5x biologisch afbreekbare zonnebrand (voor outdoorliefhebbers)

Adventurous girls like being outdoors. En daar hoort een goede zonnebrandcrème stash bij toch? Ik ben zelf ooit een keer flink verbrand en smeer mijzelf tegenwoordig bijna obsessief in tegen de zon, vooral als ik het water in ga. Maar wist je dat de ingrediënten in zonnebrandcrème schadelijk kunnen zijn voor het milieu en met name het leven onder water? De ingrediënten oxybenzone en octinoxate kunnen het koraal bleken en zelfs doden. Niet handig als je van surfen of andere watersporten houdt.

De chemicaliën van een zonnebrand kunnen niet alleen slecht zijn voor het koraal, maar ook voor plankton. Daarnaast kan zonebrand giftig zijn voor de vissen. Daarom is het toch verstandig om biologisch afbreekbare zonnebrand te gebruiken. Gelukkig ligt er tegenwoordig steeds meer duurzame zonnebrand in de winkels. Wel zo fijn als je het water weer induikt met je plankje.

Wat is biologisch afbreekbare zonnebrandcrème?

Biologisch afbreekbare of rifvriendelijke zonnebrand verwijzen naar ‘formules’ die in de loop van de tijd breken en geen ingrediënten bevatten waarvan wordt aangenomen dat ze schadelijk zijn voor het leven in de oceaan. Dit betekent meestal dat de zonnebrandcrèmes geen chemische UV-filters bevatten en in plaats daarvan minerale blokkers zoals zinkoxide en titaniumdioxide gebruiken om je te beschermen.

Minerale zonnebrandmiddelen kunnen ook een betere keuze zijn voor bepaalde huidtypes als je last hebt van irritatie, een gevoelige huid of allergieën. Goede redenen om een biologisch afbreekbare zonnebrandcrème aan te schaffen dus.

Waar moet je op letten bij het kopen van biologisch afbreekbare zonnebrandcrème?

Geen enkel zonnebrandcrème is 100% veilig voor het leven in het water, oceanen en riffen in het bijzonder. Sommige merken zonnebrandmiddelen (met name zonnebrandcrème zonder oxybenzone en octinoxaat) zijn echter aanzienlijk vriendelijker in vergelijking met zonnebrandmiddelen met gevaarlijke ingrediënten. Zoek dus naar deze ingrediënten en vermijdt chemicaliën in zonnebrandcrème bij het kiezen van een veilige natuurlijke crème voor de oceanen.

1# Lovea

Een fijne biologische zonnebrand is die van Lovea. De Lovea zonnebrandcrème is waterbestendig en gecertificeerd door Ecocert. 95% van de plantaardige (en eventuele dierlijke) ingrediënten moet van biologische oorsprong zijn. Lovea zonnebrand is een duurzame zonnebrandcrème omdat het geen chemische middelen bevat en vegan is. Lovea BIO is vrij van parabenen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en – parfums. Hierdoor is Lovea BIO zacht en veilig voor de huid en staat het garant voor 100% veilig zonnen. Verder is Lovea niet alleen biologisch maar ook vrij van de ‘verboden’ ingrediënten.

Gebruik van Lovea: de crème is dun en smeert fijn weg.

Lovea is o.a. te koop bij Bol.com en bij Holland & Barrett

2# Lush zonnebrandcreme

Lush zonnebrandcreme is verkrijgbaar in vaste, vloeibare en poedervorm. De Sunblock met factor 30 bestaat uit cacaoboter en biologische sesamolie. Deze gebruik je vooral na het douchen. De Powdered Sunshine met factor 15 geeft zonbescherming in poedervorm. In de poeder zit kalamijnpoeder, biologische sesamolie en drie synthetische zonnefilters. De zonnebrand lotion factor 10 bestaat uit oliën en boters.

Lush is o.a. te koop op nl.lush.com

3# Neutrogena SPF 50 Zuivere Zinkoxide Dry-Touch Face Zonnebrandcrème

Deze betaalbare biologisch afbreekbare zonnescherm is ook veilig voor mensen met een gevoelige huid. De zonnebrandcreme laat je huid er niet wit uit zien en is waterbestendig. Erg handig voor watersporters zoals de golfsurfers onder ons. De creme is geurloos en gemaakt van 100% zinkoxide op natuurlijke basis en heeft een Dry-Touch-technologie. Dit betekent dat de crème snel droogt. Daarnaast is Neutrogena niet-comedogeen, wat betekent dat het de poriën niet verstopt en is de crème olievrij en bevat antioxidanten die je beschermen tegen huidbeschadigende vrije radicalen.

Neutrogena Dry Touch  is o.a. te koop op Exclusively.nl

4# SuperGoop! Everyday Sunscreen Broad Spectrum SPF 50

SuperGoop! zonnebrandcreme kun je gebruiken voor zowel het gezicht en je lichaam. Naast het beschermen van je huid tegen die felle zon, zou de creme ook anti-aging zijn.

De antioxidant-rijke Cellular Response-technologie helpt je huid te beschermen tegen UVA-, UVB- en IRA-stralen, terwijl haver-bèta-glucaan (een vochtinbrengende component) droogheid bestrijdt. Deze lotion is vrij van oxybenzone en olie en laat geen witte resten achter.

SuperGoop! is licht geparfumeerd en bevat natuurlijke extracten van citroen, sinaasappel, basilicum en bois de rose.

SuperGoop! is o.a. te koop op de website Babassu.nl of Amazon.de

5# Soléo Organics

Het Australische Soléo Organics is een biologische zonnebrandcrème zonder chemicaliën en parfum. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten en de zonnebrandcrème is volgens de producent biologisch afbreekbaar en waterbestendig. De zonnebrandcreme is daarom ook ideaal voor surfers, suppers en andere watersporters. Om je huid te beschermen tegen UV-straling wordt gebruik gemaakt van zinkoxide.

Soléo Organics is o.a. te koop op de website GreenBeautyShop

Tips voor de aanschaf van zonnebrandcreme

  • Bij een heel dun laagje werkt de factor niet optimaal, wees dus royaal met smeren, maar pas op dat je er niet als een spookje gaat uizien ;-);
  • Zonnebrandcremes kun je bewaren, maar na ongeveer een jaar neemt de factor af;
  • Neem een zonnebrandcreme voor UVA EN UVB. UVA beschermt tegen huidveroudering (elasticiteitsbeschadiging = rimpels) en UVB tegen zonnebrand (en uiteindelijk huidkanker);
  • Wist je dat je slechts 15 min aan zon per dag nodig hebt voor Vitamine D aanmaak? 

Dit artikel uit 2013 is volledig vernieuwd en geüpdate.