Onze beste tips voor de eerste keer kamperen

De eerste keer kamperen vond ik spannend. Ik zat in groep 8 en moest me redden, samen met nog meer onervaren klasgenoten. Ik was er gelijk klaar mee. Een aantal jaar later gaf ik het weer een kans. Omdat mijn vriend van kamperen houdt. Inmiddels heb ik ervaren en kamperen we in ieder geval 1 keer per jaar. Welke fouten ik heb gemaakt? En welke tips ik je kan meegeven voor de eerste keer kamperen deel ik daarom met jou. Zodat je zo goed mogelijk voorbereid begint aan je eerste keer kamperen.

Mijn ervaring met kamperen

Kamperen. Wij doet het tegenwoordig elke zomer en ook tijdens onze wereldreis stonden we regelmatig met de tent bij een prachtig meer, aan een waterval en in nationale parken. Laat ik zeggen dat ik een slechte start heb gemaakt met kamperen. Het was in groep 8 met twee bange vriendinnen. Er ging op de schoolcamping van alles mis: het regende, de tent was niet goed opgebouwd, ik wist niet hoe koken op de camping werkte (en kreeg van mijn moeder een pak bamisoep mee) en er struikelde iemand zichzelf de EHBO in.

Tegenwoordig ben ik nog geen doorgewinterde kampeerder, maar wij gaan wel regelmatig met de tent op pad in en buiten Europa. Hieronder vind je mijn beste tips voor de beginnende kampeerder.

Kampeertips voor je eerste keer

1. Koop geen nieuwe of dure kampeerspullen

Je gaat voor het eerst kamperen. Leuk! Je loopt de Bever naar binnen en shopt gelijk voor duizend euro aan kampeerspullen.

Dat zou ik niet doen. En de reden daarvoor is omdat je nog niet weet of kamperen iets voor jou is en wat voor type kampeerder je bent. Zo hebben wij een zo klein mogelijke tent, maar ik kan me voorstellen dat je na de eerste keer denkt: doe mij maar een grotere tent.

Als beginner kan het kopen van je tent-uitrusting behoorlijk overweldigend zijn, ik voelde mij vooral vaak verloren. Heb ik dat echt nodig?

Om het je gemakkelijker te maken, leg ik uit wat je nodig hebt en wanneer!

Voordat je begint met het kiezen van de juiste kampeer gear, stel jezelf deze vragen:

  • Ben ik van plan om met iemand een tent te delen (ja ook met een hond)?
  • Wil ik uiteindelijk andere vormen van kamperen gaan proberen, zoals backpacken?
  • Wat is mijn budget?

De tent

Een tent is het allerbelangrijkste wat je nodig hebt als je gaat kamperen. Daar moet je het meest in investeren. Als beginner zit je goed met een 3-seizoenentent (wat betekent dat ‘ie geschikt is voor de lente tot aan de herfst).

Ik raad je aan om een grotere tent te kiezen dan je nodig hebt. Als er bijvoorbeeld 2 personen in de tent slapen, kies dan voor een 3 persoons tent. Uit ervaring weet ik dat dat zoveel chiller is!

Het matras

The next thing waarin je het beste kunt investeren als beginnende kampeerder is een slaapmat van goede kwaliteit. Een slaapmat zorgt voor comfort en isolatie tussen jou en de grond. Slaapmatten worden beoordeeld op R-waarde, een maatstaf die de hoeveelheid isolatie en warmte meet. Als beginner zit je goed met een R-waarde van rond de 2 tot 2,5.

Voor tentkampeerders raad ik aan om een opblaasmatje te kiezen met meer cushion. Je rug heeft hier veel baat bij! Ik ben zelf inmiddels overgestapt op een prijzige maar fijne, lichte opblaasmat, de Nemo Equipment Tensor Insulated Regular Wide Slaapmat (Marigold). Het wordt geleverd in lange en brede maten om precies aan uw behoeften te voldoen! Ik heb de brede versie omdat ik in mijn slaap rondrol, ook tijdens het kamperen.

  • Je kunt heel makkelijk een tent huren, tweedehands op Marktplaats kopen of voor iets goedkoper gaan. De Decathlon is daarvoor bijzonder geschikt. Onze ervaring is dat de tenten van Decathlon prima zijn voor de eerste keren en toch heel betaalbaar zijn.
  • Ga voor de uitverkoop. Kampeerwinkels hebben uitverkoop na de zomer en dat kan veel geld schelen. Ook op Marktplaats doen mensen vaak hun tent weg. Haal je spullen daarom rond augustus / september voor de beste prijs.

2. Koop niet een te kleine tent

Wij hebben inmiddels 3 verschillende tenten gehad en in het buitenland eentje 2 verschillende gekocht en daar ook gebruikt. Een tent koop je net als kleding voor kinderen, of net als een huis: op de groei.

Wie weet krijg je straks kinderen, dan is het handig als zij er ook in passen. Zorg ook voor een buitenruimte, wij hebben heel vaak het probleem gehad dat we niet konden koken omdat het regende.

Wil je geen buitenruimte? Dan kan een tarp uitkomst bieden.

3. Wees voorbereid op de kou

Kamperen is voor mij zo vaak kouder dan warm geweest. Ook als het overdag warm is kan het in de avond enorm afkoelen.

  • Neem een extra deken mee naast je slaapzak
  • Een dikke trui, joggingbroek of pyjama kan ook schelen.