Hoe kies je een longboard dat het beste bij je past? Door te bepalen wat je met je longboard wilt doen. Dansen? Cruisen? Downhill longboarden? Op basis hiervan kun je namelijk de beste set-up kiezen (je deck, je trucks en wielen).

Het kiezen van een longboard doe je op basis van een discipline. Dat houdt in dat je kiest voor dansen, freestyle, downhill longboarden enzovoorts. Wil je dansen op je longboard dan zoek je een langer longboard dan voor het cruisen. Wil je downhill longboarden, dan kies je voor een board dat snel kan gaan.

Jij hebt vast geen idee welke soorten longboards er zijn, anders was je niet op onze website terechtgekomen. No worries, wij helpen je bij het kiezen van een longboard.

Zoek je een longboard voor je kind? Bekijk dan ook ons speciale artikel over longboards voor kinderen. 

Soorten longboards

Longboard decks zijn er in allerlei vormen en maten. Je hebt lange ovaalvormige boards en boards die lager op de grond staan omdat ze anders aan de trucks zijn vastgemaakt. Je hebt longboards met een kicktail en longboards die concave hebben. Hoe kies je een longboard met een vorm die het beste bij je past? Door jezelf af te vragen wat je ermee wilt gaan doen. Op deze manier streep je andere modellen weg en weet je precies wat je nodig hebt. Het is eigenlijk een soort test om antwoord te krijgen op de vraag: “welk longboard past bij mij?”

#1. Wat wil je met je longboard doen?

De gemakkelijkste manier om erachter te komen hoe je een longboard moet kiezen is door vooraf te bedenken wat je met een longboard wilt doen. Heb je daar nooit over nagedacht? De kans is dan groot dat je begint met cruisen. De meeste longboardbeginners kopen een pintailvormig longboard en beginnen met cruisen (zie het carving deck op het plaatje hieronder) deck.

Longboard stylen en vormen

Bron foto: Blue Tomato

#2 Wat kun je doen met een longboard?

De meeste mensen gebruiken een longboard om:

  • Te cruisen (van A naar B)
  • Te downhillen (naar beneden racen)
  • Te freestylen (veel sliden)
  • Te dansen
  • Lange afstanden te longboarden.

A. Cruisen

Als je met je longboard naar je studie, werk of waar dan ook heen wilt gaan dan is cruisen jouw ding. Ik ben zelf begonnen met cruisen langs de weilanden op mijn Koastal Cruiser. Des te langer ik longboard, hoe meer ik weet wat ik wil: nu dans ik vooral op mijn vriends Kahuna board en cruise ik op mijn Originals board met slide set-up.

Cruise decks

  • Top-mounted boards (waarbij het deck bovenop de trucks zijn gemonteerd) maken het erg gemakkelijk om te carven
  • Met een drop-through kun je juist weer lekkere afstanden maken.
Brunotti wintercollectie en longboard

Pintail vorm longboard

Een andere factor bij het bepalen van het beste cruisewiel voor je longboard skateboard is de wielvorm. Wil je een gewone cruise set-up, dan werkt in principe elke soort wiel :)

» Meer over cruisen

Cruise wielen

Grotere wielen zijn over het algemeen het lekkerste onder een cruiseboard omdat dat beter rolt. Maarrr wil je pushen, dan kan je beter kiezen voor een kleiner wiel.

Wil je meer weten over welke wielen je nodig hebt onder welke lengte longboard? Lees dan meer over wielen en trucks.

 

B. Downhillen en freestylen

Hou je van keihard naar beneden racen? Ben je een chick (of man) met ballen? Dan is downhill longboarden wat voor jou. Hoe snel gaat een longboard bij het downhillen? Dat hangt natuurlijk helemaal van jou en de plek af, maar sommige longboarders kunnen snelheden van meer dan 80 km per uur halen. Het schijnt dat de snelste snelheid dat op een longboard gehaald is bijna 150 km per uur is!

Op welk longboard kan je downhillen? In principe kan je op elk soort deck (de plank waar je op staat) downhillen. En what about de wielen? Als je meer geïnteresseerd bent in slides zetten (freeriden) dan moet je zoeken naar wielen met een ronde lip. En als je meer grip wil, dan moet je op zoek gaan naar wielen met een square lip.

De manier waarop je wielen aan het board vast zitten speelt ook een belangrijke rol. Zo is dropthrough (waar je trucks door je plank heen vast zitten, zoals hieronder) geschikt voor beginners en topmount weer beter voor intermediate longboarders zijn.

Sliden in Nieuw Zeeland

Topmount

Topmount houdt in dat het deck bovenop de trucks zitten, waardoor je hoger boven de grond staat. Hoe lager je op de grond staat, dus hoe lager het deck, hoe meer stabiliteit je hebt. Heb je moeite met evenwicht? Dan kan je beter een board kiezen die wat lager boven de grond zit. Dat geldt ook voor cruisers en dansers.

Downhill longboard

Voorbeeld van een topmount deck

Verder: Bredere trucks zijn stabieler, maar smallere trucks geven meer grip. Het is maar net wat je zoekt. Lastig? Ga voor de middenweg. Meer weten over trucks en wielen, lees hier dan verder.

Bekijk hier een lijst van longboardmerkenBela Joy Ride longboard eventDansen

Ben je gek op surfen? Zoek je een vervangende sport voor surfen die je ook zonder de zee kunt beoefenen? Dan kan dansen op een longboard wel eens jouw ding zijn. De techniek die je nodig hebt om te dansen komt namelijk uit de surf sport. Je kent vast en zeker wel de techniek waar surfers op hun board naar voren en achter (of hoe dan ook) lopen om snelheid te maken, minderen en om bochtjes te maken.

Kies voor minimaal 115cm

Wil je dansen? Dan heb je een longboard nodig die tenminste 45 inches (115 cm) lang is. Hoe langer het deck hoe meer ruimte (en hoe makkelijk het dus is) je hebt om te dansen. Zoek je een leuke truukjes om mee te beginnen? Probeer dan eens ‘Cross-stepping’ en de pirouette. Zie hieronder het Kahuna board dat ik gebruik om te dansen! Wil je truukjes doen, dan kan een kicktal (dat verhoogde stukje op de achterkant van je board) board handig zijn, maar je kan ook prima je board met je voeten optillen met een andere vorm board.

C. Lange afstanden maken (long distance longboarding)

Long Distance Pumping (LDP) of lange afstand longboarden doe je door middel van pompen. Met beide voeten pomp je als het ware op het board. Geschikt boardje voor lange afstanden? Een top-mount longboard gebruikt.

#3 Probeer longboards uit

Weet je wat je wilt gaan doen? Dan ben je al een eind op weg om een longboard te kiezen. Uiteraard kun je ook sliden op bijvoorbeeld een pintail board, waar je normaal mee cruised, alleen is dat iets lastiger.

Zoals een Sickboards – de grootste longboardshop van Europa – medewerker tegen mij zei: je kunt geen boardje uitproberen. Er bestaat niet zoiets als een showmodel. Longboards zijn nou eenmaal niet goedkoop en er worden er niet tientallen in een winkel verkocht.

Is je budget niet zo hoog en wil je goedkoop beginnen met longboarden? Dan kan je kijken naar een 2e hands board op Marktplaats.

Koop het liefst geen speelgoedwinkellongboard

Je weet eigenlijk pas wat je fijn vindt als je een tijdje op een longboard hebt gereden. Je moet het echt voelen. Pa na mijn eerste longboard wist ik pas wat ik fijn vindt.

Koop geen speelgoedwinkelboards of een longboard bij de Hema of Action. Je zult er niet lekker op rijden eb uit ervaring weet ik dat de trucks niet lekker sturen. Waarschijnlijk raak je helemaal afgeknapt op longboarden terwijl je op een kwalitatief beter longboard veel leuker gaat vinden: ze rijden nou eenmaal beter.

Toch een speelgoedwinkel longboard gehaald en wil je dat ‘ie beter gaat rijden?

Heb je toch een longboard bij een speelgoedwinkel gehaald? Vervang dan de lagers (rubbertjes). Deze zijn namelijk keihard en horen wat zachter te zijn. Dit zorgt ervoor dat het sturen in ieder geval al een stuk beter gaat!

En dan? Het allerbelangrijkste voor beginners is om de basis onder de knie te krijgen: cruisen, footbraken (remmen) en bochtjes maken. En vergeet je gear niet. Ik raad een helm, knie- en elleboog beschermers aan! Ga je sliden koop dan ook slide gloves. 

Onze favo longboardshop? Onlineskateshop.nl!

Hieronder nog een infographic over het kopen van een longboard! Succes!

hoe kies je een longboard