Coleman review: de ideale tent voor een roadtrip?
Droogt snelGemakkelijk mee te nemenGoede kwaliteitEenvoudig op te zettenLeuk design
Eerder een 2p dan een 3p tentSaaie kleur
7.5Overall Score
Reader Rating 2 Votes
9.6

Als je een tijdje weg bent, dan weet je al snel wat je wel / niet nodig hebt voor eentent. Ik testte voor jullie de Coleman Darwin 3 Plus op een festival én tijdens onze roadtrip (waar de tent meerdere keren opzetten). Hoe doet de Coleman Darwin 3 het?

Vanaf het moment dat je lang in tenten ‘leeft’, weet je pas wat je belangrijk vindt aan een tent. Ik review voor jullie de Coleman Darwin 3+ tent. Een fijne kwaliteit 3p. tentje.

Gewicht en grootte

Qua gewicht maakt de tent in onze kleine auto niet zoveel uit, dat kan prima. De grootte van de tent is wel belangrijk. De Coleman is 53 x1 8cm lang. Persoonlijk vind ik dat niet groot, een mooie lengte en gewicht om te tillen. Voor het MadNes festival was het natuurlijk wel belangrijk dat de tent gemakkelijk mee kon op de veerboot en niet te zwaar is omdat je niet met van alles wilt sjouwen. Wil je deze tent meenemen voor een festival dan vind ik die redelijk qua gewicht. Voor een roadtrip met de auto? Ook prima grootte en gewicht.

Coleman darwin 3

Kosten

Coleman staat er bekend om dat ze een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben en na 3 tenten ben ik tevreden met een Coleman.

Update 2018: Wij hebben dit jaar weer een Coleman gekocht bij Big 5 Sporting Goods in Amerika voor onze roadtrip langs de westkust van Amerika). En een Coleman voor de roadtrip door  Canada!

De Darwin kost ongeveer €90 en is wat mij betreft een goede prijs/kwaliteit verhouding. De Darwin is een drie-persoonstent –  net te krap voor echt drie personen – waar je hopelijk nog wat jaren mee kan. De zomer heeft ons tentje in ieder geval overleefd.

Bescherming tegen insecten en regen

Een tent die je niet beschermd tegen de natuur is natuurlijk niks, ook niet voor €90. Als je zou gaan backpacken zelfs gevaarlijk. In onze eerste week aan de Franse kust hadden we een aantal flinke stortbuien gehad. Eén dag regende en waaide het behoorlijk, de hele dag. De ravage bij de partytenten van onze buren was dramatisch: allemaal kapot. De meeste tenten stonden gelukkig nog wel, net als onze tent. We kwamen er wel achter dat we hier en daar een paar tenthaken waren vergeten, hetvis belangrijk dat je tent strak zit zodat het vocht niet van de buiten op de binnentent komt.. Van muggen en andere insecten hebben we nauwelijks last gehad, hier en daar vergaten we wel eens wat dicht te ritsen.

  • Tip: zorg ervoor dat je de buitentent goed strak zet en dat die de binnentent niet aanraakt
  • Zorg ervoor dat het zeil in de voortent goed vast zit aan de tent zodat het water niet naar binnen kan lopen
  • Zet je tent niet op een heuvel met de ingang naar de top toe, op deze manier kan het water zo je tent in stromen . En als het hard genoeg regent ook vanuit andere kanten. Geen steile heuvel dus!

Ruimte

Je moet concessies maken tussen gewicht en comfort. Je tent gemakkelijk kunnen meenemen is een must als je naar festivals gaat (of gaat backpacken). Wat je kunt doen als je een tent kiest is altijd 1 persoon bovenop het daadwerkelijk aantal personen op te tellen. Onze tent is voor 3 personen bedoeld maar van die opblaasbare matjes konden we er maar 2 kwijt plus een beetje ruimte voor onze tassen. Voor ons 2 lekker ruimte, maar voor 3 zou ik het niet willen doen. Wel lekker knus ;-)  

In Amerika waren we zelfs aan het kamperen in een 4 persoons Coleman tent :))

review Coleman Darwin 3+

Design van de tent

De beste tenten hebben een simpel design, meerdere tent ‘deurtjes’, genoeg ruimte om te slapen, en genoeg ventilatie om condensatie te voorkomen. De buitentent van de Coleman heeft ventilatieluikjes, als je de tent goed opzet heb je geen last van condensatie (oeps, die buitentent hè) en een binnendeurtje mét muggengaas. +

Een ideale 3 persoons tent voor 2 personen

De Coleman Darwin 3 is een tent voor 3 personen, maar qua grootte zou die prima als 2 persoonstent kunnen gelden. 3 personen zou ik er niet in willen hebben, net wat te krap. –

Coleman darwin 3 tent

Opzetten van de tent

Bij de Coleman heb je een binnen- en buitentent. Je moet de tent goed opzetten zodat de buitenlaag, de onderste tent niet aanraakt. Je begint met het opzetten van de binnentent door de buizen door de tent heen te doen, de haringen erin te zetten en daarna de buitentent vast te maken. Vergeet niet de klipjes om de tent vast te maken aan de stangen/buizen. Soms vergaten we bepaalde delen van beide tenten strak te trekken waardoor de twee tenten toch elkaar aanraakten en er een beetje nattigheid begon te ontstaan waar ik met de mat tegen de binnentent lag gedrukt. Leerpuntje voor de volgende keer!

Eindoordeel:

Ik deze tent prima: er is ruimte voor twee personen (koop altijd een tent voor je gezelschap + 2). We zijn beschermd voor muggen, de zon, harde wind en regen. We hebben een mini voortent, vakjes voor belangrijke spulletjes, een haakje bovenop voor ons lantaarntje en hij is binnen 15 minuten opgezet. Enig nadeel is dat je niet kan staan. Ik heb vaak genoeg liggend mijn skinny jeans over mijn dikke kont geprobeerd te hijsen. Het vergt wat oefeningen, maar ach als je dat eenmaal kan. Dat hoort bij campinglife. 

Wat je verder nog moet weten:

• Materiaal: polyester met glasvezel stokken
• Afmetingen: L 330 x B 180 x H 120 cm
• Slaap- en wooncabine
• Waterkolom: 3000 mm (waterdicht)

Wat vind jij belangrijk aan een tent?

De Coleman 3 tent is onder andere te koop  bij:

Annecy meer kamperen

Het Annecy meer

Volkwagen busje

We spotten de mooiste campingauto’s

Annecy

Lake Annecy