In het hart van Friesland, tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten ligt het natuurgebied de Alde Feanen. Dit laagveenmoeras heeft een zeer afwisselend landschap en is daarom de plek voor de natuurliefhebber. In het gebied zijn vele activiteiten mogelijkheden zoals kanoen, suppen, wandelen en meer voor verschillende leeftijden.

De Alde Feanen

De Alde Feanen is een laagveenmoeras bestaande uit riet, petgaten, elzenbroekbossen, trilvenen, blauw-grasland, dotterbloemhooiland, plassen, weidevogelgras-land en schraalland. Dit landschap levert een grote variatie aan dieren- en plantenleven op. Maar ook een variatie aan activiteiten: niet alleen kun je je hier vermaken op het water, maar ook langs het water. De variatie aan dieren en planten maakt het gebied bijzonder gebied om je weekend in door te brengen.

Sup Alde Faenen

Bootje huren in de Alde Faenen

De manier om de Alde Feanen te verkennen is natuurlijk per boot. Een groot deel van de Alde Feanen is namelijk vrij bevaarbaar. Je kunt in het natuurgebied het beste een kano, roei- of fluisterboot huren. Met de kano kom je op plekken waar je niet met de boot kunt komen. Op de sup wordt je evenwicht op de proef gesteld en ’s nachts moet je vooral eens met schipper Ulbe Postma varen. Hij neemt je voor 1,5 uur mee naar de duisternis van de Alde Faenen in de nacht. Het is bijzonder om in de nacht te varen, nog specialer om aan het roer te staan. Als Ulbe de motor uitzet hoor je bijzondere geluiden, maar tegelijkertijd is het doodstil. Met een speciaal apparaatje luisteren we naar het geluid van tientallen vleermuizen, bijzonder. Vergeet niet een dekentje mee te nemen, want het is koud!

Andere activiteiten in de Alde Faenen

Maar natuurlijk is het ook mogelijk om te voet het natuurhebied te ontdekken. Op de fiets of wandelend ervaar je de veelzijdigheid van het natuurgebied.

Wandelen

Hoewel De Alde Feanen het beste varend te verkennen is, zijn er een aantal mooie wandelroutes op een drietal eilanden, aan de oostzijde van het Nationaal Park. Start je tocht bij het bezoekerscentrum aan De Koaidyk 8a in Earnewâld.

Fietsen

Je kunt de Alde Feanen ook fietsend ontdekken. De 8 van Grou is ontzettend leuk. Niet alleen fiets je door omgeving, ook kom je in de omgeving van de Alde Feanen. De naam van de route verwijst naar de twee lussen die een 8 vormen door de route.

Schaatsen in de winter

Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter is het Nationaal Park De Alde Feanen een prachtig natuurgebied om tot rust te komen. Een van de beste dingen van de wintertijd is natuurlijk schaatsen in Friesland op natuurijs! In de winter is het gebied populair onder de schaatsliefhebbers. Het water is volgens eropuitinfriesland.nl een van de grotere wateren waar het natuurijs het goed doet. Dus zodra de koude winter weer eens in Nederland komt ga dan richting de Alde Faenen om te schaatsen.

Slapen op de Alde Faenen

Ook overnachten in de Alde Faenen doe je natuurlijk in een boot. Denk aan een jachtcharter, of een sloep.

Deze zomer sliep ik op mijn privesloep Diana, in de haven  van het dorpje Eernewoud, direct aan de Alde Faenen. De jachtcharter heeft 2 slaapkamers, een eigen douche en keuken en een redelijk ruime woonkamer. Je hebt deze vier-persoonsloep al vanaf 500 euro voor 6 dagen in het laagseizoen.

Uitzicht jachtcharter Alde Faenen

Liever niet ter water? Er zijn rondom het Alde Faenrn gebied genoeg mogelijkheden om te overnachten. Bed &Breakfast Justesoars bijvoorbeeld. Liever met je camper of caravan aan het water overnachten? Bungalowpark It Wild heeft kampeerplekken direct aan het water.

Uitje naar Leeuwarden

Je kunt een dagje Leeuwarden vanaf de Alde Faenen prima met de auto doen. Of misschien slaap je liever in Leeuwarden en ga je voor een dagje Alde Faenen, het kan allemaal. Leeuwarden ligt op slechts 23 minuten rijden van het natuurgebied af.

leeuwarden

Leeuwarden heeft gezellige straatjes die je pas echt leert kennen als je met een local op pad gaat. Mijn top dingen die je in Leeuwarden moet doen?

  • Een (gratis) Leeuwarden street art tour
  • Bezoek aan de oude gevangenis de Blokhuispoort
  • Eten bij hotspot Post Plaza, een omgebouwde postkantoor
  • Een klim naar de de top van de Oldehove. De Friese ‘toren van Pissa’