Vakantiefoto’s, reisgidsen, waterflessen. Fotografie is een belangrijk onderdeel van deze blog en ook een uit de hand gelopen hobby van ons. We gingen de afgelopen jaren van een simpele point & click camera over naar een spiegelreflex. En tegenwoordig gaat er ook een systeemcamera mee, als we licht bepakt willen reizen. Ga jij binnenkort op reis, backpacken of ben je gewoon benieuwd waarmee wij onze foto’s schieten? Ik dit artikel deel ik onze beste camera’s voor op reis.

Beste camera voor reisfotografie: een spiegelreflex

Een spiegelreflexcamera is een camera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Daarmee kijk je door de lens naar je onderwerp. Ik fotografeer nu zo’n 6 jaar met een Nikon spiegelreflex. Ik begon met de camera van mijn vriend, een Nikon D3100. Deze camera is een instapmodel en gemakkelijk te bedienen als je over gaat naar een spiegelreflexcamera. Inmiddels heeft mijn zusje deze camera en ben ik overgestapt op de Nikon D610. Luciano schiet met een systeemcamera.

Nikon D610

Al vier jaar schiet ik met een full frame camera: de Nikon D610. Tot nu toe is de Nikon D610 mijn beste camera voor reisfotografie. Ik schiet er mooie, scherpe foto’s mee, maar het is niet de beste camera om mee te backpacken: spiegelreflexcamera’s zijn zwaar. En dan heb je alle lenzen er nog niet bij opgeteld. De Nikon D610 kocht ik vanwege goede reviews. Het is ideaal als overstapcamera van DX naar FX (sensor) en semi-pro camera. Inmiddels is de Nikon D750 uit, een waardige opvolger van de Nikon D610, in een iets hogere prijsklasse, maar perfecte beginners full frame camera met uitklapscherm.

Bekijk Nikon op Coolblue

Beste camera voor reisfotografie: systeemcamera

Ik kan mij voorstellen dat je helemaal geen zin hebt om met zo’n grote camera op pad te gaan. En dat doen wij ook lang niet altijd. Zo hebben we ook een betaalbare systeemcamera: de Sony A6000.

Sony A6000

Ik denk dat de Sony A6000 op het moment wel de beste budget systeemcamera voor op reis. De A6000 had goede cijfers op Tweakers en we konden de camera goed testen op reis. Het is voor ons daarom de beste camera voor backpacken omdat de prijs/kwaliteit erg goed is en de camera is niet zwaar. De lenzen kun je ook verwisselen en zo nemen wij onze sportfoto’s graag met een wide angle lens. Deze camera neem ik vaak mee als ik niet te veel bagage mee wil hebben.

Bekijk Sony A6000 review

Beste cameralens

50 mm portretlens

De 50 mm lens is een portretlens maar ik gebruik deze ook veel om te filmen en om mooie detailshots op reis te maken. Vooral als ik shallow depth wil (bokeh). Daarnaast is de 50 mm lens handig al er weinig licht is, gezien ik toch vaak donkere moody foto’s schiet. Eigenlijk wil ik deze lens altijd wel mee hebben omdat ik er gewoon mooiere foto’s mee maak en de lens relatief lichts is waardoor mijn camerabody niet te zwaar is.

Bekijk prijzen van deze lens

24 -70 mm 3,5 G Lens

Daarnaast schiet ik nog steeds met mijn kitlens van 24-70 mm. Deze lens is een van de beste lenzen voor op reis. De lens is niet al te duur en all round te gebruiken. Je kunt dus zowel van wat verder weg als dichtbij schieten. Bovendien kun je ook prima video’s maken met deze lens.

Maar ik zou wel graag F-waarde van 2.8 willen hebben. Ik testte ooit de 24 -70 mm 2.8 lens, een superscherpe lens, maar heb het er nooit voor over gehad om de lens zelf aan te schaffen. Tsja, het was op wereldreis of een nieuwe lens :) guess what.

Onze mobieltjes als camera

Wij hebben hele goede camera’s in onze smartphones. Daarop zoeken wij ze ook wel op uit.

Zo maak ik veel foto’s die je ziet op deze blog en Instagram (vooral de stories) ook met mijn smartphone.

One Plus 5

In Nieuw-Zeeland ging mijn oude smartphone kapot en heb ik weken moeten wachten tot ik in een fatsoenlijk stad was waar ik een telefoon kon kopen. Na flink wat onderzoek op het matige internet dat in Nieuw-Zeeland is, koos ik voor een upgrade van mijn vriends oude One Plus One, namelijk de One Plus 5. Nog steeds krijg ik opmerkingen over de goede kwaliteit van mijn foto’s doordat je bijvoorbeeld portretfuncties kan kiezen, maar ook in RAW kan schieten.

De foto’s hieronder zijn met de One Plus Five 5 geschoten en iets nabewerkt met Lightroom.

Huwawei P20

Als je dacht dat mijn camera mooie foto’s maakt, dan moet je de camera in de telefoon van mijn vriend zien. Deze staat ook in meerdere top 5 lijstjes van smartphones met de beste camera: de Huwawei P20. Helaas is deze smartphone behoorlijk prijzig en mijn vriend heeft dan ook het geluk dat hij de smartphone via zijn werk kon aanschaffen. Als ik een nieuwe smartphone zou willen dan koos ik de Huawei als beste mobiel om foto’s te maken.

Cameratas: Thule Covert

Ik heb net de Thule Cameratas binnen gekregen. Een fijne cameratas waar zowel je drone als camera, laptop en lenzen in passen.

Bekijk prijs van deze tas

De drone voor op reis: DJI Mavic PRO

Een ultieme reiscamera is natuurlijk een drone. Deze camera’s zijn niet goedkoop, maar je maakt er wel unieke foto’s en video’s mee. De DJI Mavic PRO is een mooi gadget die je op de mooiste plekken de lucht in kan sturen. Er zit een redelijk goede camera in en de drone is gemakkelijk te besturen. De DJI Mavic Pro is ideaal voor mensen die voor het eerst bezig willen met dronefotografie of luchtvideo’s willen maken. De DJI Mavic Pro is hiervoor een prima drone dat gemakkelijk mee te nemen is op reis. Zoek je een lichtere drone, dan kunnen we de Mavic Air ook aanraden, deze hebben we eerder gebruikt.

Bekijk drones op CoolBlue

Fotobewerkingssoftware: Lightroom

Ik ben zelf enorme fan van Lightroom. Alle foto’s die ik in Raw schiet (en soms ook in JPG) bewerk ik in Lightroom. Met Lightroom kun je net even wat meer detail in de lucht geven of de foto bewerken in je eigen stijl.

Deze foto is bewerkt met Lightroom en geschoten in RAW met een spiefelreflexcamera en 50mm lens.

Bekijk Lightroom software

Polarisatiefilter: Hoya PL-CIR SLIM

Met een polarisatiefilter verhoog je het contrast maar ook de intensiteit van de kleuren van je foto’s. Daarnaast gebruik ik een polarisatiefilter om reflecties in het water op te heffen. Ik hoef namelijk niet altijd de reflectie in het raam of water te hebben. Soms wil je de diepte van het water zien, bijvoorbeeld als er iets mooi onder water te zien is. Ik gebruik sinds vorig jaar de Hoya filters omdat deze redelijk betaalbaar zijn als je net begint met een polarisatiefilter. Door aan de voorste ring te draaien bepaal je het gewenste effect. Let er wel op dat je de juiste filter voor je lens gebruikt!

Zonder polarisatiefilter, duidelijke reflectie in het zwembad
Met polarisatiefilter, geen reflectie in het zwembad

Bekijk polarisatiefilter

Meer lezen?

Sommige links zijn affiliate links. Dat betekent dat wij een kleine commissie krijgen als je het product of de dienst via die link op deze pagina aanschaft/afneemt. Je betaalt hier niets extra’s voor. Door deze inkomsten kunnen wij de informatie op deze website gratis houden.