Yes je hebt je eerste longboard gekocht, maar nu kom je erachter dat je je board iets flexibeler wilt, de wielen wat zachter of de trucks wat stijver. Hoe zit dat?

In dit artikel bespreken we hoe jij je longboard aanpast aan je behoeftes en leggen we de verschillende onderdelen van een longboard uit.

Longboard wielen

Waar moet je op letten bij het kopen van wielen

#1 Diameter – de grootte van een wiel
#2 Durometer – gemeten op de standaard “A” schaal voor hardheid.
#3 Shape – Afgeronde randen, vierkante randen …

De diameter

Je hebt heel veel verschillende formaten wielen. Hoe groter de longboardwielen, hoe beter het longboard rolt. Over het algemeen werken langere decks goed met grotere wielen en kleinere longboard decks met kleinere wielen.

Grotere wielen = meer snelheid en =meer stabiliteit op ruwe oppervlakken. Maar grotere longboardwielen hebben wel meer ruimte nodig voor de bochten, dan de kleinere wielen.

De durometer

Naast de grootte moet je op de durometer (de hardheid) van het wiel letten. Zachte wielen hebben een betere grip, maar ze zijn langzamer. Harde wielen sliden beter, maar ze dragen meer trillingen.

De shape van de wiel

Ook kun je voor een shape (vorm) kiezen, rondafgehoekt is bijvoorbeeld beter om te sliden.

Longboard wielen (polyurethaan materiaal) hebben een diameter tussen de 60 mm en 100 mm. 68 of 70 mm is vrij standaard ‘onder’ een longboard.

Roze wielen van een Koastal Longboard

Wielen van mijn Koastal

Trucks

Het kiezen van trucks is belangrijk omdat die ervoor zorgen dat je goed kunt draaien en dat je wielen goed aan je board vastzitten. Een brede truck is stabieler op snelheid en een smalle truck stuurt scherper. De beste (en makkelijkste) manier om trucks voor je longboard te selecteren is ze zo dichts mogelijk bij de breedte van het deck te kiezen.

De meest voorkomende truckbreedtes voor een longboard zijn 150 of 180mm.

Longboard trucks onder Originals board

Mijn trucks!

Lagers

Lagers zijn de ronde dingen die in het gat van je longboardwielen gaan. Lagers – hoewel klein – een groot onderdeel van je longboard, maar als je niet zoveel budget hebt: maak je dan niet gek door het aanbod van lagers (bushings in het Engels). Je kunt je geld veel beter uitgeven aan je trucks of wielen. Een basis lager doet het namelijk prima. Ga je downhill longboarden? Dan kun je kijken naar betere lagers.

Onze favoriete longboardlagers?

De Zealous bearings zijn momenteel een van de betere lagers voor een laag budget
De Reds Bones zijn een goede prijs/kwaliteit lagers met Ryan Shecklers als teamrider!

 

 

De wielen van een longboard zitten aan de truck vast met lagers. Skateboardlagers zijn meestal van staal gemaakt. Een hogere kwaliteit lager is gemaakt van keramisch materiaal, voor riders met speciale wensen. Ze zijn duurder, maar rollen soepeler, lichter en zijn beter tegen roesten bestand dan de stalen versie, waardoor ze niet vervormen of ‘zacht’ worden bij snelle afdalingen.

Zolang je je lagers vrij van water, vuil en slechte omstandigheden houdt, hoef je je geen zorgen te maken om ze te vervangen!

Bushings

Uiteraard zijn er nog meer onderdelen waar je op moet letten maar ik denk dat je met deze basics heel ver moet komen! Mocht je het niet snappen, koop dan gewoon een complete board, should be okay! Part 1 gemist? Lees meer over het longboarddeck

Wat zou jouw/is jouw ideal way of longboarden? Cruisen, dansen of downhillen?