Ken je dat gevoel in je buik. Die zondagavond, de dag voordat je na je vakantie weer voor het eerst naar je werk moet? Die knoop in je maag.

Ook als jij je werk heel leuk vindt. Want ja, in je vakantie heb je geen stress (althans niet de werkstress), Je hoeft niet vroeg op te staan, en kan gaan en staan waar je wilt. Je ritme is gewoon heel anders. Tell me about it!

Opzien tegen je werk na vakantie

Na een paar dagen vakantie krijg je deze knoop in je maag al: er tegenop dat je moet werken na je welverdiende vakantie. Moet je nagaan hoe wij ons voelden om na een jaar op wereldreis weer aan het werk te moeten. De laatste dag van onze wereldreis werd ik gewoon wat verdrietig na deze lange vakantie. Boehoe.

Dat gevoel noemen ze dus de after holiday-dip.

Maar wat kun je aan die after vakantiedip doen? Voorkom je huilen na je vakantie ;-)

Allereerst: na een paar dagen tot zo’n vier weken zou dat after-holiday gevoel weer weg moeten zijn.

Kom niet de dag voor je werk terug: acclimatiseer

Kom niet de dag voordat je moet werken terug van je vakantie. Je wilt niet weten hoevaak ik dat gedaan heb, want: hoe meer verlofdagen over, hoe vaker op vakantie. Je kunt het beste wennen aan weer thuis zijn. Doe wat huishoudelijke klusjes, spreek weer af met vrienden, wen aan het weer en ruim bijvoorbeeld je tent op. Maar vooral: ontspan! Een week voor je werk na je wereldreis is trouwens ook geen goed plan. Mijn vriend had een haastig gevoel die laatste week omdat hij nog zoveel moest regelen om aan het werk te kunnen (auto kopen, kleding kopen, want zoveel hadden we niet meer na de wereldreis).

Blijf in de vakantiemood

Voor sommigen betekent dat het boeken van een nieuwe vakantie. Zo had ik twee weken na mijn wereldreis alweer een paar dagen Zandvoort op de planning staan en vertrek ik in november naar Marokko. Vakanties geven je namelijk dat geluksgevoel.

Heb je nou geen geld of kun je nog geen vakantie boeken. Doe dan iets wat je op vakantie heel leuk vond. Ga lekker fietsen, uit eten, koffies drinken met vrienden of anything wat je blij maakt. Voor mij was dat zelf lekker suppen, longboarden en leuke koffietentjes in mijn eigen stad Groningen ontdekken.

En van sporten wordt je happy. Er komen ‘geluksstofjes’ vrij die endorfine, serotonine en dopamine heten. Hiervan Krijg je een gelukzalig en euforisch gevoel en sporten vermindert stress.

Verander je mindset en onderneem

Je wilt niet weten hoeveel nieuwe ideeën ik heb opgedaan tijdens de wereldreis. Ik wou parttime freelance werk voor mezelf doen en parttime in dienst werken, meer bezig met designen en longboard dancen. En dat heb ik ook gelijk opgepakt, behalve het in loondienst werken, dat kostte even tijd, maar volgende week ga ik dan aan de slag. Best snel nog toch, na 2 maanden thuis zijn van de wereldreis.

Vakantie is niet de enige tijd in je leven dat je leuke dingen kunt doen. Waarom zou je alleen op reis tijd hebben voor het lezen van een boek? Of om te mountainbiken. Ja okay, een downhill mountainbike berg zal niet altijd om de hoek liggen (als je in het noorden van Nederland woont, Belgen en Zuid-Nederlanders hebben iets meer geluk), weekendje Winterberg dan maar?

Maar hey het belangrijkste is: je moet niks. Geef jezelf vooral een break, waar ontstress jij van? En lukt het niet om een boek te lezen of 3 keer per week te hardlopen, om maar wat te noemen. Dont be hard on yourself. Anders voel je je er alleen maar rottig door omdat iets niet is gelukt. Stel dus niet te hoge eisen aan jezelf.

Wat zijn jouw ultieme tips na de vakantie? Lukt het jou vrij snel om te acclimatiseren? 

⤳ Lees ook: de reisziekte dromomanie, heb jij er last van?