Copenhagen, je voelt wat Nederlands aan met die goed aangelegde fietspaden en horde fietsers op straat. Zelfs de toeristen durven het aan en ook ik kan jullie bijhouden als ik met mijn fietsje de weg oversteek. Enig verschil met Nederland? Dat extra gebaar: 1 hand in de lucht als je wilt stoppen. En dat vergeet ik steeds.

Begin mei was ik voor een zakenreisje in Copenhagen. Dat zijn van die vluggertjes, want je bent natuurlijk gewoon aan het werk. Maar omdat ik een dag eerder vloog, had ik nog tijd om de stad fietsend te verkennen. En natuurlijk genoeg tijd in de avonden.

Binnen een uur vanaf Eelde in Copenhagen

Ik vloog vanuit vliegveld Eelde/Groningen met Lot Polish airlines in een uur’tje naar Kastrup, het vliegveld van Copenhagen. Voor mij verwennerij, want het vliegveld ligt slechts een half uur vanaf Groningen Centraal af. En het centrum van Copenhagen ligt zo’n half uur met de metro van het vliegveld af. Theoretisch gezien zou je Copenhagen in een dag kunnen doen. Om 11 uur ben je in de stad en om half 7 ben je weer in Groningen. Maar ik zou toch de tijd nemen om deze bruisende stad, Copenhagen, te verkennen.

Vervoer

Ik sliep 1 nachtje in het Ac Bella Sky hotel omdat ik op zakelijk gebied (klinkt lekker fancy pants) Marriot member ben. En de 2e dag sliep ik 1 nachtje in het Adina Apartment hotel. Hieronder zie je hoe fancy pants Bella Sky is :)

Hotel Copenhagen AC Bella Sky

De kamers zijn smetteloos wit en het idee dat je uitzicht vanuit (in mijn geval) de 14e verdieping hebt is beter dan het uitzicht eigenlijk is. Je kijkt namelijk uit over wat huisjes en bedrijfspanden, niet heel spannend. Slaap je aan de andere kant dan ik, dan heb je waarschijnlijk uitzicht over een groot park tussen het hotel en metrohalte Island Brygge.

Eenmaal aangekomen op het Copenhagen vliegveld deed ik een poging de hotel shuttleservice van het hotel (AC Bella Sky van Marriot) te bellen, maar omdat ik zo lang in de wacht werd gehouden besloot ik een kaartje voor de metro te kopen. Tip: koop altijd een kaartje voor 2 zones, na 1 halte moest ik eruit omdat ik een zone extra moest kopen (mehh voor dat). Ben je langer dan 24 uur in Copenhagen en verwacht je veel met het openbaar vervoer te reizen? koop dan een Citypass. Een 24 uurs City Pass kost voor volwassenen 80 DKK en voor kinderen 40 DKK en een 72-uurs City Pass voor volwassenen 200 DKK en voor kinderen 100 DKK. Je kan ook met de boot (2 zones binnen een uur).

P.s. 1 Danish krone (DKK) is ongeveer €13 cent

Copenhagen kaart

Wil je meerdere attracties gaan bezoeken zoals pretpark Tivoli en gratis met het vervoer? Koop dan een Copenhagen Card. Vanaf €53 heb je al zo’n kaart met toegang tot verschillende attracties zoals Tivoli dus, een Canal tour, toegang tot de bierbrouwerij en verschillende musea. Een aanrader als je verschillende bezienswaardigheden in Copenhagen wilt zien!

Tip van mijn collega: doe een boottocht (kost ongeveer €5 vanaf Nettobådene – bij de gekleurde huisjes – langs Christian vrijstad). Je kunt ook een boottocht met de Copenhagen Card doen, maar dan vertrek je waarschijnlijk vanaf een andere haven dan Nettobådene. Met de boot vaar je langs allerlei bezienswaardigheden van Copenhagen zoals de gekleurde huisjes bij Nyhavn, de zeemeermin, het paleis en Christianshavn.

Op de bonnefooi: huur een fiets

Eenmaal ingecheckt in het Bella Sky hotel besloot ik met de Donkey Republic app een fiets te huren. Ik had nog net internet tot aan de metro bij het hotel (dus zorg dat je een fiets reserveert als je nog internet in je hotel of iets dergelijks hebt) en na een paar gegevens in te hebben gevuld werd er een fiets aan mij toegewezen. De fiets stond in een fietsenrek (met nummers) en met behulp van Bluetooth kon ‘m van het slot halen (en later weer op slot doen), superhandig! Zorg er alleen wel voor dat je altijd voldoende batterij in je smartphone hebt anders kan je de fiets niet op slot doen (Tip: powerbanks!)

Eigenlijk ben ik op de bonnefooi door Copenhagen gefietst, maar op de een of andere manier kwam ik wel bij een highlight uit waar ik dan even stopte. Ik fietste van AC Bella Sky naar Island Brigge, Tivoli pretpark, de Universiteit (leuke wijk voor een kop koffie!), de Botanische tuin, Kastellet, de zeemeermin of Den Lille Havfrue, Nyhavn en weer terug via de alternatieve buurt Christianshavn.

Christiana

De dag later liep ik van mijn hotel naar Vrijstad Christiana, wat een bijzondere plek is om te bezoeken. De wijk Christiania is ook bijzonder. Ik heb er geen foto’s durven maken maar achteraf las ik dat je daar ook geen foto’s mag maken. Het is een soort Berlijn met veel graffiti en een Green Zone waar drugs verkocht wordt. Je mag het wel roken maar niet kopen en verkopen, heb ik mij laten vertellen. Christiania is een vrijstad, een semi-onafhankelijk deel van Kopenhagen gesticht door hippies die er ooit een kazerne kraakten. Dit deel van de stad bestaat uit veel graffiti bespoten huisjes met schilderingen. Je kunt in Christiania gewoon eten en drinken want er zijn cafeetjes te vinden.

Andere bezienswaardigheden waar ik zelf niet aan toe ben gekomen zijn:
Het Danish Design Museum, Kunsthal Charlottenborg. een Canal Tour en het Danish Architecture Museum.

En zoek je goedkoop maar goed eten? Gasoline Grillburger schijnt een goede tip te zijn (ook van locals, love them!)