Altijd al willen weten wat de leukste, gezelligste én mooiste kerststeden zijn? Waar de mooiste sfeer is en waar je leuke kerstmarktjes kunt vinden? Ik heb een top 5 samengesteld van de beste plekken om kerst te vieren. Hier vind je een aantal bestemmingen waar je geheid de mooiste kerst gaat vieren.

Mooiste kerststeden in Europa
mooiste plekken met kerst Lapland

Photo: Juo Holml

Santa Claus Village (Rovaniemi)

Dit moet wel de leukste kerststad van Europa zijn. Dit, mensen, dit is de plek waar de kerstman woont, waar hij zijn elven aan het werk zet, waar je niet hoeft te wachten tot het kerst is, hier is het altijd kerst. Santa Claus Village ontvangt honderduizend bezoekers per jaar om deze man met zijn witte baard in levende lijve te ontmoeten. Maar je kunt hier ook arresleetochten maken, peperkoek mannen bakken of een kerstbrief naar anyone dan ook sturen. Oh, en de poolcirkel loopt dwars door het dorpje heen what a blast! 

Hoe kom je in Rovaniemi?

Trinity library in Dublin

Trinity library in Dublin

Je kan een ticket boeken naar Rovaniemie in Finland en daar de Santa Express nemen ja die bestaat echt! Kijk eens op Expedia voor leuke aanbiedingen.

Dublin

Dublin heeft een kerstmarkt, maar dit is geen normale kerstmarkt. Deze markt drijf namelijk op het water in de Docklands. Ierland beweert zelfs dat de Kerstman uit Ierland komt en je kunt deze beste man zelfs ontmoeten. Verlanglijstje dus mee en meegeven aan die man.

Hoe kom je in Dublin?

Vanaf 80 euro vlieg je met kerst al naar Dublin via Ryan Air.

Meer lezen over Dublin? Lees mijn reisreports.

Neurenberg Duitsland

Duitsland is hot! Ja, als we het over kerstmarkten hebben. Als je ooit naar een kerstmarkt in Duitsland bent geweest, dan weet je dat niemand een betere, mooiere, magischere marktkraam heeft dan onze buren.

De Christkindlesmarkt (Kerstmarkt), in Hauptmarkt Neurenberg is de 180 kraampjes lange mooiste markt! Speelgoed, kaarsen, peperkoek, snoep en je lekker tijdens het winkelen laten opwarmen door braadworst en glühwein kenmerken deze beroemde Kerstmarkt.

In het donker is het allemaal nog mooier: gekleurde lichtjes zorgen voor een sprookjesachtig effect so they say. Kerstinkopen doen, doe je hier als een baas, geloof me!

photo Iceland Tourism

Reykjavik

Reykjavik is tijdens de adventsweken mooi verlicht. Omdat het er in de wintermaanden heel donker is branden de lichtjes meer dan normaal. Er is een mooie markt (Yule Town Christmas) waar je cadeautjes en lekkernijen kan kopen. Elke dag is anders omdat ambachtsmannen hun kraampjes soms maar voor één dag opzetten.

In IJsland zijn er maar liefst 13(!) Kerstmannen. Diep in de bergen woonden de trol Grýla en haar man Leppaslúdii. Hun 13 zonen werden de  13 IJslandse Kerstmannen: de Jólasveinar, ofwel de Joelmannen. Deze traditie is afkomstig van het Germaanse zonnewendefeest (joelfeest). De Joelmannen trekken één voor één vanuit de bergen richting de IJslandse woonplaatsen. De eerste Joelman komt aan op 12 december, de laatste op 24 december. Ze blijven elk twee weken. De laatste Joelman verdwijnt op 6 januari; de dertiende dag van kerst (Þrettándinn). Daarmee eindigt de kerstperiode officieel in IJsland. Boek bij Supersave al vanaf 408 euro tijdens de kerst!

Mooiste kerststeden buiten Europa

New York

Wat is er nou mooier dan kerst in The Big Apple, the city that never sleeps? Ook niet tijdens kerst. HEt is er waarschijnlijk heel koud, maar wel supergezellig. Dankzij Home Alone Serendipity ben ik verliefd op de kerst in New York. De kerstverlichting, de cheesy muziek, een dik pak sneeuw, mega speelgoedwinkels en schaatsen onder ’s werelds hoogste kerstboom in het Rockefeller Center.

Vanaf €415 euro vlieg je al naar New York met kerst

Meer lezen over New York?

En nu moet ik zelf een strategie verzinnen om alle vier de steden tijdens de kerstdagen te bezoeken, moet lukken toch ;-)?

Ben jij ooit naar een van deze bijzondere locaties geweest? 

Inspiratie nodig voor je volgende (kerst)trip? Wil je lekker weg met kerst? Deze steden zijn extra mooi en gezellig om te bezoeken tijdens kerst?