Heb jij ook het longboardvirus te pakken? Cool! Nu wil je vast je eigen longboard? Klopt? Maar hoe kies je als beginnende longboarder nou je eerste longboard? Dat vertellen wij je in dit artikel. Ben je al iets verder en weet je wat je wilt? Lees dan meer over de beste longboards per discipline.

Inhoud van deze longboardguide:

Wat is een longboard?

Een longboard is ontworpen om vloeiend te longboarden, net als surfboard. Je kunt hierdoor gemakkelijk hoge snelheden over lange afstanden maken.

Longboarden werd populair nadat skateboarden in de jaren ’50 helemaal in werd. Surfers die niet konden surfen als het weer tegenzat, besloten om de skateboard ‘langer te maken’ en op   ‘op de grond te surfen’.

Verschil longboarden en skateboarden

Op het oog lijken longboards en skateboard op elkaar, maar er zijn een aantal grote verschillen. Allereerst zijn longboards meestal 35-60 centimeter lang met een breedte van 9-10 centimeter. Skateboards zijn veel korter: meestal tussen de 28-34 centimeter lang en 7-10 inch breed. Het langere en bredere board maakt longboards gemakkelijker om op te balanceren, vooral als je net begint te skaten.

Ook de vorm longboard is anders dan die van een skateboard.  Dat zou je niet zeggen op het eerste gezicht, maar Skateboards hebben een tail en nose (op het einde van het board opwaarts gebogen) zodat skateboarders gemakkelijker tricks zoals de ollie kunnen doen.

Longboards kunnen ook een tail of nose hebben.

Longboards hebben alleen meer verschillende vormen. Denk aan pintails, shortboards etc. Ook zijn longboards over het algemeen smaller bij de uiteinden zodat je gemakkelijker kunt cruisen.

longboard beginner
omhoogstaande tail

Dan zijn er nog trucks, datgene onder het board waar de wielen onder zitten. De trucks  zijn bij een longboard anders van ontwerp dan bij een skateboardwaardoor je beter kunt draaien. 

En tot slot de wielen: longboards hebben grotere en zachtere wielen dan skateboards zodat je sneller kunt cruisen en dus niet alle steentjes onder je board voelt.

Deze soorten longboards zijn er

Longboardplanken of decks zijn er in allerlei soorten: de vorm, grootte en lengte verschillen.

Wat je ook wilt gaan doen, er is voor elke discipline wel een longboard dat het meest geschikt is.

Hoe kies je een longboard? Kies een discipline. Als je dat hebt gekozen, kun je een geschikt longboard vinden.

Wat is een discpline? Een discipline kan cruisen, dansen of downhill longboarden zijn. Het is eigenlijk een soort van test om antwoord te krijgen op welk longboard bij jou past.

Welke discipline pas het beste bij jou?

De gemakkelijkste manier om erachter te komen als longboard beginner welke discipline het beste bij jou past is door vooraf te bedenken wat je wilt gaan doen met je longboard.

Heb je daar nooit over nagedacht?

De kans is dan groot dat cruisen het beste bij jou past omdat het surfen op een board je aanspreekt. De meeste beginners kopen een pintailvormig longboard en beginnen met cruisen (zie het carving deck op het plaatje hieronder) deck.

Heb je moeite met evenwicht?

Dan kan je beter een board kiezen dat wat lager boven de grond zit. Dat geldt ook voor cruisers en dansers.

Longboard stylen en vormen
Bron foto: Blue Tomato

Maar laten we even kijken naar de longboarddisciplines, wat kun je allemaal doen met je longboard?

 • Cruisen (van A naar B)
 • Downhillen (naar beneden racen)
 • Freestylen (veel sliden)
 • Dansen
 • Lange afstanden longboarden.

Cruisen

Als je met je longboard naar je studie, werk of waar dan ook heen wilt gaan dan is cruisen jouw ding. Ik ben zelf begonnen met cruisen en mijn eerste longboard is een pintail cruiser van het merk Koastal.

Must read: de longboard cruiser guide

Downhill – en freestyle longboarden

Hou je van keihard naar beneden racen? Ben je een chick (of man) met ballen? Dan is downhill longboarden wat voor jou.

Op welk longboard kan je downhillen? In principe kan je op elk soort deck (de plank waar je op staat) downhillen. Wel geldt dat je board beter niet te klein is. En de wielen? Als je graag slides wilt zetten (freeriden), zoek dan naar wielen met een ronde lip. En als je meer grip wil, dan moet je op zoek gaan naar wielen met een squared lip.

Sliden in Nieuw Zeeland

Dansen

Ben je gek op surfen? Zoek je een vervangende sport voor surfen die je ook zonder de zee kunt beoefenen? Dan kan dansen op een longboard wel eens jouw ding zijn. De techniek die je nodig hebt om te dansen komt namelijk uit de surf sport. Je kent vast en zeker wel de techniek waar surfers op hun board naar voren en achter (of hoe dan ook) lopen om snelheid te maken, minderen en om bochtjes te maken.

Als je wilt dansen heb je een longboard nodig van minimaal 45 inches (110 cm) lang. Hoe langer het deck, hoe meer ruimte namelijk en hoe meer ruimte je hebt om je pasjes te doen.

Lange afstanden maken (long distance longboarding)

Long Distance Pumping (LDP) of lange afstand longboarden doe je door middel van pompen. Met beide voeten pomp je als het ware op het board. Geschikt boardje voor lange afstanden? Een top-mount longboard gebruikt.

Longboard kopen? Dit zijn je beste opties

 1. Voel er eentje in de winkel. Zo krijg je een goed beeld van de grootte en het personeel kan je goed helpen. Helaas kun je nergens echt een longboard uitproberen, tenzij de shop er net wat gebruikte heeft staan. Er bestaat niet zoiets als een showmodel.
 2. Kies een complete. Lastig he al die verschillende longboards. Kies daarom voor een complete deck in plaats van losse onderdelen. Je hoeft dan niet je deck, wielen, trucks etc. los uit te zoeken. Wil je een eigen longboard samenstellen, maar begrijp je er niks van? Lees dan ook nog even onze guide over wielen, trucks en lagers & bushings.
 3. Weinig geld? Ga dan voor tweedehands. Wil je goedkoop beginnen met longboarden? Dan kan je kijken naar een 2e hands board op bijvoorbeeld Marktplaats of deze longboardverkoop Facebookgroup.

Kies een goed merk

Koop het liefst geen speelgoedwinkel-longboard. Je zult er minder lekker op rijden en uit ervaring weet ik dat de trucks niet lekker sturen. Dat geldt overigens niet voor elk merk, maar waar ik je voor wil behoeden is dat je waarschijnlijk raakt afgeknapt op longboarden terwijl je het op een kwalitatief beter longboard veel leuker gaat vinden: ze rijden nou eenmaal beter!

Toch een speelgoedwinkel longboard gehaald en wil je dat ‘ie beter gaat rijden? Vervang dan de plastic lagers voor rubbers. Die op de Action zijn namelijk keihard en horen wat zachter te zijn. Dit zorgt ervoor dat het sturen in ieder geval al een stuk beter gaat!

Wij hebben een top 10 longboard van longboardmerken samengesteld, en hieronder zie je een aantal longboardmerken die wij de moeite waard vinden.

Hier kun je online een longboard kopen

 • Onze favoriete longboardshop is Onlineskateshop.nl omdat ze zowel een fysieke winkel als onlineshop hebben met een ruime collectie aan longboards. Mijn eerste longboard komt uit de fysieke winkel van Online Skateshop.
 • Daarnaast is Sickboards de grootste shop van Europa met een grote fysieke winkel. Hier kun je bijna elk merk wel kopen.
 • Onze lokale Groningse winkel Caer Boardsports heeft best wat goede boards in de collectie. Bovendien steunen wij graag lokale kleine merken. Caer heeft tegenwoordig Timber Boards, ons favoriet als het gaat om danceboards!
 • Daarnaast bestellen wij ook graag uit het buitenland omdat of de collectie mooier is of omdat het goedkoper is. Favoriet zijn Muir (super chille en vriendelijke lui werken daar trouwens), Daddies Boardshop, Amazon en Blue Tomato.
 • Bij Decathlon hebben ze ook longboards die redelijk betaalbaar zijn. Wij hebben echter geen ervaring met de merken die ze daar verkopen.

That’s it! Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan even in de comments hieronder achter, mochten anderen ook wat aan het antwoord hebben. Andere vragen mag je mailen via CONTACT.

Wij zijn geen professionals, maar schrijven zoveel mogelijk uit onze eigen jarenlange longboardervaring en op basis van de antwoorden die wij van andere longboardvrienden en longboardshops krijgen.