Afgelopen weekend las ik een artikel in Surfgirl mag over motivatie. Hoe je gemotiveerd blijft als je ergens niet goed in bent. De auteur noemde een paar zaken die mij raakten. Want ook ik denk vaak genoeg – als ik weer eens met mijn billen op het ijs beland – “waarom doe ik dit ook alweer?”. Het antwoord op die vraag is toch altijd weer: happy hormones (endorfine) en plezier. Want als je het dan toch lukt….

Ik heb momenten gehad dat ik moest huilen omdat ik na de zoveelste lancering uit de sleepliften te horen kreeg dat ik ‘moest doorgaan’ en ik gewoon echt niet meer kon. Kapot. Fysiek, maar vooral mentaal.

Ik denk dat het wel eens goed is om een andere kant te belichten. Ik vond mezelf ‘sucken’ in boardsports. Nee ik zoek geen medelijden. Dit is mijn perfectionisme dat spreekt en de verwachtingen die ik had. Ik weet dat het door mijn lezers wordt gewaardeerd dat ik vooral ook de moeilijke progress laat zien. En dat is ook wat ik in op style spy wil laten doorkomen. Zo wordt het voor jullie ook haalbaar. Want iedereen kan het: het is maar net hoe graag je het wilt (tenzij het niet anders kan door bijvoorbeeld een handicap). In dit artikel belicht ik de kant van boardsporten, maar ik denk dat het ook van toepassing is op andere dingen, zoals het hebben van een blog, het halen van een studie, een eigen bedrijf etc.

Motivatie boardsporten

Just do it

Je altijd maar afvragen hoe het zou zijn als je kon snowboarden is misschien wel erger dan het proberen en erin falen. Ik sta nog niet helemaal zelfverzekerd op een snowboard. Het afgelopen half jaar heb ik hard gewerkt om beter te worden. Mentaal en fysiek weer heel zwaar. Ik kreeg een reis aangeboden naar de Dolomieten. En ik dacht: “dit kan ik niet”. Maar waar kom je als je dat blijft zeggen. Hoe graag wil je dit? Hoe lang wou je dit al?

Ik heb – na wikken en wegen – ‘ja’ gezegd en ben gaan oefenen op de borstelbaan in Groningen om mijn ‘turns’ beter te kunnen. Daarna heb ik gesnowboard in Bottrop en toen ik in de Dolomieten was kon ik turns maken! Jajh.

Soms moet je het gewoon doen. Proberen, vallen, opstaan, maar als het iets is wat je altijd al wou doen? Dan is het de moeite zeker waard.

Video: Practising big turns in #bottrop happy with the result, feeling so much more confident ?

Een video die is geplaatst door Evey (@stylespy) op

Stel realistische doelen

Begin je net als ik in het einde van je twenties dan moet je natuurlijk niet verwachten dat je Olympisch kampioen gaat worden. Ik heb vaak tegen mijn vriend gezegd: ik wil zo graag leren dancen op een longboard. En na de eerste keer proberen viel ik van mijn board en nam ik mezelf voor ‘dat ik het niet kan’. Dat werkt natuurlijk niet. Het dancen is een realistisch doel, maar zet  je doelen stap voor stap. Leer eerst op één been staan voor je balans en ga zo verder. En kijk vooral naar wat voor jou haalbaar is. Hoeveel tijd wil je erin steken. De beste dancer van de wereld leerde het ook niet in één dag. Doe het stap voor stap

My life on the slopes. If you don’t make speed. This happens to me A LOT ??

Een video die is geplaatst door Evey (@stylespy) op

Kijk niet teveel naar anderen

Er zijn een paar meiden in de boardsports wereld die nét geen Olympisch kampioen zijn (dat ligt te ver van mij af), maar wel goed zijn. Ze rocken. Het type dat mij inspireert. Maar voor een periode was ik jaloers op die meiden. Ik voelde me zelfs een loser als ik op instagram weer nieuwe tricks zag. Omdat ik ze niet kon. Tot mijn vriend zei “maar zij doen er moeite voor”. En dat is ook zo. Of je nou een goede travelblogger wilt worden of je opleiding wilt halen. Je moet er voor oefenen. Het is goed om anderen als inspiratie te nemen, maar de kans is groot dat zij er hard voor werken, talent hebben etc. Er zal altijd iemand beter dan jij zijn. Focus je op jezelf en wat jij kan ((be) halen).

Wees niet te streng voor jezelf

Als je dat examen niet haalt, als je die golven niet kunt pakken tijdens die vakantie in Fuerteventura: “so whut?”. Straf jezelf niet onnodig. Sommige mensen hebben meer tijd nodig. Wees lief voor jezelf.  Ja je maakt wel eens een fout, het lukt wel eens niet. Maar door trial en error leer je. En het komt wel weer goed – soms de hard way. 

En een goede tip! Vind vrienden waar je mee kan oefenen. Of dat nou een studiegenootje of een longboarder is. Je motiveert elkaar om te gaan, door te zetten en lief te zijn voor jezelf!

Hopelijk heb je wat aan deze tips en ik ben vooral benieuwd of jij ze al toepast of gaat toepassen?