Echternach is de oudste stad in Luxemburg, gelegen aan de Sûre of Sauer aan de oostgrens van het groothertogdom Luxemburg.

Echternach is een klein historisch stadje in het oosten Luxemburg en een leuke bestemming om te combineren met de stad Luxemburg. Echternach ligt aan de rivier de Sûre en grenst direct aan Duitsland. 

Het centrum van Echternach is voor een groot deel autovrij, er mogen alleen voetgangers wandelen.

Wat te doen in Echternach

Echternach trekt veel toeristen. De stad heeft een mooie binnenstad en als je de moeite neemt om het hogerop te zoeken dan heb je een prachtig uitzicht over het dorp. In Echternach kun je verschillende activiteiten ondernemen zoals de bekende Müllerthal Trail, maar ook watersporten en fietsen door de omliggende heuvels.

MüllerthalTrail

Vanaf Echternach kun je route 1 van de Mullerthal trail wandelen. Een wandeling langs schattige huisjes in de heuvels, door bossen, langs rotsen en door de heide. Na ruim twintig minuten later ronddwalen vonden we eindelijk de start van de trail. Het begon wel gelijk goed: de straat was zo stijl dat ik de korte spieren in m’n kuiten voelde stretchen.

Must read: tips voor je wandeling over de Mullerthal trail

Struinen over de binnenstad

Op het marktplein van Echternach heb je allerlei restaurants en terrasjes. Toen wij in Echternach waren was er een middeleeuwse markt met eten en mensen verkleed in de oude tijd. En dat is niet zo gek, want de oude patriciërshuizen, de nauwe straatjes en de stadswallen geven de stad nog steeds dat middeleeuwse karakter.

In Echternach op het marktplein vind je het oude stadhuis dat dateert uit de 15e eeuw.

Watersport op de rivier de Sûre

Doordat het gebied van Echternach door rotsen, watervallen en bossen wordt omringd, wordt het gebied ook wel Klein-Zwitserland genoemd.

De rivier de Sûre (of Sauer) scheidt Luxemburg van Duitsland. De rivier stroomt door het centrum van Echternach en daarom is Echternach de ideale basis voor watersport of vissen.

Je auto parkeren

Omdat het centrum van Echternach autovrij is kun je je auto het beste in de buurt parkeren, bijvoorbeeld bij de promenade langs de rivier.

Hotel in Echternach

Le Pavilion Echternach

Slapen in Echternach

Wij sliepen in Le Pavilion, op 1 minuut lopen van de markt.