Een tent die met haringen en al wegwaait,  watersproeiers die uren tegen de tent aan spuiten, snurkers (en ik maar denken dat het een mountain lion was) en kamperen tussen de zwarte beren. Kamperen met tent in Amerika is een avontuur op zich. Wij gingen vroeger nooit kamperen en na mijn eerste schoolreisje in een tent vond ik dat ook wel prima.

Ik vond kamperen eng, oncomfortabel en vies. Jaja ik weet het, niks gewend haha. Maar de afgelopen jaren heb ik het vaker geprobeerd. Als je vriend er zo gek op is en als je wilt roadtrippen dan is het toch wel handig. En ja hoewel we genoeg spaarcentjes hebben om een jaar op reis te gaan, is kamperen in de duurdere landen – de VS – wel de budgetoptie (om langer op reis te kunnen!) en om het kamperen zoals de Amerikanen dat doen te ervaren.

… zoals hieronder in het Redwoods Big Basin State Park (Californië)

De tent in Big Basin

Nou ja zo dus

En iets minder spectaculair, zoals hieronder:

Ontbijten op een kleedje dat ik 10 jaar geleden tijdens mijn eerste wereldreis in Bali kocht

Amerikanen houden van kamperen

We hadden er natuurlijk al over gehoord, maar als je zelf in Amerika bent dan kom je er achter hoe Amerika – en vooral de nationale parken zijn ingericht om te kamperen. Er zijn er zo veel campings te vinden; van basic tot luxe RV parken. Bijna overal waar wat te zien of doen is, vind je picknicktafels en barbecueplekken. En op de wegen in Amerika zie je veel RVs (Recreational Vehicles) rijden: van mini tot complete bussen – ken je de film ‘We’re the Millers’? – met soms een auto erachter vastgemaakt.

We're the Millers

RV uit We’re the Millers

Oja en die camping spots, ook wel camp site genoemd? Giganormous; bijna alle camp sites die wij tegenkwamen zijn ingericht voor zo’n 6 soms meer personen en hebben een picknicktafel en een (metalen) barbecue. Zie je ons kleine 4 persoonstentje al op zo’n grote ruimte staan? Heerlijk al die ruimte :)

Op sommige campingplekken zijn er bearlockers om je eten in op te ruimen voor beren of andere dieren.

Kamperen met tent in Amerika

Nu ik een tijdje in Hawaii van Airbnb naar hostel reis mis ik het kamperen. Waarom? De gezelligheid in de avond; je vuurtje aandoen, je omgeving versieren met je troepjes. Ik heb al zin om in ons busje te roadtrippen in Nieuw Zeeland volgende week (al!). Want kamperen is best wel vet.

Vooral het kamperen in nationale parken, zoals Yosemite, Page en Zion vond ik geweldig.

Yosemite heeft een aantal grote campings (waar je ruim van te voren een reservering voor moet maken) en dorpjes. Als je ’s avonds van Half Dome Village (een klein dorpje met restaurantjes, koffietentjes, douches, hotel etc) terug naar de camping wilt, dan is het pikkedonker! Er is geen verlichting en we reden een keer met onze longboards en zaklamp van mijn mobiel door de bossen naar onze camping. Zie je de gezichten van andere mensen voor je als ze ons voorbij zien longboarden met alleen de schaduw van ons longboard?

Moet er vast cool uit hebben gezien!

Van toilet only tot met een camping met gratis zwembad

We sliepen tijdens onze roadtrip op verschillende soorten campings; gratis, RV sites, KOA campings, BLM sites, Nationale Park en State Forest campings. Op de website van collega reisblogger Ivonne van myfootprints.nl legt ze uit welke soort campings er in Amerika zijn. De campings varieëren met name in faciliteiten. De KOA campings ware de luxe campings, inclusief douches en je kon er lekker je wasje doen. De gratis campings hebben alleen een wc, net als de BLM sites (veredelde dixie). De staatsparken hebben vaak geen douches, wel een toilet en plekken waar je je flesje water kunt bijvullen.

Wat we niet hebben gedaan is backcountry kamperen omdat we nooit een meerdaagse hike hebben gemaakt. Daar ben ik nog niet goed getraind voor.

In Yosemite moesten we vaak met de shuttle of longboard naar Half Dome Village rijden om te douchen (duur! $5 voor een douche). Als we moeten betalen nemen we vaak iets minder vaak een douche, als het gratis is nemen we het ervan haha. In Yosemite vond ik het vaak wel een gedoe, maar na lang niet douchen geniet je wel extra van een heerlijke warme douche!

In het begin van kamperen had ik moeite met doorslapen, ik werd altijd tussen 1 en 2 ’s nachts wakker om vervolgens met zenuwen te luisteren naar alle geluiden om mij heen (teveel gelezen over beren haha). Ik lag dan zo lang wakker dat ik van moeheid wel weer in slaap viel, maar wat een rotnachten heb ik gehad. Later heb ik een nieuw setje oordoppen gekocht (zelfde als mijn vriend omdat ze zo vet zijn!) van het merk Shure. Door de noise reduction hoor je echt bijna niets van de omgeving als je muziek op zet. En als ik geen muziek op heb, hoor ik alleen de rivier of oceaan en vaak geen mensen praten of krekels tjirpen: HEERLIJK! Het zijn wel dure oordoppen, maar ik zou geen andere meer willen!

In Yosemite zijn zwarte beren. De eerste avond al hoorde ik dat er één was weggejaagd van de camping, brrr wat vond ik dat eng. Hoewel ze bijna geen mensen aanvallen vond ik vooral het idee heel eng. Als ik om 12u naar het toilet liep op een stille camping kneep ik ‘m toch wel even :)

Slapen in Yosemite deed ik dus heel slecht, noise reduction of niet. Maar goed, kwestie van wennen aan het slapen in de ‘natuur’.

De kosten?

De allereerste camping was duur. Van te voren dachten wij “ah joh lekker goedkoop, dat reizen met tentje door Amerika redden we wel met ons budget”. Die eerste nacht was gelukkig ook de allerduurste camping waar we sliepen in Amerika: ± $60 per nacht (ongeveer €50). Dat het duur is, is natuurlijk relatief omdat wij dachten dat we voor €25 per nacht wel zouden moeten rondkomen. Ons dagbudget voor eten, slapen etc was namelijk €50. De meeste dagen is dat ook gelukt. Ons goedkoopste nachtje? €8. Je kunt dus heel goedkoop door Amerika reizen, mits je niet al te veel eisen hebt natuurlijk en als je van te voren gaat plannen heb je kans op een plek op een betere camping of als je geluk hebt cancelt iemand een plekje.

Meer over je Amerika reis zelf plannen? Lees dan meer over onze reis van Los Angeles naar San Francisco.