Op slechts 45 minuten rijden – met de trein – van Londen, ligt het plaatsje Southend-on-Sea. Het plaatsje waar je misschien wel eens van gehoord hebt als je online naar een vliegticket naar Londen zocht. Londen-Southend is namelijk één van de vliegvelden dichtbij de stad Londen. Southend-on-Sea wordt ook wel Londen aan zee genoemd. Het is een logische locatie als je goedkoper wilt overnachten, maar wél wat van Londen stad wilt zien. Of als je gewoon wat strand wilt mee pakken: Southend-on-Sea heeft een strand en een lange pier, en ja dat heeft Londen niet. Wat Southend-on-Sea nog meer te bieden heeft? Ik ging voor je op ontdekking.

Beachlife op 45 minuten rijden van Londen

In Southend-on-Sea vind je natuurlijk strand. Maar wist je dat ze daar de langste pier (1.34 miles (2.16 km)) van de wereld hebben? Ik niet. Je kunt het treintje op de pier nemen en dan de mooie wandeling langs de zee (officieel nog de Thames) maken. Heb je het einde van de pier bereikt? Dan is het winderig, maar het uitzicht is wel tof. Aan het eind van de pier is verder niet heel veel te doen.

Loop dan terug naar het strand en sla het treintje over. Onderweg vind je het restaurant van Jamie Oliver, Jamie and Jimmy’s seasonal café, waar veel toeristen op af komen. Helaas bestaat dit café niet ‘in het echt’. Het gebouw werd puur voor de opnames van Jamie’s tv-show gebruikt. Desalniettemin is het wel leuk om het cafeetje te bewonderen.

Longest pier Southend-on-sea

End of the Southend-on-sea pier

FIshermans wharf fish and chips

Watersport

Natuurlijk kun je op de Thames allerlei watersporten uitproberen. Vrijdagochtend begint al lekker: het regent pijpestelen. Het is en blijft Londen. En weer of geen weer, samen met journalist Jolinda van Miss Forty gaan we suppen (stand up paddling). Gelukkig regent het op het moment dat we richting The Beach Club lopen niet meer. Geen reisje zonder boardsporten! Twee begeleiders gaan met ons mee, om ervoor te zorgen dat we niet afdwalen naar het tegenover gelegen Isle of Sheppey. Daarna rusten we uit, maken we wat foto’s van de Beach Club en gooien we met z’n tweeën de kano in de Thames onder een dreigende grijze wolk. Normaal weiger ik 2-persoons kano’s (ik ben slecht in samenwerken als het om kanoën gaat :)) maar voor Miss Forty maak ik een uitzondering. Als we in het water liggen met onze kano, begint het hard te regenen. Maar stiekem vind ik regen tijdens watersport wel lekker. We gaan gewoon lekker verder. Mijn mascara stroomt over mijn gezicht en als ik uit het water kom zie ik eruit als een pandabeertje. Een echte sportschick, of niet?

Supping on the thames

Suppen op de Noordzee

Suppen op de Noordzee

Gezellig strandleven

Zoals we gewend zijn van Engeland (en Nederland) is het weer wisselvallig. De donderdag schijnt de zon volop en vangen we wat beachlife op.

Loop langs de boulevard, stop voor fish and chips (Fishermans Wharf is een aanrader) en fotografeer de beachhuisjes bewonderen. Tijdens zonsondergang loop ik vanaf de pier naar ons hotel. Als je de route langs het strand loopt heb je geen idee dat je in Engeland zit. De huisjes ogen Amerikaans, in sommige straatjes staan pastelkleurige huisjes die mij aan San Francisco doen denken en de pastelkleurige strandhuisjes ogen ook niet bepaald Engels.

Aan de Thames (want de Thames loopt hier over in de Noordzee) vind je Adventure Island. De entree voor het park is gratis, je betaalt alleen voor de attracties waar je in wilt; er is keuze uit wel 50(!) attracties, eettentjes en winkeltjes. Een paradijs voor het kind in ons. Het park doet mij een beetje denken aan het Los Angeles pier park. Dit Adventure Island park zit namelijk pal naast de pier.

Ocean Beach

Beach houses Southend-on-seaStrandhuisje Southend pastel

Roslin BEach hotel

Roslin hotel

Naar Southend-on-Sea vanaf Nederland

Vanuit Nederland vlieg je vanaf Amsterdam en Groningen naar Southend airport. En die laatste locatie, oh daar was ik zo blij mee. Ik woon namelijk in Groningen stad en had nog nooit vanaf Groningen Airport (wat eigenlijk Eelde Airport is) gevlogen. In slechts 20 minuten rijden vanaf ons huis ben ik al in Eelde. Dat is heel wat comfortabeler dan twee uur treinen, om, twee uur voordat je daadwerkelijk opstijgt, van te voren op Schiphol te zijn.

De vliegrit naar Londen vanaf Eelde duurt ook maar 45 minuten. En vanaf Amsterdam is dat ook ongeveer gelijk. Vanaf het vliegveld in Southend hoef je nog geen 5 minuten te lopen en je bent op het station. Vanaf hier kun je twee kanten op: Londen stad of Southend-on-Sea. Net als vanaf Gatwick ben je ongeveer 45/50 minuten kwijt om van Southend naar Londen Centrum (Fenchurch station) te reizen met de trein.

Naar Londen vanaf Southend-on-Sea

Of ik een rit vanaf Groningen naar Londen zou aanbevelen? Ja zeker! Vanaf €35 kun je al naar Londen Southend vliegen. Van london Southend naar het centrum van Londen is niet zo moeilijk en kost je maar 45 minuten met de trein. Een enkeltje kost je ongeveer €13,00 (£14.90).

Als je van plan bent om naar Londen te gaan, overweeg dan zeker om te overnachten aan het strand in Southend. Je kunt vanaf Southend on Sea met een dagretour van ongeveer €20,00 naar Londen gaan inclusief metro. De prijzen voor hotels zijn relatief goedkoper, dus de dagprijs van een treinticket haal je er wel uit. Als ik je een tip mag geven: slaap bij één van de hotels aan het strand, bijvoorbeeld de wat duurdere maar bijzondere Roslin of Park Inn hostel of het wat goedkopere hostel The Bay.

Het centrale punt van Southend on Sea (Victorial Avenue) heb ik niet gezien en ik kan daar dan ook weinig over zeggen. Volgens een journalist collega, die er wel is geweest toen ik op het water zat, is het volgend jaar een leuke bestemming. Dit omdat ze nu aan heel veel projecten werken. Je kunt wel zien dat er hard gewerkt wordt om Southend on Sea een aantrekkelijke bestemming te maken voor ‘toeristen’.Dus zet ‘m op de bucketlist voor volgend jaar (en later)!