Leeuwarden wordt minder vaak bezocht dan bijvoorbeeld de Groningen. En dat is zonde, want ook Leeuwarden heeft leuke hotspots en wordt eigenlijk met de jaren gezelliger. Vanuit Groningen maak ik regelmatig een dagtrip naar Leeuwarden om vrienden te bezoeken. En zij weten altijd weer de leukste hotspots in Leeuwarden te vinden. Welke dat zijn? Lees snel verder.

1. Bezoek een voormalig gevangenis

In de voormalige gevangenis van Leeuwarden vind je tegenwoordig een museum: Het Blokhuispoort. Het museum vertelt de geschiedenis van de oude gevangenis. In de voormalige cellen vind je ateliertjes en kleine winkeltjes en zo nu en dan worden er concerten in het Blokhuispoort georganiseerd. 4 jaar geleden woonde ik een concert van de Britse electro-indiepopgroep Coasts bij of all places! Toen begon ik al een beetje meer van Leeuwarden te houden.

Leuke tip: Wil je slapen in een gevangeniscel? Boek dan je overnachting in Leeuwarden bij Alibi Hostel. Zowel dorms als privékamers met eigen douche.

2. Eten en drinken in een omgebouwd postkantoor

Post Plaza is een hotel meets restaurant. Vroeger was hier het oude postkantoor gevestigd en dat zie je nog steeds terug in elementen. In het midden van het Grand Cafe vind je een bar en het houten plafond is een eye catcher. Oh, en elke vrijdag is er live muziek.

Het Grand Café is elke dag geopend met ontbijt, lunch en diner. Je kunt er heel goed eten, de menukaart van Post Plaza bestaat uit bijvoorbeeld pasta met Friese droge worst of Sucade van het Friese weiderund.

Slapen in PostPlaza? Bekijk dit hotel met mooie kamers op Booking.com

» Je vindt Post Plaza aan de Tweebaksmarkt 27 in Leeuwarden (natuurlijk)

3. Vermijd de commerciële winkels: ga naar Voorstreek en Nieuwstad

Ga winkelen in de knusse straatjes van Leeuwarden. Waar vind je die? In Nieuwstad en de Voorstreek. De Kleine Kerkstraat, een zijstraat van de Nieuwestad, is in 2011 verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Je vindt hier historische pandjes, gezellige kroegjes en koffie speciaalzaken en modezaakjes.

  • Met een gids van de gratis Streetart Tour kom je langs de leukste Leeuwarden plekjes en valt je graffiti en andere street art ineens meer op!
  • In de historische pandjes van Leeuwarden vindt trendy modezaakjes, maar ook designwinkels, een koffie- en theespeciaalzaak, een delicatessenwinkel en een hippe kinderwinkel.

4. Beklim de schevetoren

Doe lekker avontuurlijk, maak die 27,3 meter klim naar de top van de Oldehove,  Friesland’s toren van Pisa.  Waarom staat deze toren – die het statussymbool van Friesland had moeten worden – scheef? Kort na de start van de bouw verzakte de toren ondergrond. Maar omdat de toren toch werd doorgebouwd werd de verzakking gecorrigeerd met loodlijn. Van binnen is de toren behoorlijk scheef: de muren staan schuin en de houten vloeren op de verdiepingen lopen scheef af. Het is alsof je midden op een ruige zee staat.  

5. Ga suppen in de grachten van Leeuwarden

Leeuwarden is een leuke stad om op je sup door te brengen. Net als in Groningen is er in Leeuwarden de Friday Night Sup.

Meer weten over suppen in Leeuwarden en Nederland 

6. Maak een unieke gondelvaart

Beleef Leeuwarden op unieke wijze en maak een rondvaart in een echte gondola. Watersportliefhebber Hette van Gondola Tours neemt je mee door de de stad en laat Leeuwarden op z’n mooist zien. Wil je rondvaart met je partner maken of je familie? Hette biedt zowel privétours als groepstours aan en je kunt zelfs een arrangement boeken (een hapje en drankje aan boord.

Bekijk de tours van Hette op Gondolatours.nl

7. Loop binnen bij NØRD

Bij NØRD vind je leuke items voor in je huis. Denk aan plantjes (zo nam ik er een Chinees lantaarnplantje mee), speelgoed en andere interieurspullen. Volgens Nord werken ze zoveel mogelijk samen met zelfstandige ontwerpers en het liefst zo duurzaam mogelijk. Altijd goed. Bij Nord kun je na het shoppen ook bijkomen voor een goede kop koffie.

leeuwarden winkel NORD

8.Doe een kop koffie (of biertje) bij Roast

Ook bij Roast kun je bijkomen van het shoppen met een kop koffie. Maar een veel beter idee is een biertje bij een van de taptafels. Roast heeft verschillende bieren op het menu staan. Wat dacht je van de lekkere
Lagunitas IPA of een Blind Pig bourbon & blueberry cider? Jammie!

9. Ga tweedehandsshoppen bij Hardwerk Fogeltje

In winkelcentrum Zaaiwerk vind je dit leuke tweedehandswinkeltje met unieke producten. Hoewel de prijzen wat hoog liggen, is het wel leuk om inspiratie op te doen voor je huis of weer even terug te gaan naar die goede oude tijd. Loop hier zeker langs als je op zoek bent naar unieke meubels, platen en originele cadeautjes!

Je vindt de winkel in Winkelcentrum Zaailand aan de Nieuwestad 121

10. Haal een pizza bij

Bij Burgemeester van Napels geniet je van échte Italiaanse gerechten. Zij zijn de enige pizzeria in Leeuwarden waar je ambachtelijke Napolitaanse pizza’s kunt proeven. Volgens hun website “Altijd smeuïg van binnen en krokant van buiten”. En dat komt doordat ze een houtgestookte steenoven gebruiken. Leuk om uit eten te gaan!

Meer lezen?