Vakantiefoto’s, reisgidsen, waterflessen. Fotografie is een belangrijk onderdeel van deze blog en ook een uit de hand gelopen hobby van mij. Ik ging de afgelopen jaren van een simpele point & click camera over naar een Full Frame spiegelreflexcamera. Ik zou niet meer zonder mijn vertrouwde Nikon op pad gaan. Hij gaat overal mee naartoe. Ga jij binnenkort op reis, backpacken of ben je gewoon benieuwd waarmee wij onze foto’s schieten? Ik dit artikel deel ik de beste camera voor op reis.

Beste camera voor reisfotografie: een spiegelreflex

Een spiegelreflexcamera is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp. Ik fotografeer nu zo’n 6 jaar met een Nikon spiegelreflex. Ik begon met de camera van mijn vriend, een Nikon D3100. Deze camera is een instapmodel en gemakkelijk te bedienen als je net over gaat naar een spiegelreflexcamera. Helaas is deze camera alleen nog maar op Amazon verkrijgbaar.

Sinds 2015 schiet ik met een full frame camera: de Nikon D610. Tot nu toe is de Nikon D610 mijn beste camera voor reisfotografie/Instagram/de blog. Ik schiet er kwalitatief mooie foto’s mee, maar het is niet de beste camera om mee te backpacken: hij is nogal zwaar met alle lenzen erbij. Bovendien moet de camera in een speciale tas zodat die niet kapotgaat. De Nikon D610 had ik gekocht omdat deze tipt aan de beginners full frame camera’s, maar in een iets lagere prijsklasse ligt. Het perfecte startersmodel dus voor full frame camera’s.

Onze lichtste camera voor op reis: Sony A6000

Mijn vriend schiet met een systeemcamera: de Sony A6000. Ik denk dat dit op het moment wel de beste compact camera voor op reis is, hoewel het officieel gezien een systeemcamera is. Een systeemcamera (rechts) is een camera met verwisselbare lens, maar zonder spiegelsysteem. Je kijkt op het scherm of in een elektronische zoeker naar je onderwerp.

Mijn vriend koos de A6000 omdat deze op Tweakers hele goede cijfers had. En we vinden het de beste camera voor backpacken omdat de kwaliteit goed is en de camera niet zwaar. De lenzen kun je ook verwisselen en zo nemen wij onze sportfoto’s graag met een wide angle lens. Deze camera neem ik vaak mee als ik niet te veel bagage mee wil hebben.

Als ik echt top notch foto’s wil maken, dan gaat de Nikon wel mee, die is qua fotografie niet te verslaan met de Sony A6000.

Een systeemcamera is handig als je niet al te zware spullen wilt meenemen, maar om eerlijk te zijn kan ik niet zo goed overweg met de Sony. Hieronder zie je twee foto’s die we met de Sony en Nikon camera maakten. De linkerfoto is met een wide angle lens gemaakt en de rechter met een 50 mm prime lens.

De foto’s hieronder zijn color corrected met met Lightroom.

Mijn lenzen

50 mm portretlens

De 50 mm lens is meer een portretlens maar ik gebruik deze ook veel om te filmen en als ik shallow depth wil (bokeh). Daarnaast is de 50 mm handig in minder licht, gezien ik toch vaak donkere moody foto’s schiet. Eigenlijk wil ik deze lens altijd wel mee hebben omdat ik er gewoon mooiere foto’s mee maak.

24 -70 mm 3,5 G Lens

Daarnaast schiet ik nog steeds met mijn kitlens van 24-70 mm. Deze lens is een van de beste lenzen voor op reis. De lens is niet al te duur en all round te gebruiken. Je kunt dus zowel van wat verder weg als dichtbij schieten. Bovendien kun je ook prima video’s maken met deze lens.

Maar ik zou wel graag F-waarde van 2.8 willen hebben. Ik testte ooit de 24 -70 mm 2.8 lens, een superscherpe lens, maar heb het er nooit voor over gehad om de lens zelf aan te schaffen. Tsja, het was op wereldreis of een nieuwe lens :) guess what.

Onze mobieltjes als camera

Wij hebben hele goede camera’s in onze smartphones. Daarop zoeken wij ze ook wel op uit.

Zo maak ik veel foto’s die je ziet op deze blog en Instagram (vooral de stories) ook met mijn smartphone.

One Plus 5

In Nieuw-Zeeland ging mijn oude smartphone kapot en heb ik weken moeten wachten tot ik in een fatsoenlijk stad was waar ik een telefoon kon kopen. Na flink wat onderzoek op het matige internet dat in Nieuw-Zeeland is, koos ik voor een upgrade van mijn vriends oude One Plus One, namelijk de One Plus 5. Nog steeds krijg ik opmerkingen over de goede kwaliteit van mijn foto’s doordat je bijvoorbeeld portretfuncties kan kiezen, maar ook in RAW kan schieten.

De foto’s hieronder zijn met de One Plus Five 5 geschoten en iets nabewerkt met Lightroom.

Huwawei P20

Als je dacht dat mijn camera mooie foto’s maakt, dan moet je de camera in de telefoon van mijn vriend zien. Deze staat ook in meerdere top 5 lijstjes van smartphones met de beste camera: de Huwawei P20. Helaas is deze smartphone behoorlijk prijzig en mijn vriend heeft dan ook het geluk dat hij de smartphone via zijn werk kon aanschaffen. Als ik een nieuwe smartphone zou willen dan koos ik de Huawei als beste mobiel om foto’s te maken.

Cameratas

Momenteel heb ik nog geen goede cameratas gevonden en reis ik gewoon met een Fjallraven tas. Ik ben wel op zoek naar een tas en zag op diverse websites wat modellen die ik wellicht wil aanschaffen. Mocht jij nog tips hebben voor cameratassen, dan hou ik me aanbevolen!

Meer lezen?

Sommige links zijn affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine commissie krijgen als je het product of de dienst via die link op deze pagina aanschaft/afneemt. Je betaalt hier niets extra’s voor. Door deze inkomsten kunnen wij de informatie op deze website gratis houden.