Ben je van plan om een roadtrip door Frankrijk te maken? Goed idee. Frankrijk is namelijk dé bestemming voor ons Nederlanders voor een roadtrip! Frankrijk ligt dicht bij ‘huis’ maar geeft door haar landschap, stranden en cultuur toch het gevoel dat je uit Nederland weg bent. En het leuke aan Frankrijk? Er is voor elke type reiziger wel iets te doen in Frankrijk. In dit artikel delen wij reistips om je roadtrip naar Frankrijk zo goed mogelijk te plannen zodat jij goed voorbereid aan je roadtrip door Frankrijk begint!

Wat moet je plannen als je gaat roadtrippen door Frankrijk? Het mooiste is natuurlijk op de bonnefooi op pad te gaan. Maar als je in het hoogseizoen gaat, dan kunnen de mooiste campings snel vol zitten. Het is daarom handig om goed uit te zoeken wanneer het hoogseizoen in Frankrijk is en om je favoriete accommodatie camping te reserveren. Ook scheelt het als je van te voren je roadtrip route door Frankrijk in je hoofd of op papier uitstippelt zodat je tijdens je roadtrip niet constant achter je laptopje of je wegenkaartje moet kruipen. Hoewel daar de charme ook in zit :natuurlijk )

#1: Kies je seizoen

En waar is het mooi weer in Frankrijk? De beste reistijd voor Frankrijk is tussen mei en met september. De gemiddelde temperatuur is dan in heel Frankrijk tussen de 21 en 28 graden, met de meeste kans op zonnig weer in juli en en augustus.

Vooral aan de kust is het in juli en augustus enorm druk omdat niet alleen de Fransen, maar ook andere Europeanen Frankrijk bezoeken. Vervelend als je dan constant vastzit in de file. In Frankrijk zijn vier verschillende klimaatgebieden.

Frankrijk kent volgens klimaatinfo.nl een drietal klimaten:

  1. Het zeeklimaat, dat het grootste deel van Frankrijk betreft: relatief milde winters, geen extreem hete zomers en regen gedurende het hele jaar.
  2. Het hooggebergte klimaat van de Franse Alpen in het zuidoosten. Hier valt relatief veel neerslag, zijn er koudere winters en relatief koele zomers.
  3. En dan heb je het mediterraan klimaat langs de zuidoostkust tot de grens aan Spanje en Italië: warme droge zomers en relatief milde winters. Het klimaat van de Cote D’Azur, in het oosten van het mediterraan klimaatgebied is het zonnigste van Frankrijk.

#2 Stippel je route uit

Wat wij wel hebben geleerd van onze roadtrip door Noord Amerika is dat je dingen soms vooruit moet plannen. Op deze manier verlies je minder tijd aan het zoeken van campings tijdens je reis, is je favoriete camping misschien nog beschikbaar en ben je goedkoper uit dan dat je op het laatste moment de laatste dure camping moet boeken.

Bekijk hier een selectie van de wegenkaarten voor Frankrijk.

Om je roadtrip toch een beetje flexibel te houden kun je ervoor kiezen om je planning globaal te houden of je kunt natuurlijk alles al van te voren vastleggen. Kies je route op basis wat je wilt gaan doen. Pak Google Maps erbij, pin je favoriete plekjes en voila, je hebt je roadtrip route te pakken. Heb je ideeën nodig voor je route? Hieronder hebben wij een aantal routes voor je bedacht!

Landkaart bekijken

Route uitstippelen voor je roadtrip naar Frankrijk

Voorbeeldroute 1 Zuid-Frankrijk: road Trip langs de Côte d’Azur

Je start in: Montpellier / Je eindigt in: Nice

Deze roadtrip gaat langs de Franse en Monegaskische kust aan de Middellandse Zee. Neem je route naar Nice door de streek Provence Alpes Côte d’Azur (PACA) of langs de kust, beide prachtige routes!

Lees meer over deze route

Voorbeeldroute 2: West Frankrijk: Surfroadtrip langs de Atlantische kust

Je start in: Bretagne / Je eindigt in: Biarritz

Ga via de kust langs de stad Bordeaux en eindig in surfwalhalla Biarritz. Aan de Atlantische kust liggen onder andere Mimizan, Hossegor en Biarritz  – bestemmingen waar je ontzettend goed kunt surfen.

Lees meer over deze route

Bekijk meer routes voor je Frankrijk roadtrip

#3 Kies je vervoersmiddel

Per auto

Heb je een eigen auto? Handig! Dan kun je vanuit huis je spullen inladen en naar Frankrijk vertrekken. Heb je geen eigen auto maar zou je dat wel graag willen doen? Dan kun je twee dingen doen:

  • Huur een auto in Nederland
  • Huur een auto bij aankomst in Frankrijk

Voor laatstgenoemde kun je bijvoorbeeld eerst naar je bestemming vliegen en je auto op het vliegveld ophalen. Auto’s huren kun je via verschillen websites, probeer Sunny Cars of kijk op een autovergelijkingssite zoals  WTC. Wij kiezen vaak via een vergelijkingssite voor een auto van het verhuurbedrijf Hertz omdat we daar goede ervaringen mee hebben.

Een busje huren

Of wat dacht je van een Volkswagen (VW) busje? Via vintageroadtrips kun je een echt VW busje vanuit Amersfoort of Zuid Frankrijk huren! Hoe cool is dat? Een andere website is GoBoony, waar je een busje direct van een eigenaar kunt huren. Daar zitten heel wat leuke busjes tussen!

In de camper in Nieuw Zeeland

#4 Bereken je kosten

Als je een roadtrip maakt moet je rekening houden met aantal kosten: benzine, tol (peage), de eventuele huur van een auto, eten en overnachtingen. Wil je een goedkope roadtrip door Frankrijk? Ga dan kamperen. Het is een leuke manier om Frankrijk te ervaren en ook nog eens goedkoper dan een hotel. Je kan het ook net als ons combineren met appartementjes in de grote steden en kamperen langs de kust.

Tol in Frankrijk omzeilen?

Door de tol kan je roadtrip door Frankrijk duur uitvallen, hou daar dus rekening mee! Er zijn alternatieve tol-vrije routes: bij de meeste Route National wegen vragen ze geen tol maar dat betekent wel dat je langer onderweg bent en je vaak meer benzine kwijt bent. Het is dus maar de vraag of je roadtrip dan wel goedkoper gaat worden. Je kunt op Google Maps ook kiezen voor de optie zonder tolwegen om zo de tolwegen in Frankrijk omzeilen!

Een alternatieve goedkope route om richting Frankrijk te rijden is via Luxemburg, omdat er geen tolheffing is. Je kunt zo een heel stuk van de tolweg omzeilen. Plus je kunt in Luxemburg ook goedkoper tanken!

Meer informatie over hoeveel tol je moet betalen? Kijk dan op de website van Via Michelin of Mappy voor een overzicht van alle tolprijzen voor auto’s en campers.

Hoe kun je tol betalen in Frankrijk? Contant, met creditcard of met Liber-T badge. De icoontjes boven de tolpoorten geven wel aan hoe je kunt betalen zodat je direct in de goede richting kunt rijden. Meer informatie over de tolpoortjes vind je op de website van Frankrijk toerisme.

#5 Kies je overnachtingsplek in Frankijk

Je kunt in Frankrijk van hotel naar hotel reis, kamperen of in een busje slapen. Kamperen is natuurlijk het goedkoopst, afhankelijk van je eisen voor de campingplekken (ook campings kunnen heel duur zijn). Wij deden vooral een combinatie van kamperen en Airbnb accommodaties. Als je je route hebt samengesteld kun je kijken op populaire plekken om te slapen. Denk ook aan de reistijd die je hebt. Ga je onderweg ergens slapen?

Kamperen? Lees hier meer over kamperen in Frankrijk.
Accommodaties? Wij geven je €30 korting op je eerste Airbnb accommodatie, yay!
Hotels? Booking.com, Hotels.com (van Expedia) en Agoda.com zijn onze favorieten om vooruit te boeken. Laatste 2 geven je de mogelijkheid om vooraf te betalen. Bij Booking.com geef je je creditcard gegevens om de boeking te garanderen.

Inspiratie nodig voor bestemmingen in Frankrijk? Andere handige artikelen over reizen in Frankrijk vind je hieronder:

Heb jij wel eens een roadtrip door Frankrijk gemaakt?