Coleman review: de ideale tent voor een roadtrip?
Klein maar fijnGemakkelijk mee te nemen
Kleur vind ik vrij saai (maar is dat nou zo belangrijk?)Je kan er niet in staan (maar dan moet je een grotere tent nemen)
7.5Overall Score
Reader Rating 1 Vote
9.7

Vanaf het moment dat je soort van in tenten leeft weet je pas wat je belangrijk vindt aan een tent. Ik review voor jullie de Coleman Darwin 3+ tent. Een klein maar fijn tentje voor 3 personen.

Tijdens de roadtrip die mijn vriend en ik door Frankrijk hebben gemaakt hebben we op vier verschillende campings onze tent opgezet. In het gezelschap van feestende surfjongeren, waar je tent niet groot genoeg kon zijn en je gear niet uitgebreid genoeg (lees: partytenten, boomboxen, tafels en stoelen, partylights …). Tot een welverdiende rust tussen pijnbomen en kleine tentjes waar onze tent mooi in de menigte blende. En daar voelden wij ons (als ik voor mijn vriend mag spreken) het meeste thuis, wij zijn minimalistische kampeerders. Vlak bij de zee. Met onze tent, niet te klein, niet te luxe.

Als je een tijdje weg bent, dan weet je al snel wat je wel / niet nodig hebt. Dit jaar stonden 2 kampeer tripjes op de planning. Ik testte voor jullie de Coleman Darwin 3 Plus van de webshop op een festival én tijdens onze roadtrip (waar de tent meerdere keren opgezet moest worden). De ging mee naar het MadNes festival en uiteraard op roadtrip naar Frankrijk. Hoe doet ie het?

Gewicht en grootte

Qua gewicht maakt de tent in onze Suzuki Swift niet zoveel uit, dat kan prima. De grootte van de tent is wel belangrijk. De Coleman is 53 x1 8cm lang. Persoonlijk vind ik dat niet groot, een mooie lengte om te tillen (lees: laten tillen door je vriendje), ook qua gewicht. Voor het MadNes festival was het natuurlijk wel belangrijk dat de tent gemakkelijk mee kon op de veerboot en draagbaar zou zijn omdat je niet met van alles wilt sjouwen. Wil je deze tent meenemen voor een festival dan vind ik die redelijk qua gewicht. Voor een roadtrip met de auto? Ook prima grootte en gewicht.

Coleman darwin 3

Dat autootje <3

Kosten

Coleman staat er bekend om dat ze een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben. (Uodate 27-07-2017: Wij hebben dit jaar weer een Coleman gekocht bij Big 5 Sporting Goods in Amerika voor onze roadtrip langs de westkust van Amerika). De Darwin kost € 90 en is zeker niet duur voor de goede kwaliteit en ruimte die je hebt en waar wij (update 10-7-2016) nu al 4 keer mee hebben gekampeerd. Met deze tent heb je een ruime drie-persoonstent waar je hopelijk nog wat jaren mee kan. De zomer heeft ons tentje in ieder geval overleefd.

Bescherming tegen insecten en regen

Een tent die je niet beschermd tegen de natuur is natuurlijk niks, ook niet voor € 90.  Als je zou gaan backpacken zelfs gevaarlijk. In onze eerste week aan de Franse kust hadden we een aantal flinke stortbuien gehad. Eén dag regende en waaide het behoorlijk, de hele dag. De ravage bij de partytenten van onze buren was dramatisch: allemaal kapot. De meeste tenten stonden gelukkig nog wel, net als onze tent. We kwamen er wel achter dat we hier en daar een paar tenthaken waren vergeten, hetvis belangrijk dat je tent strak zit zodat het vocht niet van de buiten op de binnentent komt.. Van muggen en andere insecten hebben we nauwelijks last gehad, hier en daar vergaten we wel eens wat dicht te ritsen.

  • Tip: zorg ervoor dat je de buitentent goed strak zet en dat die de binnentent niet aanraakt
  • Zorg ervoor dat het zeil in de voortent goed vast zit aan de tent zodat het water niet naar binnen kan lopen
  • Zet je tent niet op een heuvel met de ingang naar de top toe, op deze manier kan het water zo je tent in stromen . En als het hard genoeg regent ook vanuit andere kanten. Geen steile heuvel dus!

Ruimte

Je moet concessies maken tussen gewicht en comfort. Je tent gemakkelijk kunnen meenemen is een must als je naar festivals gaat (of gaat backpacken). Wat je kunt doen als je een tent kiest is altijd 1 persoon bovenop het daadwerkelijk aantal personen op te tellen. Onze tent is voor 3 personen bedoeld maar van die opblaasbare matjes konden we er maar 2 kwijt plus een beetje ruimte voor onze tassen. Voor ons 2 lekker ruimte, maar voor 3 zou ik het niet willen doen. Wel lekker knus ;-)  (update 2017: In Amerika zijn we nu zelfs aan het kamperen in een 4 persoons Coleman tent :))

review Coleman Darwin 3+

Design 

De beste tenten hebben een simpel design, meerdere tent ‘deurtjes’, genoeg ruimte om te slapen, en genoeg ventilatie om condensatie te voorkomen. De buitentent van de Coleman heeft ventilatieluikjes, als je de tent goed opzet heb je geen last van condensatie (oeps, die buitentent hè) en een binnendeurtje mét muggengaas. +

Capaciteit

2 persoonstenten zijn de meest populaire tenten. Een 2 persoonstent is handig als je alleen of met een partner bent. Een groepstent is net wat te druk en niet altijd even praktisch. De Coleman Darwin 3 is een tent voor 3 personen, maar qua grootte zou die prima als 2 persoonstent kunnen gelden. 3 personen zou ik er niet in willen hebben, net wat te krap. –

Coleman darwin 3 tent

Set-up

Om eerlijk te zijn twijfel ik of deze tent fixed pole is. Want het houdt het gewicht als je de tent optilt. Dat hebben we één keer gedaan omdat ik wou vluchten voor schreeuwende kindertjes, maar de tent zit wel ergens aan vast, namelijk de grondhaken. Hmm, twijfelgevalletje. Oordeel zelf over het systeem van onze mini tent waar ik een + voor geef: hier.

Freestanding tents zijn net wat gemakkelijker en sneller op te zetten omdat ze met een fixed pole systeem komen (bron). Als je ze optilt verliezen ze hun vorm niet en ze zitten nergens aan vast. Non-freestanding tenten gebruiken stokken en touwen, maar die besparen heel wat gewicht. Ze houden hun gewicht niet als je ze optilt.

Constructie

Bij de Coleman heb je een binnen- en buitentent. Je moet de tent goed opzetten zodat de buitenlaag, de onderste tent niet aanraakt. Je begint met het opzetten van de binnentent door de buizen door de tent heen te doen, de haringen erin te zetten en daarna de buitentent vast te maken. Vergeet niet de klipjes om de tent vast te maken aan de stangen/buizen. Soms vergaten we bepaalde delen van beide tenten strak te trekken waardoor de twee tenten toch elkaar aanraakten en er een beetje nattigheid begon te ontstaan waar ik met de mat tegen de binnentent lag gedrukt. Leerpuntje voor de volgende keer net als die haken.

Eindoordeel:

Het liefst zou ik wel een tent willen waar je lekker kan staan en die binnen een paar seconden staat, maar als we realistisch zijn: we willen een snel op te zetten en gemakkelijk mee te nemen tent. Dan moet je incasseren. Ik vind onze mini tent prima: er is ruimte voor twee personen (koop altijd een tent voor je gezelschap + 2). We zijn beschermd voor muggen, de zon, harde wind en regen. We hebben een mini voortent, vakjes voor belangrijke spulletjes, een haakje bovenop voor ons lantaarntje en hij is binnen 15 minuten opgezet. Enig nadeel is dat je niet kan staan. Ik heb vaak genoeg liggend mijn skinny jeans over mijn dikke kont geprobeerd te hijsen. Het vergt wat oefeningen, maar ach als je dat eenmaal kan. Dat hoort bij campinglife. 

Ik ben geen kampeerfan, dat is geloof ik wel duidelijk geworden uit de blog. Toch heeft het kamperen deze zomer mijn hart weer een klein beetje gestolen. Wakker worden door de tjirpende vogeltjes (of krijsende kindertjes). Het geluid van de tentrits die naar beneden glijdt, de frisse lucht in je neus en het uitzicht over de natuur. Je was ophangen aan provisorisch in elkaar gezette waslijntjes, een blik soep op je gaspitje opwarmen omdat je lui bent en met je kleding en een boek in slaap vallen om vervolgens wakker te worden van alle gekke geluiden van de nacht. Oh boy is kamperen toch wel leuk? 

Wat je verder nog moet weten:

• Materiaal: polyester met glasvezel stokken
• Afmetingen: L 330 x B 180 x H 120 cm
• Slaap- en wooncabine
• Waterkolom: 3000 mm (waterdicht)

Wat vind jij belangrijk aan een tent?

P.s. de volgende reis is weer geboekt. Ter viering van de nieuwe vliegroute Amsterdam-Dublin, heb ik een ticket voor drie tientjes naar Dublin geboekt! Tegelijk met blogger Anouk.

De Coleman 3 tent is onder andere te koop vanaf €95,00 bij
Bol.com (in de aanbieding)
Fonq (in de aanbieding)
Cool Blue (tentcenter)

Annecy meer kamperen

Het Annecy meer

Volkwagen busje

We spotten de mooiste campingauto’s

Annecy

Lake Annecy