Oh wat kan het fijn zijn om een keer niet met zo’n zware DSLR (spiegelreflex) rond te lopen. Vooral als je lekker op pad gaat. Maar vaak heb ik zelf van die momentjes, helemaal met een eigen blog, die ik op de camera wil vastleggen. Maar ook met je smartphone kan je mooie foto’s schieten. Sinds mijn iPhone ben ik fan. Natuurlijk hebben niet alle smartphones een goede camera. Zo maakt mijn iphone 5 best wel mooie foto’s, vaak zonder veel moeite te doen, en ben ik ook erg benieuwd hoe de nieuwe iPhone 6 is qua fotografie. Maar hoe moeilijk het soms is om met je smartphone foto’s te maken, met de juiste tips en tricks kon ik een heel eind komen. Ik ben trouwens geen professional, daar hebben we andere mensen voor, maar door fouten te maken, af te kijken en te leren merk ik dat het steeds gemakkelijker gaat. Benieuwd? Dit zijn mijn tips.

1. Je camera op de sneltoets

Allereerst, zorg dat je je camera altijd bij de hand hebt, de mooiste fotomomenten komen onverwachts. Op de iPhone staat bijvoorbeeld een sneltoets naar de camera zodat ik zonder al te veel handelingen direct een foto kan maken.

2. Juiste belichting

Zorg dat je genoeg licht hebt. Het licht in een restaurant is vaak slecht en op zulke momenten ben je afhankelijk van wat je hebt. Soms is het beter om een andere locatie of onderwerp te kiezen voor de mooiste foto’s. Of je kunt je foto met instagram lichter maken en er een zwart/wit filter overheen knallen.

Het mooiste licht heb je in de ochtend als de zon net op is of als de zon net ondergaat in de avond, “the Golden Hour”, het mooiste moment om te schieten, waar je ook bent. En zulke foto’s zie je dan ook vaak op mijn instagram – zonder filter – voorbijkomen. Dat kan gewoon niet misgaan, of je moet heel erg sucken.

3. schiet van bovenaf

Ik moet zeggen dat ik vaker foto’s tussen de mensen in maak. Maar in New York heb ik een aantal foto’s van bovenaf – de High Line–  genomen en dat heeft zo’n gaaf effect. Van bovenaf neem je het straatleven mee vanuit een ander perspectief en krijg je mooie plaatjes zoals hieronder bijvoorbeeld (vind ik:-).

nyc

4. Kijk naar details

Soms vergeet je de kleine dingen mee te nemen. Althans ik vaak wel. Afgeleid door het mooie licht achter de Brooklyn Bridge, het vrijheidsbeeld in de verte. Laat je aandachts eens gaan naar de tekeningen op een paal, de voorbij sjesende fixies, of de slotjes aan de muur, zoals hieronder. Een beetje een cliché, maar wel mooie, typerende shot (je ziet nog steeds waar ik de foto heb genomen door de achtergrond).

5. Maak selfies

Hoe stom ik het woord selfie ook vind, ik moet er maar aan geloven. Tegenwoordig hebben smartphones aan twee kanten een cameralens zodat je ziet wat je schiet. De nieuwe iPhone heeft zelfs een burstmodus, zodat je in rap tempo selfies kunt schieten.

foto door Mandy

6. Daily routine

Je dagelijkse bezigheid in een andere omgeving. Ok, het is best cliché, zo’n Starbucks koffie in je hand (plus gele taxi). Maar ach who cares. Ik hou van koffie en de foto wordt er leuker op als je in een andere omgeving bent, zoals in New York. Start snapping those coffees gals!

7. Horizon

Speel met de horizon. Niets zo saai als een gebouw gecentreerd op je foto, een beetje hemel en een beetje straat. Probeer eens wat anders. Pak eens wat meer hemel en zet je centrale object ergens anders in de foto.

En twijfel je nog steeds? Het beste is om af te kijken bij iemand die je qua fotografie heel goed vindt (nee, niet stelen) Blijf in ieder geval bij jezelf! En vergeet vooral niet gewoon te genieten van het moment. Het is echt niet zo dat je het niet hebt meegemaakt als je het niet hebt gedeeld!

Wat is jouw mooiste smartphone shot? Deel gerust je link hieronder!