Leuke steden voor in je vakantie in Nederland

De herfstvakantie is er weer en boy laten we hopen dat het weer iets beter wordt dan de afgelopen dagen. Het lijkt wel herfst. Oh wacht: het is herfst. En dat is het mooie aan het zonnetje. Als die fel schijnt dan  zie je de oranje bladeren glimmen over de grond en kleuren de Nederlandse steden in verschillende tinten oranje en geel. We love it! Helemaal als je je bedenkt dat ik vorig jaar tijdens mijn wereldreis de herfst heb overgeslagen! Extra mooi voor ons dus.

Welke leuke steden zijn leuk om te bezoeken tijdens je vakantie in Nederland?

Groningen

Uiteraard moet mijn hoofdstad op de lijst, want Groningen is – los van dat ik in deze stad wil blijven wonen – gewoon een leuke stad. Helemaal nu met de herfst, want we hebben het mooie Noorderplantsoen park, met een terras van ‘Bij Zondag’ aan een prachtig aangelegde vijver. Je kunt in het park lekker wandelen, kastanjes zoeken (met de kleintjes), hardlopen en het ligt dicht bij het bruisende centrum!

Leukste winkelstaat van Nederland

Zo hebben we een mooie haven, twee straten die ooit verkozen waren als leukste winkelstraat van Nederland, natuurlijk de commerciële winkels, interessante musea zoals het Groninger Museum, maar ook een Strip- en Grafisch Museum, om maar een voorbeeld te noemen nu het wat vaker regent deze week. Oh en ben je gek op craft beer, ga dan langs een van onze lokale brouwerijen zoals Bax Bier of Brouwerij Martinus.

MUST READ: de leukste hotspots in Groningen

Verder zijn er natuurlijk heel veel leuke koffietentjes waar je kan vertoeven en als je into avontuur bent, dan kun je genoeg activiteiten binnen doen. Wat dacht je van een Escape Hunt Experience?

Zoek je een plek om te overnachten? Op deze plekken kun je in ieder geval goedkoop slapen in Groningen.

En durf je te kamperen? Overweeg dan met een camper of tentje te komen.

Hotspot Groningen Anat Vegan

Vegan hotspot Anat

Amersfoort

Deze zag je vast al aankomen als je ons op Instagram volgt. Amersfoort is een gezellige stad dat een beetje op Utrecht lijkt, maar dan in het klein. Afgelopen weekend volgde ik daar een fotografietour en liepen we langs prachtige muurhuizen die omgetoverd zijn tot kleine musea, galerijen en rijksmonumenten. Amersfoort is een ontzettend leuke stad om te wandelen, bijvoorbeeld vanuit het hofje via verschillende sfeervolle straatjes naar de Koppelpoort.

sla en meer Amersfoort

Healthy hotspot Amersfoort: Sla en MeerSla en meer is een leuke hotspot. Op de foto nog met mooi weer. Ken je SLA uit Amsterdam? Het concept is pretty much vergelijkbaar. Erg leuk dus!

Friesland

That’s right, de hele provincie is leuk! Van de waddeneilanden tot kanoën in het Alde Faenen en een street art tour door Leeuwarden. Hoewel kanoën nu wat koud is, maar hey, als je de juiste herfstkleding draagt kun je alles doen.

Leeuwarden heeft gezellige straatjes die je met een local door middel van een street art tour leert kennen. Verder kun je een oude gevangenis bezoeken (of er overnachten!), de scheve toren beklimmen, eten in een oud postkantoor en natuurlijk suppen op de grachten.

Leeuwarden is niet voor niets de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Leuk voor de herfst – en kerstvakantie dus!

MUST READ: Cityguide: dit kun je doen in Leeuwarden

Eén van de leukste dingen die ik in de provincie Friesland deed was nachtvaren in de Alde Faenen in een sloep via Alde Feanen verhuur. Je maakt dan een 2 uur durende vaartocht in het donker. Ik mocht zelfs sturen (ondanks dat ik riep dat ik nachtblind ben). De schipper moest dan af en in het donker, een bijzondere ervaring. Toen wij onze vaartocht maakten spotten we zelfs de melkweg! In de verte zagen we de skyline van Leeuwarden en af en toe hoorden we vleesmuizen over ons heen vliegen. Bijzondere tocht

De Alde Feanen is een natuurgebied (laagveenmoeras) en je vindt hier heel veel dier- en plantenleven. Vooral het dorp Eernewoude (Earnewâld) – het middelpunt van de Alde Faenen – is leuk om te bezoeken.

Plaats 1 restaurant in Nijmegen

Plaats 1 restaurant in Nijmegen

Nijmegen

Aan eten geen gebrek, aan sfeer geen gebrek, wel gebrek aan tijd. Want wat vliegt de tijd. We zitten nog maar net vol van de taart, ‘moeten’ we alweer naar de volgende hotspot in Nijmegen. Ben je nog nooit in Nijmegen geweest? Dan moet je zeker mijn favoriete plekjes bezoeken.

Meer over Nijmegen

Zandvoort aan Zee

Bloemendaal aan Zee ligt niet al te ver rijden van Haarlem en is een leuk alternatief als je van het beach life houdt. Je kunt bijvoorbeeld overnachten aan het strand van Zandvoort, waar je een overvloed heb aan leuk leuke strandtentjes en gaat shoppen in Haarlem. Maak in de avond een frisse strandwandeling (shawl mee!) door de duinen.

Denk je nou: maar strand hoort toch in de zomer? Klopt, maar de strandtentjes in Zandvoort zijn vooral heel gezellig met een dekentje bij open haardje.

Lees meer over Zandvoort aan Zee. 

Lees meer over Bloemendaal.