheden om toch met je bedrijf ingeschreven te blijven staan.

Scroll naar boven