Een wereldreis is niet iets wat iedereen zomaar even maakt. Sommigen zullen alleen maar over zo’n reis dromen. Anderen maken ‘m echt en ik hoop met mijn eigen reisjes jou voor zo’n reisje te inspireren. Mede door lekker transparant te zijn. Waarom kleeft er een taboe aan geldvragen bijvoorbeeld? Niet bij ons hoor, dus vandaag zal ik alle vragen rondom onze reis beantwoorden, ja ook hoeveel wij nou hebben gespaard.

Hoelang blijven jullie weg?

Dat weten we niet precies, maar we verwachten rond half juni 2018 weer naar Nederland te gaan. Mijn vriend Luciano moet in juli weer werken.

Hebben jullie een wereldticket geboekt?

Nee. 10 jaar geleden had ik er wel eentje. Tegenwoordig reis ik met allemaal enkeltjes. We begonnen de reis met tickets t/m Nieuw Zeeland. Inmiddels hebben we ook een ticket naar Sydney Australië, Bali en Kuala Lumpur geboekt.

Hebben jullie van te voren gepland?

Bijna niet. Alleen de tickets naar Los Angeles, Hawaii en Nieuw-Zeeland. Uiteraard hebben we wel gepland wanneer we waar wouden zijn qua seizoenen (hoewel dat ook niet altijd goed ging ;-)). Ook hebben we een campervan gereserveerd voor Nieuw-Zeeland bij Travellers Autobarn (tip van een collega), een auto in Amerika en wat overnachtingen en autohuur in op Kauai en Big Island omdat we bang waren dat het anders te duur zou worden. Wat ons wel is tegengevallen is dat als je niet planned je tijdens je reis best wat tijd kwijt bent.

Bekijk onze wereldreisroute 

Zo plan je wel je wereldreis

Welke bestemmingen staan er sowieso op jullie planning?

Noord Amerika, Hawaii en Nieuw Zeeland dus. Verder denken we er aan om naar Japan te gaan en willen we naar China en sowieso terug met de Transmongolie Express. Verder staat Indonesië op de planning om te surfen en Thailand omdat mijn moeder mij nu echt een keer gaat laten zien waar ze in Thailand is opgegroeid :)

Wat heb je met je huis en werk gedaan

Allemaal opgezegd. Mijn vriend en ik hadden een huurhuis en het meeste staat nu opgeslagen bij de ouders opgeslagen of is verkocht/weggegeven. Mijn vriend heeft een sabbatical van een jaar en ik werk zo nu en dan nu als freelancer als Webbeheerder.

 

Wanneer hebben jullie besloten dit te gaan doen?

Na mijn eerste lange reis in 2007 jeukte het om die grotere wereldreis te maken. Tijdens mijn studie kwam het onderwerp Wereldreis steeds vaker als gespreksonderwerp met Luciano naar boven. En na mijn 2e studie in 2013, toen ik een baan kreeg ben ik langzaam begonnen met sparen. We konden ook een jaar keihard gaan sparen maar omdat ik tussendoor ook leuke dingen wou doen en de bestemmingen vrij duur zijn, duurde het iets langer om ons budget voor elkaar te krijgen ;) Bovendien gaan we niet hard bananen plukken in Australië, dus je hebt best een groot budget nodig.

Hoeveel heb je mee?

Poeh, niet veel. Ik heb een tas van 65 liter dat inmiddels met longboard 18,44 kilo weegt. Ik heb met name zomerkleding meegenomen dus dat scheelt wel. De tas zonder spullen weegt ook niet bepaald weinig.

Update: In Nieuw-Zeeland zijn er wat winterspullen zoals een jas, trui, shawl, beanie en handschoenen bijgekomen. In Bali hebben we samen 10 kilo aan spullen naar huis gestuurd (nu maar hopen dat het aankomt).

Hebben jullie je longboards mee?

Yes! Part of the plan is om de wereld rond te skaten en om beter te worden in downhill longboarden :D

Hoe kan je in hemelsnaam zo’n reis maken? (ja die vraag krijg ik echt)

Graag willen, prioriteiten stellen en dan heel hard sparen. In ons geval 3 jaar lang langzaam, maar zoals ik al zei kan het prima in een jaar als je genoeg kunt sparen.

Hoeveel hebben jullie gespaard?

We hadden gerekend op 25k per persoon. Inmiddels heb ik 26k weten te sparen. Mijn vriend een paar duizend meer 😊

Werk je ook op reis?

In principe niet. Omdat ik al 33(!) ben kom ik niet meer in aanmerking voor een werkvisum in Australië of Nieuw-Zeeland (I’m old!). Wel ben ik freelance Webbeheerder (voor een hotel in Groningen en wat andere kleine klanten) en reisblogger en hier verdien ik een klein beetje geld mee. Zo heb ik schrijfopdrachten voor een hotel, deed ik het grafisch ontwerp voor een E-book en onderhoud ik twee websites van vrienden tegen een kleine vergoeding. En als je iets koopt via mijn blog dan verdien ik er ook een klein bedrag mee – wat ik meestal weer in de blog steek in de vorm van plug-ins, fotografie en software.

Hoe zijn jullie verzekerd?

Wij hebben beide een basisverzekering met werelddekking bij Anderzorg en werelddekking en een Globetrotter verzekering bij Allianz Global Assistance. Laatstgenoemde werd aangeraden door mijn beste vriendin en de verzekering dekt ook extreme sporten, wat voor ons erg belangrijk is. Bovendien is de verzekering langer dan 180 dagen ‘geldig’ wat natuurlijk belangrijk is als je 365 op reis bent :)