Tips voor beginnende snowboarders

Snowboarden is een bijna verslavende activiteit om in de winter te doen. Het is een leuke en actieve sport die je veel plezier kan opleveren. Als je een beginner bent, is het belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je de piste op gaat. Zo voorkom je blessures, kun je sneller progressie maken en beland je niet in één van die video’s waar een snowboarder over de grond achter een sleeplift wordt gesleept;-). Lees verder voor onze tips voor de beginnende snowboarder.

1. Zet door, no matter what

Het klinkt heel flauw, maar het is wel waar. Snowboarden heb je minder snel onder de knie dan skiën en dus heb je flink wat doorzettingsvermogen nodig in het begin.

En je zult vaak, heel vaak, ruzie hebben met de sleepliften en op je billen vallen. Ga voor je eerste keer dan ook het liefst naar een wintersportgebied waar geen sleepliften zijn, thank me later.

Frankrijk is een populair wintersport land, maar kan ook een uitdaging zijn voor beginners door het gebruik van sleepliften.

gelukkig zijn deze bestemmingen in Frankrijk volgens ons snowboard beginner proof.

Lees ook: Leren snowboarden op latere leeftijd: mijn eerste snowboardles

2. Zorg dat je de juiste kleding draagt

Ook dit klinkt als een open deur, maar toch is dat niet zo. Zo zie ik wel eens mensen in hun spijkerbroek snowboarden. Niet doen! Je wordt nat en droogt niet snel waardoor je sneller ziek wordt. Bovendien zit dat helemaal niet lekker.

Maar ook ik heb mijn fouten gemaakt hoor.

Mijn eerste fout op het snowboard? Een getailleerd jasje. Als snowboarder sta je natuurlijk wat breder op het board en als je wilt opstaan na een valpartij, dan is het wel fijn als je jas wat breder is. Ga dus vooral voor een bredere jas (tip: Dope Snow).

Waar moet je op letten bij de aanschaf van snowboardkleding?

Droog en warm

Kleding dat je goed droog en warm houdt. Als beginner zit je veel in de sneeuw en je kunt snel kou vatten.

Als beginner zou ik niet teveel geld uitgeven aan wintersportkkleding. Bij Decathlon of via tweedehands websites als Vinted vind je betaalbare snowboardkleding. Bij Vinted kun je jouw oude kleding ook zelf verkopen.

Skisokken

Vergeet de skisokken niet! Een warm lijf begint bij warme voeten.

Lees ook onze wintersportsokken guide.

Crashpant

Als beginner is het fijn om een crash pants te dragen om de klap op je kont op te vangen.

Kies je voor een crash pant? Dan is het belangrijk dat je ook een bredere broek (of een maatje groter) draagt. Pas de panta dus zeker voordat je op wintersportvakantie gaat

Beschermers

Draag kniebeschermers. Er zijn speciale snowboard-kniebeschermers, maar misschien heb je nog een paar beschermers liggen van het longboarden of skeeleren.

Ook polsbeschermers en een helm zijn aan te raden. Zelf droeg ik deze dunne G-Form kniebeschermers (die ik ook voor het longboarden gebruikt) die gemakkelijk onder een broek passen. Life savers als je het mij vraagt!

Een tweedehands skihelm is niet aan te raden. Helmen moeten elke 3 tot 5 jaar of na een crash worden vervangen.

Helmen die aan vervanging toe zijn, vertonen niet altijd tekenen van schade en het is altijd een gok om ze tweedehands te kopen.

Zelf draag ik een Roxy helm (favo merk).

Een aantal winkels waar je goede snowboardkleding kunt aanschaffen zijn o.a. Bever, Daka, Perry Sport, Blue Tomato en ook online op Bol.com, Bergfreunde, Protest, Roxy, Brunotti en de Decathlon webshop kun je wintersportkleding bestellen.

Bekijk hier de beste wintersportmerken er zijn

3. Oefen voordat je de sneeuw in gaat

Iets wat ik veel eerder had willen doen is het oefenen voordat ik echt m’n eerste lesje nam.

Je kunt heel gemakkelijk een beginnerslesje in Nederland nemen en als je wilt zelf prive. Zodat je niet zoals ik als eind twintiger tussen de jonge Franse kindjes leert snowboarden. Scheelt je veel schaamte als je het al een beetje kan :).

In Nederland leren snowboarden? Check deze indoor snowboardhallen.

4. Sta met de juist voet voor

Voelt het snowboarden raar? Ja dat kan omdat je met de verkeerde voet voor staat. Neem je een snowboardlesje, dan zul je altijd gevraagd worden of je met je linker of rechter voet voor staat.

Met snowboarden sta je namelijk altijd met één voet voor. Sta je met rechts voor? Dan ben je goofy. Sta je met links voor? Dan ben je regular. Twijfel je wat je bent? Laat iemand je vooruit duwen. De eerste voet die je voor je zet is de voet waarmee jij gaat leren snowboarden!

Overigens zal een goede snowboardleraar je vertellen of je met de juiste voet voor staat, mocht je bang zijn dat je toch de verkeerde voet hebt gekozen.

Ik ben dus goofy

5. Koop niet direct van alles: huur je materiaal de eerste keer

Een snowboard en snowboardschoenen kn je het beste eerst huren voordat je begint met snowboarden. Als je een wintersportpakket boekt dan kun je vaak kiezen voor de optie “spullen huren”.

Zo kun je uitproberen of snowboarden wat voor je is en hoe je snowboard gear rijdt en zit.

Wie weet denk je na de eerste keer wel dat je nooit meer wilt snowboarden?

Of wellicht wil je toch liever het skien uitproberen? Ben je gek op boardsporten? Dan weet ik zeker dat je het snowboardvirus te pakken krijgt.

Ben je lid van de ANWB? Dan kun je met 10% korting je spullen huren bij Intersport.

6. Ga voor de juiste maat

Net als bij elke andere sport is de juiste maat van cruciaal belang. Klinkt leuk en aardig, maar hoe kies je dan de juiste maat?

Je snowboardschoenen moeten goed zitten. Te groot is absoluut niet goed en te klein… tsja, je gaat dat vooral voelen bij het remmen. Je hiel moet goed gefixeerd staan in de schoen, zodat deze niet omhoog kom als je in de too side staat.

De lengte van je snowboard hangt onder andere af van je lengte, gewicht en je ervaring .

Lees ook: onze snowboardtips voor het kopen van je (eerste) snowboard.

6. Neem snowboardles

Het klinkt heel leuk: snowboarden uitproberen en zien hoe het gaat. Of je ken wel iemand die je wilt leren snowboarden.

Naast de kans op een blessure is de kans ook groot dat je de verkeerde techniek aanleert (vooral om te vallen). Iets aanleren is zoveel gemakkelijker dan afleren.

Zo moet ik mezelf ook steeds dingen afleren en dat terwijl ik al een tijdje kan snowboarden.

Neem dus een snowboardles (of lessen). In Nederland kun je bijvoorbeeld terecht bij Snowworld voor een snowboardles.

indoorsnowboarders amsterdam

8. Ga snowboarden in een snowboardvriendelijk gebied

Je hebt geen groot gebied nodig als snowboarder, dus kijk en luister niet naar mensen die perse naar een groot gebied willen (tenzij je met ervaren wintersporters gaat).

Waar je als snowboarder op moet letten is dat je het liefst geen sleepliften wilt hebben (geloof me, dat is echt niet leuk).

Wij leerden snowboarden in Saint Jean D’Arves, Frankrijk. Hoewel dit een heel gezellig gebied is, waren er wat mij betreft te veel sleepliften waardoor ik meestal slepend over de grond achter de lift aan ging (vandaar de naam? :P).

De afgelopen jaren zaten wij in Val Thorens Frankrijk, een wintersportgebied dat ik persoonlijk echt aanraad voor beginnende snowboarders. In Val Thorens heb je genoeg blauwe pistes, maar ook goede rode en een enkele groene piste.

En uitzondering voor Frankrijk: geen sleepliften, jay!

Ook Levi in Fins Lapland is een fijne bestemming om te leren snowboarden vanwege niet al te steile pistes.

Deze bestemmingen zijn perfect voor de beginnende snowboarder: