De laatste tijd zit ik in een goede schrijf flow. De teksten vliegen van het toetsenbord. De ene na de andere blogpost komt online en ik ben zelfs trots op mijn eigen teksten. Voor een perfectionist komt dat zelden voor. Maar ik heb een tijdje last gehad van een writers block, zowel voor mijn blog, als voor mijn scriptie als voor het platform Na de lunch, waar ik een tijdje voor schreef. Slechts eenmaal per week zette ik een blogpost online, soms zat ik dagen in de UB en had ik alleen maar denkwerk gedaan. Wat ik wel online zette gaf me eerder plaatsvervangende schaamte (dat kan blijkbaar van jezelf) dan dat ik trots was: posten om het posten.

Tijdens mijn scriptie heb ik gemerkt dat het key is een goede omgeving te hebben waar je rustig met woorden kan spelen. In mijn eigen studiekamer ben ik vaak niet zo productief. Ik kan er heel goed technische dingetjes voor m’n blog doen, maar een blogpost schrijven vind ik moeilijk. Ik word constant afgeleid door Twitter, Whatsapp en interessante artikelen en blogposts die ik wil lezen.

Zoek een blogplekje

Mijn tip? Zoek een plek waar je je favoriete muziek kan opzetten en neem een lekker bakje koffie of thee. Probeer een omgeving te creëren waar je goed kan zitten, desnoods onder een dekentje met ouderwets papier en pen, waar je geen afleiding van het schrijven vindt. Op deze manier train je ook je hersens om in the mood te komen om te gaan schrijven.

Voor je het weet heb je een bestseller en een verfilmping op je naam staan somebody bring the champagne!

eames stoel replica

Maak een schema

Ik weet heel vaak niet over welk onderwerp ik moet schrijven, dus die bestseller wordt ‘m niet. Ga ik het over longboarden hebben? Bespreek ik de laatste hotspots? Blik ik terug op mijn reis door Zuid Oost Azië? Voor je het weet heb ik een boek geschreven over van alles en nog wat.

Door een schema bij te houden krijg je structuur in je schrijven en kun je op het moment dat je een nieuw bericht open hebt direct beginnen. Nooit meer een uur naar een lege teksteditor staren.

Mijn schema is niet uitgebreid: De eerste vrijdag van de maand komt de eerste boardchick of the month online. 2 weken later komt nummertje 2 online. Op maandag geef ik vaak een spy into my life, maar dat probeer ik af te wisselen met andere posts, dat kan dan wel eens een andere dag dan maandag worden. Volgende maand ga ik met een thema werken.

Schrijf elke dag, doe je computer en telefoon uit (weet je nog hoe dat moet?)

Als je elke dag schrijft hou je de flow erin, word je beter en scherper in woorden. Schrijven kun je leren. En hoe vaker je schrijft hoe minder snel je op zoek moet naar woorden. Oefenen maakt schrijven gemakkelijker. Schrijf het liefst op papier, bijvoorbeeld in een dagboek. Op papier moet je langer nadenken omdat je geen return knop hebt waardoor je jezelf tijd geeft om je gedachten te verzamelen en na te denken over je zinsopbouw, je woordgebruik, je verhaal, wat je lezers interessant vinden.

laptop stylespy blog

Raak geïnspireerd door mensen die je interessant vind, but don’t copy them

Die 25 travel facts heb ik ook niet zelf gevonden. De blogwereld staat er vol van, maar door er je eigen draai aan te geven wordt het persoonlijker en iemand anders heeft het framework al voor jou gemaakt. Waarom geen gebruik van maken? Mijn blogpost over de 3 van de beste surf spots ter wereld? Geïnspireerd door deze blogpost: De 25 best surfspots in the world . Ik heb 3 landen uit de top 25 gepakt die mij het meest aanspraken en er mijn eigen draai aan gegeven (namelijk, hoe vind je je surfgod).

Schrijf je content niet steeds één dag van te voren

Ik ben er goed in. Nee, ik blink erin uit. Maar tegenwoordig vind ik de kracht om mijn artikelen dagen van te voren te  schrijven. Ik bekijk de post na een aantal woorden en bepaal of ik de richting op ga die ik wil benaderen. Soms begin ik met een travel report en eindig ik met travel tips. Daarna bekijk ik het concept een paar dagen later nog eens en vervang ik saaie lopende zinnen ik ben er een ster in door een gladdere teksten ;-) Ik kopieer altijd een paar zinnen van de blogposts waar ik trots op ben om deze stijl aan te houden. Als je elke dag wat schrijft heb je zo 100 concepten (ahum) in je berichten staan en kun je altijd een veel eerder geschreven artikel publiceren als je even geen inspiratie hebt.

Creer een ritueel

Misschien is het die Eames stoel onder je wereldkaart, de kop koffie, die oversized trui waar je ongekamde kapsel onder die capuchon verdwijnt oh nee dat ben ik zelf. Misschien is het de cd van de Backstreet Boys, een kat op je schoot? Ze zorgen ervoor dat je in de mood komt. En nee, van Candy Crush kom je niet in de mood, uit dus die telefoon.

En verder schrijf ik graag in Microsoft Word, gebruik ik een fijn lettertype (Century Gothic) en ‘plak’ ik tussendoor foto´s in de blogpost. Zo lijkt het op een artikeltje en ik hou ervan om je resultaat direct te kunnen zien.

Wat doe jij tegen een writers block?

 En, wat vinden jullie, vaker doen zo’n ‘Blog Class’? Of zeg je “nee Evey, hou het maar bij boardsports & travel”.