Kerst vinden wij bij Lone Drifters de mooiste tijd van het jaar voor een stedentrip (in combinatie met wintersport, even better!). De gezelligheid van overal lichtjes, glühwein in je handen, je beste vrienden om je heen en samen lachen om de kitscherige kerstversieringen (of misschien vind jij ze wel heel mooi, mag ook). 

Leuke kerststeden Europa

Altijd al willen weten wat de leukste, gezelligste én mooiste kerststeden zijn? Waar de mooiste sfeer is en waar je leuke kerstmarktjes kunt vinden? Ik heb een top 10 samengesteld van de beste steden om kerst te vieren. Hier vind je een aantal bestemmingen waar je geheid de mooiste kerst gaat hebben.

In dit artikel

A post shared by Christmaholic ☆ Kerstblog (@christmaholic) on Oct 18, 2018 at 10:22am PDT

1. Santa Claus Village (Rovaniemi)

Roavniemi moet zonder twijfel de leukste kerststad van Europa zijn.

Dit, mensen, dit is de plek waar de kerstman woont, waar hij zijn elven aan het werk zet, waar je niet hoeft te wachten tot het kerst is, hier is het altijd kerst. Santa Claus Village ontvangt honderdduizend bezoekers per jaar om deze man met zijn witte baard in levende lijve te ontmoeten. Maar je kunt hier ook arresleetochten maken, peperkoek mannen bakken of een kerstbrief naar anyone dan ook sturen. Oh, en de poolcirkel loopt dwars door het dorpje heen what a blast! 

Zo kom je in Rovaniemi

Je kan een ticket boeken naar Rovaniemie in Finland en daar de Santa Express nemen ja die bestaat echt! Kijk eens op Expedia voor leuke aanbiedingen.

Trinity library in Dublin
Trinity library in Dublin

2. Dublin

Dublin heeft een kerstmarkt, maar dit is geen normale kerstmarkt. Deze markt drijf namelijk op het water in de Docklands. Ierland beweert zelfs dat de Kerstman uit Ierland komt en je kunt deze beste man zelfs ontmoeten. Verlanglijstje dus mee en meegeven aan die man.

Hoe kom je in Dublin?

Vanaf €80 vlieg je met kerst al naar Dublin via Ryan Air.

Must Read: Onze cityguide voor Dublin

3. Neurenberg Duitsland

Duitsland is hot! Ja, als we het over kerstmarkten hebben. Als je ooit naar een kerstmarkt in Duitsland bent geweest, dan weet je dat niemand een betere, mooiere, magischere marktkraam heeft dan onze buren.

De Christkindlesmarkt (Kerstmarkt), in Hauptmarkt Neurenberg is de 180 kraampjes lange mooiste markt! Speelgoed, kaarsen, peperkoek, snoep en je lekker tijdens het winkelen laten opwarmen door braadworst en glühwein kenmerken deze beroemde Kerstmarkt.

In het donker is het allemaal nog mooier: gekleurde lichtjes zorgen voor een sprookjesachtig effect so they say. Kerstinkopen doen, doe je hier als een baas, geloof me!

photo Iceland Tourism

4. Reykjavik

Reykjavik is tijdens de adventsweken mooi verlicht. Omdat het er in de wintermaanden heel donker is branden de lichtjes meer dan normaal. Er is een mooie markt (Yule Town Christmas) waar je cadeautjes en lekkernijen kan kopen. Elke dag is anders omdat ambachtsmannen hun kraampjes soms maar voor één dag opzetten.

In IJsland zijn er maar liefst 13(!) Kerstmannen. Diep in de bergen woonden de trol Grýla en haar man Leppaslúdii. Hun 13 zonen werden de  13 IJslandse Kerstmannen: de Jólasveinar, ofwel de Joelmannen. Deze traditie is afkomstig van het Germaanse zonnewendefeest (joelfeest). De Joelmannen trekken één voor één vanuit de bergen richting de IJslandse woonplaatsen. De eerste Joelman komt aan op 12 december, de laatste op 24 december. Ze blijven elk twee weken. De laatste Joelman verdwijnt op 6 januari; de dertiende dag van kerst (Þrettándinn). Daarmee eindigt de kerstperiode officieel in IJsland. Boek bij Supersave al vanaf 408 euro tijdens de kerst!

5. Leuven

Leuven verandert in een gezellige kerststad met een kerstmarkt die je vooral van boven moet bekijken. Klim in de bibliotheek toren omhoog voor het beste uitzicht over de stad én de kerstmarkt. Na de beklimming vier je overwinning met een lokaal bier of glühwein in een van de vele cafés die Leuven te bieden heeft.

Eenmaal beneden moet je uiteraard een glühweintje nemen en foute kerstversiering voor in de boom kopen. Niet avontuurlijk genoeg?

6. Oslo

Kerst duurt in Noorwegen veel langer dan een paar dagen: er gaat een heel seizoen met rituelen en voorbereidingen aan vooraf. In Oslo zijn veel straten versierd met lampjes en andere decoraties. Wist je dat Oslo maar 3,5 uur rijden van skigebied Hemsedal af ligt? Combineer Oslo daarom met wintersport in Hemsedal. Het skiseizoen begint in Helmsedal al in november en gaat door tot mei.

7. Grindelwald, Zwitserland

Grindelwald is een van de beroemdste alpiene dorpjes (stadje) van Zwitserland.Het pittoreske dorp ligt aan de voet van twee pieken van de Zwitserse Alpen. Naast wintersportbestemming heeft Grindelwald een bijzonder charmante sfeer tijdens de feestdagen. Makes you wanna believe in Santa Claus again! In dit dorpje vind je prachtige straatdecoraties en grote kerstbomen. Verder vind je veel wijn en eten op de kerstmarkt. Jammie!

8. Ljubljana, Slovenië

Niet alleen heeft Ljubljana mooie kerstmarkten en prachtig verlichte straten, het ligt ook vlakbij het Krvavec Ski Resort. Krvavec is het tweede grootste skigebied in Slovenië, en een all-time favoriet voor locals die uit de hoofdstad komen. Dit skigebied ligt op slechts 25 kilometer van Ljubljana en is gemakkelijk bereikbaar en geschikt voor skiërs van alle vaardigheden!
dorp. Ook hier is genoeg eten en handgemaakte kunst. Vergeet absoluut geen bezoekje te brengen aan het befaamde speelgoedmuseum, waar Neurenberg om bekend staat. Ze willen tijdens de dagen nog weleens wat weggeven.

9. Neurenberg, Duitsland

Iets dichterbij huis ligt Neurenberg, dat genoeg kerstmarkten heeft. Echter is Neurenberg de thuishaven van de oudste kerstmarkt in Duitsland. Neurenberg ligt natuurlijk in Bavaria  rn heeft daarom genoeg bier en bratwurst, naast prachtige stalletjes met kerstspulletjes en ander lekkere eten. En vergeet geen ritje in het reuzenrad te maken!

A post shared by Vitalli L. (@thevenerabledandy) on Dec 8, 2017 at 9:12am PST

Kerstaanbieding! 3-daagse trip Duitse kerstmarkten naar Keulen, Kassel en Dortmund!

10. Kerst in Londen

Londen is natuurlijk het New York van Europa met heel veel spots om de mooiste kerst te vieren. Lees: schaatsen bij het National History Museum, eindeloos veel kerstmarkten, lekker eten en een heerlijke kerstsfeer.

Wil je nog snel met kerst naar Londen?

londen hop of hop on bus

Dagje Kerstshoppen Londen
v.a. 38,95* p.p.!!

  • Vervoer per luxe touringcar
  • Londen is dé kerststad
  • Leuk voor jong en oud

Waar moet je zijn tijdens kerst in Londen?

De kerstmarkt in Londen in 2018 begint op 9 november op Leicester square. 


Van Nov 22 2018-Jan 06 2019 kun je kerstshoppen bij KensingtonSouthbank Centre is een goeie tip voor kerstmis tijdens de feestdagen. Lees: Cider, kerstliedjes en een kerstmarkt in Wintersfeer, uiteraard, in Southbank Centre. Het is hier vooral leuk omdat het naast de rivier plaatsvindt. Wintertime, zoals dat zo mooi heet, is geopend van half november en loopt tot net na Kerstmis.

⤖ Voor het eerst naar Londen? Bekijk onze cityguide voor Londen voor de beste tips!

Kerst buiten Europa

11. New York

Wat is er nou mooier dan kerst in The Big Apple, the city that never sleeps? Ook niet tijdens kerst. HEt is er waarschijnlijk heel koud, maar wel supergezellig. Dankzij Home Alone Serendipity ben ik verliefd op de kerst in New York. De kerstverlichting, de cheesy muziek, een dik pak sneeuw, mega speelgoedwinkels en schaatsen onder ’s werelds hoogste kerstboom in het Rockefeller Center.

Vanaf €415 euro vlieg je al naar New York met kerst

Must Read: wat te doen in New York

12. Aspen

Gegarandeerd een witte kerst? Dan moet je dit skioord in Colorado niet missen. De stad zit vol met prachtige alpenachtige lodges en heel veel knusse plekjes om de kerst feestelijk door te komen in de Rocky Mountains. Daarnaast is Aspen ook de droombestemming van vele wintersporters met zo’n 330 pistes, verspreid over meer dan 500 kilometer!

En, welke bestemmingen staan bij jou op de lijst van mooiste kerststeden, you gotta visit?