Een backyard Ultra, wat is dat?

Een Backyard Ultra, ook bekend als Achtertuin Ultra of ook wel last man standing genoemd, is een type ultraloop waarbij deelnemers elk uur een ronde van  6,706 meter (4,167 mijl) moeten afleggen, vaak zonder een eindpunt. De wedstrijd begint met een startschot. De deelnemers hebben dan een uur om de ronde af te leggen. Als ze binnen het uur aankomen, mogen ze aan de volgende ronde beginnen. Na elke ronde hebben de lopers de overgebleven tijd om te herstellen voordat ze aan de volgende ronde beginnen.Wie niet binnen het uur aankomt, valt af. De wedstrijd gaat zo door tot er nog één deelnemer over is. Deze deelnemer is de winnaar. Hoe later je weer aankomt bij de start, hoe minder pauze je hebt.

Waar komt Backyard Ultra vandaan?

De Backyard Ultra is bedacht door de oprichter Gary “Lazarus Lake” Cantrell, een van de, of de oprichter van de Barkley Marathons.

Hoe werkt een Backyard Ultra

Na startschot van een backyard ultra, rennen de deelnemers een afstand van 6,706 kilometer (of 4,167 mijl) en hebben ze één uur om ‘t te halen. En dit gaat elk uur opnieuw door.

Om mee te blijven doen, moeten de deelnemers elke ronde binnen een uur voltooien. Soms kan de wedstrijd zelfs tot wel 68 uur duren! Het parcours kan variëren en over asfalt gaan of een andere lengte hebben dan de gebruikelijke 6,7 km. In sommige varianten van de Backyard Ultra is de tijdsduur beperkt tot bijvoorbeeld 12 of 24 uur.

De winnaar is degene die als laatste overblijft. Als niemand meer rondjes loopt dan de rest, krijgen alle atleten een “DNF” (Niet Gefinisht) en is er geen winnaar.

De afstand die ze elk uur moeten afleggen, is vastgesteld op 6705,6 meter, maar we ronden ‘t wel af naar 6706 meter. Als je 24 rondjes loopt, heb je precies 100 mijl afgelegd. Meestal houden ze de backyard ultra-wedstrijden op een parcours van 6706 meter.

Alvast inkomen? Bekijk dan deze documentaire ‘The Barkley Marathons 2023’.

Lone Drifter Luciano doet mee met dé Dutch Backyard Ultra 2024.

Enkele regels van een Backyard Ultra

  • De ronde kan een rond parcours zijn of een heen-en-terug parcours op ‘t zelfde pad.
  • Je moet in het startvak staan als het uur voorbij is, anders lig je eruit.
  • Ze geven je een waarschuwing 3, 2 en 1 minuut voor ‘t volgende uur begint.
  • Tenzij je even naar het toilet moet, mag je het parcours niet verlaten. Je mag wel hulp krijgen tussen de rondes door, maar niet tijdens het rennen. Dus geen hulpmiddelen zoals wandelstokken enzo. En niet-renners mogen ook niet op ‘t parcours komen.
  • Als je wat langzamer bent, moet je de snellere lopers de kans geven om je in te halen.

Backyard Ultra’s in Nederland

Ook in Nederland kun je Backyard Ultra’s hardlopen. Zo heb je de Kardingerbultra in Groningen, Rotterdamse Alp Backyard Ultra, The Dutch Backyard Ultra en meer.

Kardingerbultra

Een andere variant van de Backyard Ultra is de Kardingerbultra, met een maximum van 24 rondes in het Groningse natuurgebied Kardinge. Bij meerdere deelnemers die de laatste ronde bereiken, wordt de winnaar bepaald op basis van de snelste finishtijd in de laatste ronde. Maximaal 24 uur lang wordt elk uur 6706 meter/4 mijl hardgelopen (inclusief 32 hoogtemeters).

Wil je een keer zelf meedoen aan een Backyard Ultra? Kijk dan eens naar de alle komende backyard ultra races.

FAQ

Welke backyard Ultra’s worden er in Nederland gehouden

De officiële is de Dutch Baclyard Ultra. Deze Dutch Backyard Ultra bestaat uit een lus door de natuur van 6,7 km in Leersum Utrecht. Daarnaast is er de Kardingerbultra in Groningen en de Rotterdamse Alp Backyard Ultra