Kamperen in berengebied: onze ervaring + tips

Oplettende lezers weten inmiddels dat wij afgelopen 2 jaar regelmatig in bear country kampeerden. In Canada en Amerika zit je namelijk in het gebied van de beren. De meeste mensen zijn bang om te kamperen in beergebied. En ik moet eerlijk bekennen: ik was het ook. Inmiddels heb ik het overleefd en durf ik het iets beter. Hoe ik het kamperen in beergebied heb ervaren? Mijn ervaring + waar je om moet denken deel ik in deze blog.

Kamperen tussen de beren

Als je gaat kamperen in de natuur waar beren voorkomen dan is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden om beren op een afstand te houden. Je wilt zelf niet in contact komen met beren, want 1 dat kan gevaarlijk zijn en 2 als beren gewend raken aan mensen is de kans groter dat ze afgeschoten moeten worden.

Tips voor kamperen met beren

  1. Hou afstand. Spot je een beer langs de weg? Blijf uit de buurt. Hoe vaak wij rijen met auto’s langs de Icefields Parkway zagen en nog erger: mensen die uitstappen om een foto van een besjesetende beer te maken. Blijf in je auto.
  2. Zorg ervoor dat je eten, vuilnis en andere geurende producten opruimt. Beren moeten leren dat er geen eten is op campings. Beren die leren dat er eten op campings is, steeds brutaler en agressiever in hun pogingen om dit voedsel te krijgen. Ze kunnen voertuigen (ja zelfs dat!), tenten en andere eigendommen beschadigen. Niet fijn voor je eigen leven, maar ook je huurauto.
    Beren die zich agressief gedragen, worden meestal gedood, terwijl wij zich juist in hun leefgebied vertonen.
  1. Slaap niet in de kleding waarin je gekookt hebt. Nu valt het op de campings in gebieden waar veel mensen zijn denk ik wel mee. Ik heb just in case mijn kleding waarin ik gekookt heb in de auto bewaard. Ga je echt in de wilderniss kamperen? Dan zou ik mij goed aan deze regel houden.
  2. Reis je met je hond of andere huisdieren? Zorg dat je ze aan een lijntje houdt.
  3. Ga je kamperen in de backcountry (dus bijvoorbeeld bij meerdaagse hikes?). Zorg dat dat je zo’n 100 yards (zo’n 91 meter) van kook- en voedselopslagplaatsen kampeert. Kampeer ook niet op paadjes of in de buurt van dode dieren, verse beertekens (let op voetstappen en beerpoep) en in de buurt van bosbessen.
  4. Bewaar NOOIT eten in je tent, ook niet als je weg bent.
  5. Slaap in je tent, niet buiten de tent.
  6. Pak alle afval en etensresten in, begraaf het niet, want ook begraven etensresten trekken beren aan. Je kunt je eten opbergen in speciale jugs zoals deze Primus trailbreak lunch jug

Wat te doen als je een beer tegenkomt op de camping of tijdens het wandelen?

Als een beer in het kamp komt en agressief gedrag vertoont en je hem niet kan wegjagen? Zorg dan dat je naar een veilige plek gaat. Ren nooit, maar dan ook nooit weg als je een beer ziet.

Heeft de beer je niet gezien? Loop dan rustig weg zodat je niet ontdekt wordt.

Als de beer je wel heeft gezien? Praat dan tegen de beer op een rustige toon. Maak jezelf groter door je armen langzaam opzij en op en neer te bewegen. Vermijd direct oogcontact met de beer, maar hou de beer wel in de gaten.

Rent de beer weg? Lucky you. Zorg dat jij het gebied ook verlaat, maar wel in een andere richting dan waar de beer naartoe rende.

Kijk de beer naar je maar doet hij niks. Loop langzaam terug terwijl je met de beer praat. Keer nooit je rug naar de beer zolang je nog in de buurt van de beer bent en hij je kan zien.

Komt de beer dichterbij? Ook dan moet je niet wegrennen. Blijf kalm en blijf staan. Kijk goed wat de beer doet. Een beer dat zichzelf probeert te verdedigen voelt dat je een bedreiging bent. Wat hij dan kan doen? Inspringen, op z;n tanden bijten, grommen, zijn hoofd heen en weer wiegen, de grond raken met zijn voorpoten en kwijlen.

Valt een beer je wel aan? Lees op NPS.gov meer over wat je moet doen als een beer je aanvalt.

Wegrennen heeft geen zin, want een beer rent tot twee maal zo hard als mensen. De kans is groot dat de beer gewend is aan mensen. Meld de beer bij de lokale autoriteiten.

Hierdoor worden beren aangetrokken

  • Voedsel (van chips tot vlees, het maakt niet uit zolang het eetbaar is en ruikt)
  • Voedsel van je huisdier
  • Vuilnis
  • Potten en pannen waarin is gekookt
  • Olie
  • Brandstof voor lantaarns etc.
  • Blikjes drinken (ook ongeopend!)
  • Cosmetica en insectenwerende middelen zoals muggenspray, lotions en tandpasta

Onze ervaring met kamperen in bear country

Zowel in Amerika en Canada reisden wij met onze tent en zo af en toe kampeerden wij in beren- of ander wildlifegebied (o.a. Yosemite en Lone Pines).

Lees ook: 3 outdooractiviteiten die je niet wilt missen in Yosemite

Het grote verschil met Amerika en Canada is dat je in Canada al je eten en ruikende toiletartikelen in je auto of camper mag laten.

In Amerika schijnen de beren wat slimmer te zijn en moeten alle geurende artikelen zoals shampoos, tandpasta etc. in de speciale bear lockers. Toen wij in Canada kampeerden was ik zelf een beetje in de war. Moeten onze toiletartikelen en boodschappen niet allemaal in de bear lockers? Gelukkig hoefde dat niet.

Wij hebben geen 1 keer een beer op een camping waar wij overnachten gezien. Wel waren er beren gespot op onze camping in Jasper National Park. Toen wij bij onze camping incheckten geven ze dat aan en wijzen ze je erop dat je je spullen goed opbergt in de auto/camper of in de bear lockers.

In Amerika schijnen de beren wat slimmer te zijn en moeten alle geurende artikelen zoals shampoos, tandpasta etc. in de speciale bear lockers.

Hebben bear spray en een bear bell zin?

Het is bewezen dat bear spray zin heeft om agressieve beren weg te jagen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen een berenaanval overleefden door zichzelf te verdedigen met berenspray. De spray schijnt heel pijnlijk te zijn voor beren, maar wordt wel door de lokale autoriteiten aangeraden als je je in berengebied bevindt. Gebruik geen pepper spray. De spray kun je in het land waar beren voorkomen kopen.

Ook een berenbelletje wordt aangeraden omdat je dan op afstand door een beer gehoord kan worden. In een outdoorwinkel in Canada vertelden ze ons alleen wel dat beren ook weer gewend raken aan het geluid van het belletje. Wij kochten geen berenbel maar zorgden ervoor dat we altijd redelijk hard tegen elkaar praten.

→ Een berenbel kun je in veel winkels in berengebied of in Nederland bij bijvoorbeeld Bever kopen.

→ Wil je weten of in jouw vakantiebestemming beren zitten? Check dan deze website.

Meer lezen