Backpacken is een manier van reizen dat je vrijheid geeft. Maar wat is backpacken nou precies? 

Wat het verschil met backpacken ten opzichte van ‘gewoon’ reizen maakt, is de manier waarop je reist. Je zou het een lifestyle kunnen noemen. Backpacken is low- budget manier van vrij reizen – vaak met alleen een rugtas op.

Backpacken

Backpacken is vooral populair bij jonge mensen, met name net afgestudeerden of studenten die een jaar met school stoppen om te gaan reizen.

Het woordenboek Van Dale omschrijft een backpacker als:

“back·pac·ker (de; m,v; meervoud: backpackers)
1(jonge) toerist met een rugzak die rondtrekt”

Het Urban Dictionary omschrijft backpacken als

“backpacking
Traveling around with only a backpack on your back. This method of travel is usually associated with youth, but people of all ages backpack.”

Wat is een backpacker

De betekenis van backpacker wordt door de Dikke van Dale omschreven als “iemand die met een rugzak reist”. Vroeger waren backpackers vooral de budget bewuste jongeren die de wereld over reisden. Maar de moderne backpacker is niet meer aan leeftijd gebonden. Stelletjes, gezinnen, maar ook ouderen reizen tegenwoordig al backpackend de wereld over. Daarnaast heeft een backpacker tegenwoordig meer te besteden en zo is de term flashpacker ontstaan.

Wie zijn backpackers? Iedereen, ongeacht leeftijd, budget en type reiziger, kan een backpacker zijn (of worden). Iedereen kan backpacken.

Wat je doet als backpacker

  • Je legt in principe niets vast;
  • Je boekt meestal alleen een heen – en terugreis. Of een wereldticket waarbij je tussendoor over land reist;
  • Je hebt de vrijheid om naar een land te vliegen en geen vaste planning te hebben;
  • Je hebt vaak (alleen) een backpack bij je.

Het mooie aan backpacken

Wat ik er zo mooi aan vind? Door het backpacken kom je op plaatsen waar je anders nooit was geweest. Ik hou ervan om naar een land te vliegen geen vaste planning te hebben. Meegaan met de flow. De vrijheid in waar je wanneer en hoe er naar toe gaat. Veel backpackers vliegen zonder een echt plan te hebben en dat is zo gaaf. Echt, hoe eng je het ook lijkt, once you go backpacking you’ll never go back (home). Je ontmoet mensen die je over mooie plekken weten te vertellen, waar je tijdelijk mee reist en die jouw route vaak bepalen. Backpacken gaat meer om het beleven van andere culturen en persoonlijke groei dan om te feesten. Om even weg te zijn. De wereld is even je huis en reizen is je leven (op dat moment).

Wat is backpacken: niet alleen maar met je backpack op pad gaan

Backpackers zijn er in alle vormen en maten. Er zijn backpackers die in tenten in de bossen of op het strand slapen, maar er zijn ook backpackers die met een backpack in hostels slapen.

Als backpacker ga je meestal met een backpack (rugtas) op pad, maar het kan ook prima met een koffer. Je legt in principe niets vast als je gaat backpacken. De meeste reizigers boeken alleen een heen – en terugreis. Soms niet eens een terugreis of een flexibel ticket.

Lange periode

Backpackers reizen meestal voor een langere periode, langer dan de meeste toeristen en in verschillende landen. Het aantal landen verschilt en zo ook de lengte van de reis: van enkele weken tot een aantal jaar.

Om je manier van reizen backpacken te noemen, hoef je niet per se een jaar of langer weg te gaan. Zo kun je prima 2 weken backpacken. En desnoods doe je dat in Europa, dicht bij huis. De meest populaire plekken onder Nederlandse jongeren om te backpacken zijn  vooral Australië, Nieuw Zeeland, Zuid Amerika en Zuid Oost Azië.

Backpacken anno 2017

De laatste paar jaren is backpacken enorm veranderd. Het is veel gemakkelijker geworden doordat vluchten goedkoper zijn, het is veiliger geworden om op bepaalde plekken te reizen en de communicatie gaat beter door onder andere het internet.

Meer over hoe het reizen door de komst van internet volgens ons is veranderd