Kopenhagen is een ontzettend leuke en hippe stad in Denemarken op slechts 1,5 uur vliegen of 9 uur rijden van Utrecht. Ga je binnenkort een weekend naar Kopenhagen? In deze blog deel ik mijn tips en bezienswaardigheden voor een stedentrip naar Kopenhagen.

In deze blog heb ik mijn tips van twee bezoekjes aan Kopenhagen samengevoegd. In 2017 bezocht ik Kopenhagen voor een korte citytrip en na mijn roadtrip door Zuid-Noorwegen bezocht ik Kopenhagen op de terugweg van Zweden naar Nederland.

1# Koop een citypass of Copenhagen Card

Ben je langer dan 24 uur in Kopenhagen en verwacht je veel met het openbaar vervoer te reizen? koop dan een Citypass. Een 24 uurs City Pass kost voor volwassenen 80 DKK en voor kinderen 40 DKK en een 72-uurs City Pass voor volwassenen 200 DKK en voor kinderen 100 DKK. Je kan ook met de boot (2 zones binnen een uur).

Psst… 1 Deense kroon (DKK) is ongeveer €13 cent

De Kopenhagen kaart

Wil je meerdere attracties gaan bezoeken zoals pretpark Tivoli en gratis met het vervoer? Koop dan een Kopenhagen Card. Vanaf €53 heb je al zo’n kaart met toegang tot verschillende attracties zoals Tivoli dus, een Canal tour, toegang tot de bierbrouwerij en verschillende musea. Een aanrader als je verschillende bezienswaardigheden in Kopenhagen wilt zien!

2# Maak een boottocht vanaf Nyhavn

Tip van mijn collega: doe een boottocht (kost ongeveer €5 vanaf Nettobådene – bij de gekleurde huisjes – langs Christian vrijstad). Je kunt ook een boottocht met de Kopenhagen Card doen, maar dan vertrek je waarschijnlijk vanaf een andere haven dan Nettobådene. Met de boot vaar je langs allerlei bezienswaardigheden van Kopenhagen zoals de gekleurde huisjes bij Nyhavn, de zeemeermin, het paleis en Christianshavn.

3# Loop een rondje door Christiania

Christiania vrijstaat is een vrijgevochten hippiewijk in Kopenhagen. Hier wonen slechts 900 mensen in in gekraakte, verbouwde en soms zelfgebouwde huisjes.

Geschiedenis: in 1970 kraakte een groep hippies leegstaande kazernes en gebouwen. Het gebied dat ze kraakten werd steeds groter en groeide uit tot een wijk met zelfbestuur.

De bekendste straat in Christiania is Pusher Street. Hier komen vele bezoekers op af omdat er softdrugs op de hasjmarkt in de wijk open en bloot verkocht wordt. Desondanks hangt er in Christiana een ontspannen sfeer en de winkeltjes, restaurants, cafés en wiet trekken jaarlijks vele toeristen.

4# Maak een rondje in de achtbaan bij Tivoli

Het Tivoli pretpark in Kopenhagen is een anderhalve eeuw oud park in het centrum van Kopenhagen. Het pretpark – dat eigenlijk Tivoli Tuinen heet, werd geopend in 1843.

Niet alleen de tuinen, maar ook de vele attracties in Tivoli zijn erg beroemd omdat ze behoorlijk oud zijn. Zo stamt de houten achtbaan uit 1914!

Elk jaar word er ook wel iets nieuws geopend in het park.

5# Huur een elektrische step

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: de elektrische steps. Helaas zijn ze in Nederland nog verboden dus kwam er voor ons de uitgelezen kans om de step in Kopenhagen uit te proberen.

Hoewel het best prijzig is, vind ik de step een leuke manier om als vervoer te gebruiken. Het vergt geen beweging (handig als je moet bent van het lopen) en je komt snel op je plek van bestemming. Je kunt in Kopenhagen onder andere een step van Voi gebruiken. Download via onze link de Voi app en krijg een gratis ritje cadeau!

6# Fiets zonder doel door Kopenhagen

Nog leuker is het huren van een fiets en lekker door Kopenhagen te fietsen. Kopenhagen is gemaakt voor fietsers en je zult dan ook voldoende fietspaden tegenkomen. Een andere regeltje dan in Nederland: als je stopt moet je dat aangeven door je rechterarm en hand omhoog te wijzen.

Ik huurde mijn fiets via DonkeyRepublic, waarvoor je net als de elektrische step, een app moet downloaden.

7# Fiets naar de zeemeermin

Hoewel dit beeld niet heel spectaculair is, is het wel één van de bekendste monumenten van Kopenhagen. De zeemeermin – Den Lille Havfrue– zit op een rots en is in begin van de twintigste eeuw gemaakt in opdracht van de directeur van de brouwerij Carlsberg, Carl Jacobsen. De Kleine Zeemeermin is geïnspireerd op het sprookje van Hans Christian Andersen waarin een zeemeermin verliefd wordt op een prins.

8# Doe een biertje bij de Mikkeler brouwerij

Mikkeller is de bekendste Deense craft beer brouwerij. De Mikkeller bieren staan bekend om hun uitgesproken karakter.  In Kopenhagen kun je de bier op verschillende plekken uitproberen, maar het is natuurlijk veel leuker omdat bij de brouwerij zelf te doen.

9# loopt langs de gekleurde huisjes van Havfruen

De gezellige knusse haven van Kopenhagen is een must visit tijdens je stedentrip door Kopenhagen. De mooi gekleurde voorgevels van oude panden aan de kade zijn wel zeker 300 jaar oud. Waar de haven vroeger een reputatie had van luidruchtige bars en zeelieden, zij er tegenwoordig terrasjes waar men gezien en zien willen worden (zeg ik dat zo goed :)).

De beroemde schrijver Hans Christian Andersen heeft in verschillende huizen aan deze Nyhavn gewoond, waar hij onder andere het verhaal van de kleine zeemeermin heeft geschreven.

10# Combineer Kopenhagen met Malmo in Zweden

Ik bezocht tijdens dezelfde stedentrip ook nog het schattige stadje Malmö in Zweden, slechts 35 minuten met de trein vanaf København H (Copenhagen Central Station). Je kunt ook een rechtstreekse trein nemen naar Malmö vanaf de luchthaven van Kopenhagen.

Tickets van Kopenhagen naar Malmö zijn verkrijgbaar bij DSB Sales & Service in Kopenhagen, 7-eleven stations  of kaartautomaten.

Slapen in Kopenhagen

Kopenhagen heeft veel keus uit zowel budget als hotels in het duurdere segment.

Ik sliep 1 nachtje in het Ac Bella Sky hotel omdat ik voor zaken in de stad was. En ik ben Marriot member. Ik moest natuurlijk wel punten sparen. De 2e dag sliep ik 1 nachtje in het Adina Apartment hotel.

De kamers zijn smetteloos wit en het idee dat je uitzicht vanuit (in mijn geval) de 14e verdieping hebt is beter dan het uitzicht eigenlijk is. Je kijkt namelijk uit over wat huisjes en bedrijfspanden, niet heel spannend. Slaap je aan de andere kant dan ik, dan heb je waarschijnlijk uitzicht over een groot park tussen het hotel en metrohalte Island Brygge.

Hotel Copenhagen AC Bella Sky

Kosten Kopenhagen

Goed om te weten is dat Kopenhagen best duur is vergeleken met Nederland. Voor eten betaal je al gauw tussen de €10 en €15 en een biertje kost al gauw rond de €5.

Hoelang is het vliegen naar Kopenhagen?

Ik vloog vanuit Eelde Airport met Lot Polish airlines in een uurtje naar Kastrup, het vliegveld van Kopenhagen. Heerlijk, want Eelde Airport ligt maar een half uur vanaf Groningen Centraal af. Het centrum van Kopenhagen ook een half uur vanaf Kastrup, dus theoretisch gezien zou je Kopenhagen in een dag kunnen doen. Om 11 uur in de ochtend drink je een kopje koffie in Kopenhagen en om 7 uur doe je een biertje in het centrum van Groningen.

Vlieg je vanaf Amsterdam naar Kopenhagen? Dan ben je misschien een paar minuten langer onderweg omdat Groningen natuurlijk dichterbij Kopenhagen ligt.