De kerstperiode vinden wij bij Lone Drifters de mooiste tijd van het jaar voor een stedentrip (in combinatie met wintersport, even better!). De gezelligheid van overal lichtjes, glühwein in je handen, je beste vrienden om je heen en samen lachen om de kitscherige kerstversieringen (of misschien vind jij ze wel heel mooi, mag ook). Wil jij dit jaar ook weg met de kerst en heb je inspiratie nodig? Bekijk dan de leukste kerststeen van 2019.

Pssst: wil je een volledig verzorgde kerstreis? Bekijk dan ook de kerstreizen van Oad naar een van de mooiste kerststeden van de wereld.

1. Santa Claus Village (Rovaniemi): leukste dorp van Europa

Roavniemi moet zonder twijfel de leukste kerststad van Europa zijn.

Dit, mensen, dit is de plek waar de kerstman woont, waar hij zijn elven aan het werk zet, waar je niet hoeft te wachten tot het kerst is, hier is het altijd kerst. Santa Claus Village ontvangt honderdduizend bezoekers per jaar om deze man met zijn witte baard in levende lijve te ontmoeten. Maar je kunt hier ook arresleetochten maken, peperkoek mannen bakken of een kerstbrief naar anyone dan ook sturen. Oh, en de poolcirkel loopt dwars door het dorpje heen what a blast! 

Zo kom je in Rovaniemi

Vanaf v.a.€ 303 * vlieg je met Tix naar Rovaniemi in Finland. Vanaf Rovaniemi kun je de Santa Express (ja dat bestaat echt!) naar de beste man nemen. Liever een reispakket? Kijk dan eens op Kras.nl. Daar heb je bijvoorbeeld een 14-daagse groepsreispakket vanaf € 1779. Je bezoekt dan de Noordkaap & Noorderlicht met o.a. Noordkaap, Saltfjellet National Park en Tromsø.

Trinity library in Dublin
Trinity library in Dublin

2. Dublin

Dublin heeft een kerstmarkt, maar dit is geen normale kerstmarkt. Deze markt drijf namelijk op het water in de Docklands. Ierland beweert zelfs dat de Kerstman uit Ierland komt en je kunt deze beste man zelfs ontmoeten. Verlanglijstje dus mee en meegeven aan die man.

Meer lezen over Dublin? Bekijk dan ook onze cityguide voor Dublin

3. Neurenberg Duitsland

Duitsland is hot! Ja, als we het over kerstmarkten hebben. Als je ooit naar een kerstmarkt in Duitsland bent geweest, dan weet je dat niemand een betere, mooiere, magischere marktkraam heeft dan onze buren.

De Christkindlesmarkt (Kerstmarkt), in Hauptmarkt Neurenberg is de 180 kraampjes lange mooiste markt! Speelgoed, kaarsen, peperkoek, snoep en je lekker tijdens het winkelen laten opwarmen door braadworst en glühwein kenmerken deze beroemde Kerstmarkt.

In het donker is het allemaal nog mooier: gekleurde lichtjes zorgen voor een sprookjesachtig effect so they say. Kerstinkopen doen, doe je hier als een baas, geloof me!

photo Iceland Tourism

4. Reykjavik

Reykjavik is tijdens de adventsweken mooi verlicht. Omdat het er in de wintermaanden heel donker is branden de lichtjes meer dan normaal. Er is een mooie markt (Yule Town Christmas) waar je cadeautjes en lekkernijen kan kopen. Elke dag is anders omdat ambachtsmannen hun kraampjes soms maar voor één dag opzetten.

In IJsland zijn er maar liefst 13(!) Kerstmannen. Diep in de bergen woonden de trol Grýla en haar man Leppaslúdii. Hun 13 zonen werden de  13 IJslandse Kerstmannen: de Jólasveinar, ofwel de Joelmannen. Deze traditie is afkomstig van het Germaanse zonnewendefeest (joelfeest). De Joelmannen trekken één voor één vanuit de bergen richting de IJslandse woonplaatsen. De eerste Joelman komt aan op 12 december, de laatste op 24 december. Ze blijven elk twee weken. De laatste Joelman verdwijnt op 6 januari; de dertiende dag van kerst (Þrettándinn). Daarmee eindigt de kerstperiode officieel in IJsland. Boek bij Supersave al vanaf 408 euro tijdens de kerst!

5. Leuven

Leuven verandert in een gezellige kerststad met een kerstmarkt die je vooral van boven moet bekijken. Klim in de bibliotheek toren omhoog voor het beste uitzicht over de stad én de kerstmarkt. Na de beklimming vier je overwinning met een lokaal bier of glühwein in een van de vele cafés die Leuven te bieden heeft.

Eenmaal beneden moet je uiteraard een glühweintje nemen en foute kerstversiering voor in de boom kopen. Niet avontuurlijk genoeg?

6. Oslo

Kerst duurt in Noorwegen veel langer dan een paar dagen: er gaat een heel seizoen met rituelen en voorbereidingen aan vooraf. In Oslo zijn veel straten versierd met lampjes en andere decoraties. Wist je dat Oslo maar 3,5 uur rijden van skigebied Hemsedal af ligt? Combineer Oslo daarom met wintersport in Hemsedal. Het skiseizoen begint in Helmsedal al in november en gaat door tot mei.

7. Grindelwald, Zwitserland

Grindelwald is een van de beroemdste alpiene dorpjes (stadje) van Zwitserland.Het pittoreske dorp ligt aan de voet van twee pieken van de Zwitserse Alpen. Naast wintersportbestemming heeft Grindelwald een bijzonder charmante sfeer tijdens de feestdagen. Makes you wanna believe in Santa Claus again! In dit dorpje vind je prachtige straatdecoraties en grote kerstbomen. Verder vind je veel wijn en eten op de kerstmarkt. Jammie!

8. Ljubljana, Slovenië

Niet alleen heeft Ljubljana mooie kerstmarkten en prachtig verlichte straten, het ligt ook vlakbij het Krvavec Ski Resort. Krvavec is het tweede grootste skigebied in Slovenië, en een all-time favoriet voor locals die uit de hoofdstad komen. Dit skigebied ligt op slechts 25 kilometer van Ljubljana en is gemakkelijk bereikbaar en geschikt voor skiërs van alle vaardigheden!
dorp. Ook hier is genoeg eten en handgemaakte kunst. Vergeet absoluut geen bezoekje te brengen aan het befaamde speelgoedmuseum, waar Neurenberg om bekend staat. Ze willen tijdens de dagen nog weleens wat weggeven.

Foto via christkindlesmarkt.de

9. Neurenberg, Duitsland

Iets dichterbij huis ligt Neurenberg (of Nuremberg & Nürnberg), die de thuishaven is van de oudste kerstmarkt in Duitsland. Neurenberg ligt natuurlijk in Bavaria en heeft daarom genoeg bier en bratwurst, naast prachtige stalletjes met kerstspulletjes en ander lekkere eten. En vergeet geen ritje in het reuzenrad te maken!

10. Kerst in Londen

Londen is natuurlijk een van de beste steden om kerst te vieren. Wij vinden het een beetje het New York van Europa. De stad is al jaar en dag een favoriete bestemming om met kerst of rond de kerstdagen te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld schaatsen bij het National History Museum, eindeloos veel kerstmarkten bezoeken, lekker eten en een heerlijke kerstsfeer opsnuiven. Klinkt leuk hé?

Vanaf wanneer is de kerst in Londen (2019)? Net als bij ons begint dat op 25 december. De kerstmarkten zijn iets eerder geopend. Zo is de kerstmarkt in Hyde Park in Londen geopend van 22 november 2018 t/m 05 januari 2019

Leuke kerstaanbiedingen voor Londen

Op Tui.nl vind je vaak leuke aanbiedingen voor kerst in Londen. Zo zit je voor 199 euro per persoon al 4 dagen in Londen (inclusief vlucht), niet gek toch? Check de website van Tui.

11. New York

Wat is er nou mooier dan kerst vieren in The Big Apple, the city that never sleeps? Ook niet tijdens kerst. Het is er waarschijnlijk heel koud, maar wel supergezellig en een super mooie ervaring!

Dankzij de films Home Alone Serendipity ben ik verliefd op de kerst in New York. De kerstverlichting, de cheesy muziek, een dik pak sneeuw, mega speelgoedwinkels en schaatsen onder ‘s werelds hoogste kerstboom in het Rockefeller Center. Ja, New York is de beste plek om te kerst te vieren.

En New York is best betaalbaar rond de kerst.

Vanaf €415 euro vlieg je al naar New York met kerst

Must Read: wat te doen in New York

12. Aspen

Gegarandeerd een witte kerst? Dan moet je dit skioord in Colorado niet missen. De stad zit vol met prachtige alpenachtige lodges en heel veel knusse plekjes om de kerst feestelijk door te komen in de Rocky Mountains. Daarnaast is Aspen ook de droombestemming van vele wintersporters met zo’n 330 pistes, verspreid over meer dan 500 kilometer!

En, welke bestemmingen staan bij jou op de lijst van mooiste kerststeden, you gotta visit?