Ik lijk een soort voorliefde te hebben voor verstopte koffiebarretjes zoals het Gasfornuis (zo heet het echt). Die koffietentjes doen me allemaal aan Berlijn denken. Nou is Berlijn ook bijna mijn nummer één stad in Europa, na Istanbul . Dus er zal wel een soort aantrekkingskracht zitten aan alles wat mij daaraan doet denken. Ik noem ze voor het gemak Berlijn-ishe koffietentjes. Het past helemaal in de boardlifestyle (en toevallig kun je er heel lekker naar toe longboarden).

De locatie waar het Gasfornuis zit, heet het Ebbingekwartier, en dat maakt deze plek al bijzonder. Het is dè creatieve stadswijk van Groningen. Je vindt deze wijk net iets buiten de grachten, op loopafstand van het centrum. De wijk ademt kunst. Er staan allemaal gebouwen die nieuwsgierig maken, zoals een futuristische bol, wat een bioscoop schijnt te zijn. Er is een campus, een grote open ruimte, waar in de zomer festivals worden gegeven en er staat, geheel in de campusstijl een rode container. Deze rode container is het Gasfornuis. En als je niet goed oplet, cruise je er zo voorbij. Niemand in mijn vriendenkring was nieuwsgierig genoeg om met mij naar binnen te gaan, tot ik het slachtoffer vond die er de afgelopen 1,5 maand al twee keer met mij is geweest. En echt, het is zo’n leuke spot. De meneer achter de bar maakt heerlijke pompoensoep en als experiment probeerde hij een latte macchiato met amandelmelk, omdat er geen sojamelk was die dag. En als dat niet smaakte dan – beloofde hij – zou hij een nieuwe kop met gewone melk maken. Op een mooie herfstige middag kijken wij graag naar de fietsers die voorbij cruisen en de uitslovers van de bootcamp.

Dus mocht je in Groningen zijn, of er wonen, ga gerust eens langs het Gasfornuis voor een Cantuccini (maar 1 euro en zoveel te eten!) en latte. Je wordt niet teleurgesteld.

P.s. ze hosten ook leuke kunstige events (daarbovenin), houden kookworkshops en nog veel meer leuks. Check de website van het Gasfornuis voor meer praktische informatie.

Wanneer gaan wij koffiedrinken?