Reisapps waar je echt wat aan hebt

Een telefoon is voor de meesten een must als je op reis bent. Niet alleen omdat het je bereikbaar maakt, maar ook omdat het je navigator kan zijn, je camera en je informatiebron. Tijdens onze wereldreis hebben wij veel interessante reisapps gebruikt en getest en een lijst gemaakt van reisapps waarvan wij vinden dat je er echt wat aan hebt.

Handige reisapps

1. Apps voor veilig reizen

Of je nou een gaat backpacken of op vakantie gaat, er zijn een genoeg reis apps beschikbaar die wij onmisbaar vonden of we op de telefoon hadden omdat ze gewoon leuk zijn. Onderstaande apps zijn handig voor je eigen veiligheid of de veiligheid van je telefoon.

24/7 updates: 24/7 BZ Reis app voor veiliger reizen

Wil je direct een melding als er een vulkaan dreigt uit te barsten? Of er in de Filipijnen, gebieden zijn waar je beter niet kunt reizen?

Dan is de 24/7 Reis App een must op je telefoon. Je krijgt namelijk actuele reisadviezen, waarschuwingen en nieuwsberichten van landen die je als favoriet hebt aangevinkt. Zo wisten wij in de Filipijnen precies welk gebied recent was toegevoegd als better-not-go zone. Wat ons betreft is dit een reis app waar je echt wat aan hebt. De 24/7 BZ reisapp is zowel voor Android als IOS gebruikers te downloaden.

2. Password Manager voor het onthouden van je wachtwoord

Deze gratis app is een wachtwoordmanager. Je bedenkt 1 master password en hiermee log je in op een soort van kluis. In de app vul je verschillende accounts in met gebruikersnamen en wachtwoorden.

Zo hoef je maar 1 masterwachtwoord te onthouden en heb je toegang tot al je accounts en wachtwoorden. Wel wat veiliger dan voor elke website hetzelfde wachtwoord te gebruiken of ze in je mail of Evernote te zetten, toch? En hoe vaak vergeet jij je wachtwoorden? Wij heel vaak voordat we de app gebruikten.

Je kunt ook wachtwoorden laten genereren, gebruikersgegevens automatisch laten invullen bij apps en als je fingerprint login (touch ID) hebt hoef je niet eens je masterwachtwoord in te vullen.

Ook kun je in de app gegevens zoals je BSN-nummer, creditcardgegevens en je pincode invullen. Je kunt de app ook synchroniseren met bijvoorbeeld je laptop. Wat ons betreft is LastPass de handigste app, niet alleen op reis. Download LastPass op je Android of je IOS device.

3. Veilig je mobiel gebruiken: een VPN (+ betere vliegdeals vinden)

Vaak ben je tijdens het reizen afhankelijk van gratis wifi en loop je het risico slachtoffer te worden van online criminaliteit. Een VPN-app op je telefoon zorgt ervoor dat je een beveiligde en anonieme verbinding maakt en dus veiliger kunt internet (op reis). Dit erg handig als je online shopt of bankzaken op je mobiel doet.

Daarnaast kan een Virtual Private Network (VPN)-app je fysieke locatie en IP-adres veranderen. En dat laatste is vooral handig als je door China reist. Een VPN-app zorgt er namelijk voor dat je toch apps van Facebook en Google kan gebruiken in China, aangezien die daar geblokkeerd worden. Er zijn verschillende soorten VP-Apps, maar wij gebruikten de app Express VP en NordVPN.

Je kunt de app bijvoorbeeld een paar dagen gratis uitproberen of een maandabonnement nemen als je niet zo lang op reis bent.

Reistip!

Psst… Met een VPN-app kun je ook geld besparen op vluchten! Je kunt een boekingswebsite laten geloven dat je hun app of website in een ander land gebruikt en dan worden vliegtickets bijvoorbeeld soms aangeboden voor een veel lagere prijs!

4. Overnachtingen boeken: handige boekingsapps

Als je net als ons backpackt (dus flexibel reist) en/of langer op reis bent, dan boek je niet alles vooruit. Het kan daarom handig zijn om je telefoon erbij te pakken om een hotel, appartement of andere soort overnachting via hun eigen app te boeken.

Helemaal als je geen laptop mee op reis hebt! Apps die je op je telefoon moet hebben zijn.

Booking.com

Booking.com is handig als je onderweg hotels wilt boeken. Booking.com is ook handig je achteraf wilt betalen en de mogelijkheid wilt om gemakkelijk te annuleren. Ook kun je na zoveel nachten een genious member worden waarmee je voordelen krijgt zoals een gratis fiets bij je overnachting (mits aangeboden door het hotel) of een biertje bij aankomst (hoewel wij soms nog om ons gratis biertje moesten vragen bij het inchecken in het hotel)

Download de app op Android | IOS

Airbnb

Airbnb is handig om appartementen te boeken. En heel vaak – vooral als je met een groep reist – is Airbnb voordelige dan een hotel, zit je op een gunstige locatie zonder direct de hoofdprijs te betalen!

Download Airbnb op Android | IOS

Hotels.com

Hotels.com; niet altijd de goedkoopste optie, maar je krijgt wel de 11e nacht bij elke 10 nachten gratis. Soms kan een overnachting op lange termijn wel uit. Wij vonden het heerlijk om te sparen en dan een duurder hotel te boeken ⇻ Download op Android | IOS

Kajak.com

Kajak; vergelijkingssite voor overnachtingen. Je kiest een hotel en Kajak laat je de goedkoopste website/app zien. Helaas blijken de prijzen niet altijd up-to-date te zijn als je via Kajak doorlinkt naar de betreffende website of app. ⇻ Download op Android | IOS

Waar is de tijd van de papieren landkaarten? Dat je reispartner je erop betrapt dat je de kaart op z’n kop leest?

Hoewel een papieren kaart z’n charme heeft en wij toch regelmatig met een papieren kaart op zak lopen (bijvoorbeeld als wij gaan wandelen), vinden wij een navigatie-app toch de beste uitvinding. Vooral bij een roadtrip.

Maps.me & Google Maps

Sommige reizigers zweren bij offline maps zoals Maps.me, anderen vinden Google Maps handig. Gebruik je Google Maps? Download dan van te voren de offline kaart van je bestemming zodat je niet onnodig data gebruikt. Erg handig!

Download Maps. me op Android | IOS

Google Maps zou standaard op je Android device moeten zitten. Download Google Maps voor IOS of gebruik Apple Maps (standaard op je Iphone).

ANWB-app

De ANWB-app is ideaal als je op autovakantie gaat. Actuele verkeersinformatie, een betrouwbare routeplanner, filemeldingen, goedkoper (of gratis) mobiel parkeren, laadpalen of tankstations zoeken inclusief actuele brandstofprijzen (handig!) en online pech melden. Allemaal in 1 app: de ANWB Onderweg app.

Download op Android | IOS

6. Apps voor vervoer

Kom je midden in de nacht aan in het drukke Los Angeles? En gaan er geen bussen meer? Dan zijn er gelukkig apps die je leven een stuk gemakkelijker maken.

  • Via de Uber app kun je taxi-chauffeurs vinden. Je vult in de app je bestemming en plaats van vertrek in en kiest dan voor de soort taxi. Soms is dat een privetaxi, in sommige bestemmingen kun je kiezen voor een shared drive, wat vaak goedkoper is omdat je de taxi dan met een andere reiziger deelt. Via een app zoals Uber weet je van te voren hoeveel je betaalt en wat je kwijt bent aan een taxirit. Plus, in landen als Azië weet je meteen of je geen taxichauffeur hebt die je probeert op te lichten, erg vervelend. Als je toch in Azië bent, gebruik dan de concurrent Grab.

12 Go Asia

Reis je door Azië? Dan hebben wij een hele goede tip: dit is niet perse een backpack app, maar wel een heel handige tip voor bijvoorbeeld backpacken door Thailand of een ander Aziatisch land: 12GO Asia. Met de 12GO Asia kun je namelijk checken of hoeveel, hoe en hoelang het duurt om van de ene Aziatische bestemming naar de andere te vliegen! Onmisbaar!

7. Apps voor taalbarrieres

Is je Engels niet zo goed, wil je wat Indonesische woorden gebruiken? De Google Translate app is je vriend! Wist je dat je ook offline vertalingen kunt downloaden? Zo kun je toch zonder internet gebruikmaken van vertalingen.

De Google Translate app vonden wij vooral in landen zoals China en Japan ontzettend handig. Wist je dat je je scherm kan gebruiken om Chinese of Japanse tekens live te vertalen? Het werkt niet altijd heel goed, maar het is wel handig om te checken of die sushiroll in de supermarkt nou tonijn is of kip.

Download op Android | IOS

8. Apps voor kortingen op eten

Deze app ontdekte ik onlangs in Nederland en je kunt de app ook in andere landen gebruiken. Met de app TooGoodToGo kun je namelijk restjes van winkels met korting ophalen.

De aangemelde supermarkten of winkels geven aan wanneer je hun restjes tegen een lage prijs kunt kopen, ook wel een Magic Box genoemd. Dat tijdstip is vaak tegen sluitingstijd.

Deze app is vooral handig als je in Europa reist en/of de app thuis gebruikt. Zo reis je niet alleen goedkoper, maar help je ook met het tegengaan van voedselverspilling!

In onze stad Groningen hebben lokale bakkerijen en supermarkten zich al aangemeld. Handig!

Download op Android | IOS

9. Polarsteps reisdagboekapp

Hier heb je niet persee echt wat aan, maar het is hewoon hartstikke leuk en handig om je thuisfront mee op de hoogte te houden. Polarsteps is een reisblog app die automatisch opslaat waar je bent geweest terwijl je telefoon gewoon in je broekzak zit.

Met de app kun je ook je eigen fotoalbum bijhouden en de foto’s linken aan bestemmingen waar je bent geweest. Je vrienden en familie kun je direct op de hoogte houden.

Download op Android | IOS

Handige tips

Offline beschikbaar maken van Google Maps!

Het offline beschikbaar maken van je Google Maps doe ik altijd als ik op reis ga. Google breidt komende tijd de offline mogelijkheden van Google Maps voor iOS en Android uit. Lees hier hoe je op Android je kaart offline beschikbaar kan maken.

Hoe gebruik je Google Maps offline?

  1. Open de Google Maps app app
  2. Zoom in op het gebied dat je offline beschikbaar wilt maken. Bijvoorbeeld de stad Dublin. De hele kaart moet op je scherm staan.
  3. Schuif de witte tekst eronder naar boven. Klik vervolgens op de drie puntjes zoals onderin het screenshot rechtsboven op het scherm te zien is.

4. Dan zie je de optie ‘Offline gebied downloaden’ staan.

5. Druk daarop en sla de kaart offline op.

Voor IOS bekijk ik het gebied altijd voor dat ik offline ga. Op deze manier kan ik met internet uitgeschakeld precies zien waar ik ben. Heb ik de kaart echter nog nooit bekeken dan kan ik het gebied niet zien. Let erop dat het wel op detail niveau moet bij IOS.

Meer lezen

Scroll naar boven