Leeuwarden is best een gezellige stad als je haar de kans geeft. Dat klinkt gelijk zo negatief, maar ik was er niet altijd even enthousiast over. Misschien omdat ik vooral de commerciële winkeltjes afging, en dan heb ik die al gauw gezien in mijn eigen stad (Groningen). Een dikke 1,5 jaar geleden ging ik met een Leeuwarden street art tour mee en vond ik afgelegen straatjes en sfeer in de stad die ik altijd een beetje op de laatste plek zette. Wat is er te doen in Leeuwarden? Genoeg, want het is niet voor niets de culturele hoofdstad! Mijn favoriete plekjes in Leeuwarden op een rij.

Bezoek een gevangenis

In de voormalige gevangenis van Leeuwarden vind je tegenwoordig een museum: Het Blokhuispoort. Het museum vertelt de geschiedenis van de oude gevangenis. In de voormalige cellen vind je ateliertjes en kleine winkeltjes en zo nu en dan worden er concerten in het Blokhuispoort georganiseerd. 3 jaar geleden woonde ik een concert van de Britse electro-indiepopgroep Coasts bij of all places! Toen begon ik al een beetje meer van Leeuwarden te houden.

Wil je slapen in een gevangeniscel? Boek dan je overnachting in Leeuwarden bij Alibi Hostel.

Eten en drinken in Leeuwarden in een omgebouwd postkantoor

Post Plaza is een hotel meets restaurant. Post Plaza is gezellig ingericht, vroeger was hier het oude postkantoor gevestigd, dus neem zeker een kijkje in het prachtige gebouw.

Het Grand Café is elke dag geopend met ontbijt, lunch en diner. Je kunt er goed eten, de menukaart van Post Plaza bestaat uit bijvoorbeeld pasta met Friese droge worst of Sucade van het Friese weiderund.

» Je vindt Post Plaza aan de Tweebaksmarkt 27 in Leeuwarden (natuurlijk)

Vermijd de commerciële winkels: ga naar Voorstreek en Nieuwstad

Ga winkelen in de knusse straatjes van Leeuwarden. Waar vind je die? In Nieuwstad en de Voorstreek. De Kleine Kerkstraat, een zijstraat van de Nieuwestad, is in 2011 verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Je vindt hier historische pandjes, gezellige kroegjes en koffie speciaalzaken en modezaakjes.

En uiteraard een skatewinkel: ‘ Skateshop Errol’. Tip!

Met een gids van de gratis Streetart Tour kom je langs de leukste Leeuwarden plekjes en valt je graffiti en andere street art ineens meer op!

In de historische pandjes van Leeuwarden vindt trendy modezaakjes, maar ook designwinkels, een koffie- en theespeciaalzaak, een delicatessenwinkel en een hippe kinderwinkel.

Beklim de schevetoren van Leeuwarden: de Friese ‘toren van Pisa’

En tot slot: nog even avontuurlijk doen, maak die klim naar de top van de Oldehove,  Friesland’s toren van Pisa.  Waarom staat deze toren – die het statussymbool van Friesland had moeten worden – scheef? Kort na de start van de bouw verzakte de toren ondergrond. Maar omdat de toren toch werd doorgebouwd werd de verzakking gecorrigeerd met loodlijn.

Ga suppen in de grachten van Leeuwarden

Leeuwarden is een leuke stad om op je sup door te brengen. Net als in Groningen is er in Leeuwarden de Friday Night Sup.

Meer weten over suppen in Leeuwarden en Nederland 

Tips voor je bezoek aan Leeuwarden