De River Kwai is bekend vanwege de gebeurtenissen in en van de gelijknamige film The Bridge over the River Kwai. Mijn Indonesische opa heeft aan deze beruchte dodenspoorlijn gewerkt toen hij in WOII gevangen gehouden werd door de Japanners. Een reden voor mij om een bezoekje te brengen aan deze regio, maar zeker een must voor elke backpacker die Thailand voor het eerst bezoekt.

Als je ooit je vakantie in Thailand gaat doorbrengen dan ben je een lucky bastard. Behalve de glimlach, het eten en de mooie natuur is Thailand heel fijn om door te reizen.

Voor de geschiedenis van de omliggende stad Kanchanaburi moest ik naar Kanchanaburi. De dodenspoorlijn, zoals de River Kwai spoorlijn wordt genoemd, de Hellfire pass, een met de ‘hand’ gegraven doorgang door een rots, allemaal indrukwekkende stukjes geschiedenis. 

In deze blog vind je de beste bezienswaardigheden van Kanchanaburi.

Overnachten in een bootje

Behalve geschiedenis is er ook veel te doen in de omgeving. Overnachten kun je net als ons in een Thais woonbootje aan de rivier de Mae Kong (ook wel bekend als Mekong). De rivier is ong. 5000 km lang en loopt achtereenvolgend door China, Vietnam, Laos, Thailand en Cambodja. Ben je bang voor gifgroene waterslangen? Dan kun je beter geen biertjes op het terras van de boot nemen ;-) of überhaupt van boten wegblijven. Of uhh gewoon Thailand overslaan?

Na Bangkok is Kanchanaburi de tweede plek waar ik tijdens mijn reis ben geweest en toen was ik als reisnoobie overal enthousiast over. Het eten was lekker, de mensen ontzettend aardig, en wat waren de activiteiten leuk! Achteraf gezien vond ik allemaal wat onoprecht en kon ik het verschil tussen oprechte en onoprechte mensen niet eens meer zien.

Gevolg? Huiverige Evey die soms stennis schopte met het weggeven van paspoorten enzo ;-) all part of the travelling I guess. Anyways kun je in de omgeving heel wat toffe dingen doen zoals raften (hoewel dat meer suppen op z’n Thais is), olifantjes rijden en en tijgers bezoeken. Hoewel ik laatstgenoemden niet aan raad. Ja ook ik maak wel eens fouten op reis. Ik hoorde achteraf dat ze de olifanten en tijgers slecht behandelen.

Accommodatie in Kanchanaburi

Het blijft Thailand, dus ter plekke is vaak wel wat te regelen en in Bangkok zijn verschillende bureautjes waar je een tripje naar Kanchanaburi incl. activiteiten kunt boeken. Let er in Bangkok wel op dat er opdringerige mannetjes in tuk tuks rondrijden (niet te missen) die je naar reisbureau’s lokken (lees: je er gewoon heenrijden, ook al zeg je nee, heel vervelend). Wij trapten en er beiden in en voor we het wisten hadden we een trip naar Kanchanaburi, Ayuthaya, Sukhotai en Chiang Mai geboekt.

Maar hey, we hadden geen Lonely Planet (waarin je wordt gewaarschuwd) en we waren voor het eerst aan het backpacken ;-).

vakantie in thailand

Ingang van onze kamer met een wc die uitkomt op de rivier