Eén van de dingen die we in Java graag wouden doen is een klim naar een vulkaan. De zonsondergang waarbij je uitzicht hebt op Mount Bromo en het dorpje Cemoro Lawang is one of a kind. Een dag van te voren besloten wij om de volgende dag Mount Bromo te beklimmen, lekker zelf zonder tour. Niet alleen is het een stuk goedkoper, maar heb je meer vrijheid en kun je de tour lopend doen. In dit artikel leg ik je uit hoe jij dit ook zelf kunt doen.

Stap 1# Zorg dat je in Cemoro Lawang bent 

Je beklimming begint in het dorpje Cemoro Lawang. De beste manier om in Cemoro Lawang te komen is vanuit Probolinggo. De public bus is de goedkoopste manier. Dat zou je voor een enkele rit niet meer dan Rp50k moeten kosten. Wij besloten zelf vanuit Malang op het laatste moment een Grab te pakken, maar dat raad ik je niet aan. Alleereerst weigerden de meeste taxichauffeurs de rit en degene die ons wel naar Cemoro Lawang wou rijden wou ook geld voor de terugweg (fair enough). Wij dachten dat het een snelle ootie zou zijn, maar helaas moeten auto’s ook via Probolinggo rijden. Nog steeds was het een goedkope oplossing i.p.v. de public bus, maar de beste man kon de hellingproef nog niet en er was één moment dat ik dacht dat we van de berg af zouden rijden toen hij een paar meter naar achteren reed nadat we in de file stonden scary.

Eenmaal 4 uur in de middag kwamen we zonder kleerscheuren aan in Cemoro Lawang en vroegen we om een kamer bij Cafe Lava Hostel. Daarna deden we snel een rondje dorp bij zonsondergang en aten we goedkoop bij Warung Pondok Tengger.

Stap 2# sta vroeg op

En dan natuurlijk vroeg op bed want de volgende dag ging de wekker weer om half 3 in de ochtend. Volgens het hostel zou het ons ongeveer 1,5 uur kosten om naar boven te lopen. Omdat er werkzaamheden waren was het hoogste uitzichtspunt gesloten en kon je alleen naar King Kong Hill.

De volgende dag om 3 uur in de ochtend vertrokken we met extra trui, jas, water en een zaklamp richting ‘King Kong Hill‘. Die jas en trui gaan halverwege wel uit, want het is stijl en je krijgt het gegarandeerd warm. Vanuit het hostel waar wij zaten (Cafe Lava Hostel) loop je naar het noordwesten zoals hieronder.

Het eerste stuk is een normale weg en zul je vooral door jeeps worden ingehaald. Dan kom je alle jeeps achter elkaar geparkeerd tegen en moet iedereen omhoog lopen. Het eerste uitzicht punt is Serunu Point II waar je al wat mensen tegenkomt. Probeer niet vanaf het uitzichtspunt het paadje te vinden maar vanaf de weg waar je vandaan komt, net iets voor de vendors die je daar tegenkomt. Vanaf daar kun je via de bosjes een paadje vinden die je naar de andere uitzichtspunten brengt.

Tip: zorg dat je niet te snel gaat. Wij hadden de vorige dag bij aankomst hoofdpijn van de hoogte en als je de hike doet zul je in korte tijd flink wat meters maken. Onderweg zagen we genoeg mensen kotsen. Zorg dat je rustig aan doet en genoeg water drinkt. Luister naar je lichaam.

Stap 3# Vind een plekje tussen hordes toeristen

Zo rond kwart voor 5 / 5 uur kwamen we dan eindelijk aan en wat was het druk. Toeristen vol en iedereen dringt voor een plekje. Achteraf gezien is er beneden een plek die net zo goed was, maar dat is altijd achteraf. Omdat het vrij bewolkt was zagen we helaas niet zo’n prachtige zonsopgang als op de foto’s maar het is wel heel mooi.

Het uitzicht

Tip: wil je ook van het uitzicht over het dorpje genieten dan zou ik verder lopen dan Serunu Point II. Het is het waard.

Rond 6 uur besloten we weer naar beneden te wandelen. Hier en daar was het iets uitdagender en stijler dan op de heenweg.  Zo rond 7 uur stond het ontbijt in het hostel al klaar en rond 8 uur waren we weer klaar om naar Mount Bromo te hiken.

Stap 4# vind het weggetje naar beneden zonder entreegeld te betalen
Naast het Cemara Indah hotel zit een Security post en rechts daarvan is het weggetje waar je gratis naar beneden kunt lopen.

Security Post

Let wel op: de terugweg is stijl! Er schijnt nog een weggetje te zijn die wat westelijker is, maar die kan ik je helaas zo niet aanwijzen. Dat is wellicht handig als je niet gaat ontbijten, dan kun je al iets eerder naar beneden dan tot het dorpje te lopen. Wij hadden ontbijt inclusief, dus daar maakten we graag gebruik van.

Eenmaal beneden is het simpel, loop richting Mount Bromo. Je hoeft niet perse hetzelfde pad als de jeeps aan te houden. Je kunt namelijk afsnijden. Voel je voeten in het gekke landschap en zie de jeeps en motorbikes om je heen racen. Een leuk gezicht. De heenweg vanaf Cemoro Lawang tot aan de krater duurt zalgeveer 45 minuten, afhankelijk van je conditie (de trap op het eind is het zwaarst) en de terugweg duurde bij ons iets minder lang.

Onderweg zul je heel vaak gevraagd worden of je een motobike lift wilt of dat je per paard gebracht wilt worden. Als er 1 ding is dat ik je wil afraden dan is het wel om een paard te nemen. De paarden zagen er ondervoed uit en in heel Azië lijken ze dieren nou niet goed te behandelen.

Als je bijna boven de vulkaan bent zou ik even diep inhaleren want eenmaal boven stinkt het zo erg (en de lucht lijkt me daar niet gezond), dat je zo snel mogelijk weer naar beneden wilt. Maar dat is natuurlijk zonde, je hebt niet voor niets zo’n eind gelopen.

Tip: neem een mondkapje mee of gebruik een shawl om je mond mee af te dekken voor het stof en de geur uit de krater

De route naar Bromo

That’s it!

Stap 5# Wees op tijd terug voor de public bus

Om 10 uur waren we precies op tijd terug in het dorpje voor de bus om naar Probolinggo te gaan. Er schijnt per dag maar 1 bus te zijn en die wacht net zolang tot ie vol zit. Dat kan 11 uur maar ook 10 uur zijn. Volgens het hostel moesten we Rp35k (€2,15) betalen maar door één of ander vaag verhaal dat er nog een bus ging en de bus weg wou, gingen we met minder mensen weg en wouden ze Rp50k (€3,10).

En de allerbeste tip: laat je niet ontmoedigen door locals. Iedereen die je vraagt zal waarschijnlijk zeggen dat het moeilijk is om Mount Bromo te lopen. En dat je dat echt niet zonder jeep kunt doen. Maar dat kan dus wel. Succes! 


From East Java to East Java