Wereldwonder Machu Picchu staat op menigeen bucketlist. En dat is niet zo gek, de voormalige stad ligt boven de wolken op 2.693 hoogte.

Tijdens mijn reis in 2015 heb ik een tocht naar Machu Picchu gemaakt en het was een van mooiste plekken ter wereld die ik ooit heb gezien. Hier en daar was het wel behoorlijk druk, maar daar moet je even doorheen kijken.

Wat is Machu Picchu?

Wat Machu Picchu precies was, daar zijn de wetenschappers het vandaag de dag nog niet over eens. Wat we wel weten is dat Machu Picchu een stad van de Inca’s was dat dateert rond 1440. De ontdekkingsreiziger Hirman Bingman herontdekte de stad in 1911. We weten dat de Inca’s de stad ooit weer hebben verlaten, maar waarom? Omdat we het niet weten blijft de stad een mysterie en dat voelde ik ook wel toen ik er rondliep.

Omdat de stad moeilijk te bereik is zijn er verschillende theorieën over het wereldwonder Machu Picchu.

  • Veel wetenschappers denken dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor d de Inca koningen.
  • Andere wetenschappers denken dat Machu Picchu een fort was tegen de Spanjaarden.

Machu Picchu bezoeken

Heb je die vermoeiende rit naar Machu Picchu (MaPi) gemaakt (inclusief je veel te dure binnenlandse reis met gringo taxes via onbetrouwbare maatschappij naar Cusco, hoogteziekte, en een veel te dure treinreis of veel te vermoeiende inca trail), ben je er eindelijk en dan zie je bijna NIETS!

Is het na een paar uur verdwalen tussen de stenen soort van opgeklaard, moet je MaPi delen met toeristen… Jongens, ga uit mijn foto!

Wil je precies zo’n foto die je ook in de tijdschriften ziet (hoe herkennen de mensen thuis anders waar je geweest bent?) mag je thuis gaan fotoshoppen. More people!

Jij bent geen typische toerist, nee die lopen allemaal tussen de stenen. Jij bent altijd op zoek naar die Hidden Gems, dus loop je een uur naar boven op een slecht wegdek richting de zonnetempel (waar het overigens niet veel warmer is) om een originele(re) foto te kunnen maken.

Na een uur lopen en 4 drinkpauze’s zijn de wolken weer opgetrokken en is die foto die je in je hoofd had, zoals hieronder:

Bron

in werkelijkheid deze geworden:

Fail… Wat ben ik blij dat ik de 3 daagse Inca trail niet heb gelopen, krijg je dit uitzicht aan het einde van de trail te zien: so overrated…

Mag je ook nog helemaal naar beneden lopen, hello? Elevator? En als je dan weer beneden bent vind je de weg naar de ingang niet, want het ziet er allemaal zo uit:

En je kunt dan niets anders meer denken dan “alweer een stenen muur”

Wat kan jou het nou schelen dat het Inca rijk één van de bekendste beschavingen ter wereld is? Dat de stad is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO? Dat de drie-daagse Inca tocht naar Machu Picchu een adembenemende hoogte van 4.214 meter heeft en je originele Inca stenen langs dit pad vindt. Wie wil er nou 3 dagen wandelen? En dat Machu Picchu al ruim 600 jaar bestaat? Neh, één keer en nooit weer.

Vond jij het ook niks?

*Uiteraard moet je dit artikel met een korreltje zout nemen.