Rondreizen door Canada is voor vele reis-en sportliefhebbers eentje voor op de bucketlist. De ruige natuur van de Rocky Mountains, de heldere meren in Jasper, het is overweldigend en perfect om in te kamperen. Als je een rondreis door Canada gaat maken wil je natuurlijk weten hoeveel dit gaat kosten. Is het te vergelijken met bijvoorbeeld een rondreis door de USA? Onderaan dit artikel beschrijf ik het gemiddeld dagbudget voor Canada.

In Canada betaal je met de Canadese Dollar (afkorting CAD) dat gelijk staat aan €1 is 1,55 CAD (wisselkoers April 2018). Dat betekent dat de Canadese Dollar momenteel gunstig is voor Europeanen.

Kosten voor eten en drinken in Canada

Voor boodschappen betaal je in Canada ongeveer hetzelfde als in Nederland. Het prijsniveau ligt redelijk gelijk. Net als in Noord-Amerika komt drinken in Canada in grote glazen met een gratis refill waardoor drinken in een restaurant goedkoop is. UIt eten is net als overal zo duur als dat je het zelf maakt. Fastfood ketens als MacDonalds zijn goedkoop, voor 10 CAD heb je al een gerecht. Hou bij restaurants rekening met de taxes, die staan er vaak niet bij vermeld.

Kosten voor vervoer in Canada

Je rondreis in Canada kun je per auto, bus of camper doen. Liften in Canada is prima te doen, maar omdat Canada erg groot is weet je nooit of je snel een lift gaat krijgen.
Het openbaar vervoer in de Canadese steden is betaalbaar, wat het reizen in Canada duur maakt zijn de afstanden tussen de steden en nationale parken. Canada is nou eenmaal een groot land.

Een eigen auto of camper huren?

Wij houden van de vrijheid dat een auto of camper geeft. Het kost ongeveer €20 euro per dag voor een kleine auto tot €50 per dag voor een luxere auto om een auto te huren en tussen de €50 (camper voor 2 personen) en en de €100 per dag (een camper van 6 personen) om een camper te huren. Dan heb je nog geen kampeerplek.

Vliegen binnen Canada?

Vliegen is natuurlijk ideaal, maar een stuk duurder en minder duurzaam. Een voorbeeld: een vlucht van Vancouver naar Calgary kost €133,99

Een vlucht binnen Canada kost gemiddeld tussen de €150 en de €200 per persoon.

Met de bus door Canada

Met de lange aftstandsbus door Canada reizen is een vrij goedkope manier van reizen. Plus de bussen zijn comfortabel, schoon en betrouwbaar. Ook is er vaak WI-FI en airconditioning in de bus aanwezig. Hoe eerder je de langeafstandsbussen boekt, hoe gunstiger de prijs!

De bekendste busmaatschappij voor lange afstanden in Canada is de Greyhound. Deze rijdt ook door de VS. Nadeel van de bussen is wel dat ze alleen stoppen op de populairdere bestemmingen. Overstappen naar een regionale bus om in kleinere steden te komen is dan een goede optie. Naast de Greyhound is Trailways ook een bekend busbedrijf. 

Met de trein door Canada

Het reizen per trein in Canada is een ervaring op zich. Je kan reizen met ViaRail, de Canadese treinmaatschappij of voor de luxe variant, de Rocky Mountaineer. De Canadese trein is een geweldige manier om langzamer door Canada te reizen en onderweg te genieten van het landschap, de steden en de mensen. Via Rail Canada is eigendom van de Canadese overheid en is het enige bedrijf dat treinreizen aanbiedt van het ene eind van Canada naar het andere. Een enkeltje, korteafstandstreinticket op VIA Rail kost over het algemeen 22CAD- a96CAD.

Kosten voor hostels, hotels en kamperen in Canada

De manier om door Canada te reizen is eigenlijk wel met een tent of camper. Maar als je daar niet van houdt zijn er genoeg opties om in een hotel, hostel of motel te overnachten. Helaas zitten er weinig tot geen hotels/hostels in natuurgebieden en is het vaak wat duurder omdat je in de stad slaapt.

Uiteraard zijn hostels in Canada de goedkoopste optie. Je betaalt rond de 20 en de 40 euro per bed of privé kamer. Hotels zitten met name in de grotere steden en zijn een stuk duurder: gemiddeld kost een hotel in Canada tussen de 40 en de 100 per kamer. Een motel zit langs de weg en kost minder dan een hotel:tussen de 25 en de 50 per kamer.

Activiteiten in Canada

Activiteiten in Canada zijn niet goedkoop. Maar daarentegen kun je wel vette dingen doen. Wat dacht je van kanoën langs Vancouver Island, mountainbiken, ijsklimmen in de buurt van Whistler. Georganiseerde tours in Canada zijn het duurst. Om een voorbeeld te geven van de kosten van activiteiten in Canada:

Fietsen in de Myra Canyon kost bijvoorbeeld rond de €60 en een Whale Watching Tour bij Vancouver Island kost al gauw €200

Gemiddelde kosten per dag voor Canada

Een gemiddelde dag in Canada kost rond de €75. Dat kan duurder maar ook goedkoper. Ben je net zo’n reiziger als ons: je huurt een simpele auto, kampeert voornamelijk, kookt zelf, maar verwent jezelf zo nu en dan op een luxe hotel of een mooie tour, dan ben je tussen de €40-€70 per dag kwijt.

Wij houden hier geen rekening met bijvoorbeeld shoppen in Canada en je vliegticket. Je vliegt al vanaf €433 naar Vancouver vanaf Amsterdam.

Van plan te shoppen in Canada? Goed idee. De meeste diensten en producten zijn goedkoper dan in Nederland. Wat is goedkoper in Canada? Denk aan kleding, elektronica en andere luxe producten en veel diensten.

Tips voor reizen naar Canada