Hiken is niet alleen ontzettend leuk, het is ook een duurzame manier van reizen en het houdt je hart- en bloedvaten gezond. Geen slecht idee dus om te hiken. Maar hoe pak je dat hiken nou aan als je voor het eerst gaat wandelen? Of wat kun je doen om nog beter te hiken? Sommige tips lijken misschien logisch verstand, maar geloof me, ik heb mensen met slippers de Angels Landing zien doen. You don’t want that.

uitzicht angels landing

Hike tips

1# Bekijk de trail die je wilt gaan doen

Het klinkt heel simpel: je ziet een mooi plaatje op Instagram en denkt er verder niet over na. Zo denken veel mensen bij het zien van de Trolltunga (foto hieronder) dat je er even naartoe wandelt.

Trolltunga uitzicht wandeling

Dan ben je 5 minuten omhoog aan het wandelen en ben je zo buiten adem dat je eigenlijk niet meer kunt. Of dat je met slippers overvallen wordt door sneeuw, het zal je maar overkomen. Zorg dat je weet hoe de hike eruit ziet. Bekijk websites over de hike, download een wandelapp. Hoe is het weer (bovenop de berg veranderd het weer zo ineens). Hoe ver is het wandelen, wat voor ondergrond heeft de trail en wat is de beste periode om de hike te maken?

2# Drink genoeg water

Ja, klinkt logisch, maar het is zo belangrijk dat je genoeg vocht opneemt. Je verliest namelijk genoeg water als je gaat hiken, vooral als het heet is. Wij nemen zelf altijd een Dopper of waterzak mee op reis. Mijn vriend heeft er zelfs een in zijn tas zitten, erg handig!

Ga je langer wandelen en kun je niet al het water mee op reis meenemen? Dan raden wij een waterfilter aan.

3# Draag goede wandelkleding

In principe zou je tijdens je hike het beste kunnen dragen wat goed zit. Dat is het belangrijkste. Er is natuurlijk wel wandelkleding beschikbaar voor elke situatie. Bekijk het weer en temperatuur van te voren via betrouwbare websites. En doe onderzoek naar het gebied. Zijn erg veel rotsen? Moet je door rivieren of sneeuw wandelen? Het is natuurlijk niet fijn om met gewone schoenen over rotsen moeten klauteren en door je enkel te gaan. Bereid je dan ook goed voor op het hiken. Bekijk ook onze tips voor de beste wandeluitrusting.

#4  Neem een klein EHBO-kitje mee

Het kan geen kwaad om een mini EHBO-kit mee te nemen. Wat blaarpleisters, verband en evt een warmtedeken (die kwam bij de Coast 2 Coast wandeling bij mijn vriend erg van pas). Een EHBO-kit kun je bijvoorbeeld bij de Kruidvat kopen of online via Bol.com