Eén van mijn long dreamed of bestemmingen is Hawaii. En het is gek om dat nu van je droomlijstje af te kunnen strepen, want what’s next? Gelukkig zit ik nu in Nieuw Zeeland, dat hard op weg is de gedeelde nummer 1 van: ‘bestemmingen waar ik al mijn heeeele leven van droom’ te ownen en Hawaii van de troon te gooien. Je zou haast zeggen dat ik verwend ben haha. En ik moet zeggen, ja hoor ik verwen mezelf hier wel (nieuwe boardsportkleding, af en toe een vette activiteit) ondanks dat het een budget wereldreis is. Maar daar heb ik dan wel 3 jaar voor gespaard, dus ja af en toe verwennen mag toch? :D Maar goed, na de 4 weken in Hawaii blogpost, nu de hoe is het om in Hawaii te reizen/op vakantie te zijn? INSANE mooi.

De natuur is zo mooi als op de foto’s

Als je ons volgt op Instagram: het is er echt zo mooi. Heel, maar dan ook heel vaak ben ik teleurgesteld als ik toch een bestemming op Instagram opzoek en het er dus echt niet zo mooi is. Maar de kleuren in Hawaii zijn mesmerizing. En het is elke keer weer wat anders dat mij verbaast. Door lava gevormde geometrischachtige groene bergen, exotische planten die je aan Jurassic Park doen denken, diepe canyons met meterslange watervallen, turqoiseblauw water met prachtige surfgolven en oranjebruin strand, het rif onder je surfboard, inktzwart opgedroogde lava waar de stoom tussen spleten naar boven komt, zwarte stranden met palmbomen. Ik kan het haast niet beschrijven, het is prachtig!

Eten vinden wij duur

Na de roadtrip in Amerika waren we al gewend aan de prijzen: boodschappen doen is duur, vooral groente en fruit. En brood, damn fatsoenlijk brood is bijna niet te vinden (tenzij je 8 dollar wilt betalen). Hou er wel rekening mee dat ons budget een stuk lager is dan dat van de gemiddelde vakantieganger (dat gemiddeld 2 weken in Hawaii doorbrengt). Het loont vaak om uit eten te gaan omdat je gauw hetzelfde bedrag kwijt bent. En waarom mensen in Amerika zo dik zijn? Junkfood is natuurlijk goedkoop. De Mac Donalds is echt een budgetoptie!

Als je lid wordt van onze nieuwsbrief dan krijg je ons excelsheet te zien met de kosten per land dat we bezocht hebben. Hou er dan wel rekening mee dat we best vaak uit eten zijn geweest (gemiddeld $14 voor een gerecht), waar we de nodige bier bij dronken (gemiddeld $7 per bier) en dat ik niet zonder een kop latte kan (gemiddeld $5).

Slapen kan goedkoper dan €100 per nacht

Google maar eens naar hotels in Hawaii en het goedkoopste hotel dat je op bijvoorbeeld Booking.com tegenkomt kost al gauw €100 per nacht. Dat is natuurlijk niet te doen als je 5 weken in Hawaii zit – of net zoveel als ons te besteden hebt en er ‘maar’ 2 weken bent. Het loont om een appartement te huren. Kijk eens op VRBO of Airbnb. Hostels (een bed op een dorm) zijn op zich goed te betalen (ligt wel aan het eiland/de bestemming) en een leuke manier om mensen te leren kennen en samen een auto te huren.

Zonder auto is het lastig het eiland te ontdekken

Op O’ahu hadden we geen auto en dat vonden wij best lastig. Het is een groot eiland en er is meer te zien dan Honolulu. Omdat we in een hostel zaten hebben we het geluk gehad een auto te delen met 3 andere kerels in het hostel en dat is ook wel eens leuk als je constant met z’n tweetjes reist. We hebben ook een dag beide een scooter gehuurd en zijn naar het oosten van het eiland gereden (aanrader, het is zo cool en automobilisten zijn vrij aardig tegen scooters). Lekker crossen langs de zee en uiteindelijk in de warme regen :)

Big Island, Maui en Kauai zijn eilanden waar je echt een auto moet hebben. Big Island is gewoon te groot. Je rijdt gemiddeld 2 uur per dag om iets te kunnen zien en het loont om een paar dagen aan de west- en een paar dagen aan de oostkant te zitten. Bussen zijn daar niet te doen. In Maui heb je wel wat bussen maar die gaan niet overal naartoe (je wilt natuurlijk naar de crater en naar de Road to Hana) en rijden ongeveer 1 keer in het half uur. Kauai’s openbaar vervoer is hetzelfde als Maui. De bussen in Honolulu zijn op zich te doen, maar traag en ze gaan ook neit vaak. De bussen zijn overigens wel goedkoop. 2 dollar voor een ritje of 4 dollar voor een dag.

Onze itinery

Hoelang waren wij waar?

7 dagen O’Ahu: 25 juli t/m 31 juli O’ahu (Honolulu)

9 dagen Kauai: 31 augustus t/m 8 augustus 14 dagen in Maui:

8 t/m 21 augustus (week in het zuiden; Kihei en een week in het westen; Lahaina)

9 dagen in Big Island: 21 augustus t/m 29 augustus

3 dagen O’ahu: 29 augustus t/m 31 augustus

Ik denk dat de tijd die wij hadden echt wel prima was voor een wereldreis. Je kunt Hawaii ook in 3 weken doen, maar dan moet je wel goed plannen. Het voordeel van onze reis was dat ik in Maui nog even ziekig was en dus prima een paar extra dagen rustig aan kon doen. Op Big Island was het niet altijd even mooi weer, dus dan kan je makkelijk een beetje switchen met dagen: “Vandaag regent het, dus lava bezoeken is niks aan, maar morgen regent het niet!”, “Vandaag en morgen is de zee plat, maar in het weekend kunnen we wel surfen”. Een beetje van dat soort dingen ;-)

Wat we precies op alle eilanden hebben gedaan zal ik snel in een blogpost per eiland toelichten! Laat me vooral vooral weten of je vragen hebt als je ook zo’n reisje gaat maken!