Reismaatje gezocht! Zo vind je de ideale reisgenoot voor op reis

Yes! Je hebt besloten dat je op reis wilt maar niet alleen. Je hebt alleen geen reisgenoot, dus met wie ga je op reis? Samen reizen is niet alleen heel leuk en goed voor je budget (je kunt transport- en verblijfkosten splitsen), maar ook goed om risico’s te verminderen; als je ziek wordt of gewond raakt, kan je reisbuddy voor je zorgen. In dit artikel geef ik je tips hoe jij je reisgenoot kan vinden!

Een reisgenoot vinden hoeft niet moeilijk te zijn. Misschien heb je vrienden die ook wel door bijvoorbeeld Thailand willen reizen, maar waarvan je dat niet wist. 

Ik had het geluk dat mijn beste vriendin en ik tijdens een wijntje erachter kwamen dat we beiden na onze studie reisplannen hadden! En zo begon mijn reisvirus en uiteindelijk deze blog 😉

Vraag anderen

In je vriendenkring

In het laatste jaar van mijn opleiding, tijdens één van onze stapavonden, kwam ik met een goede vriendin in gesprek over ons afstuderen.

Ik gaf aan dat een reis naar Thailand – op zoek naar mijn roots – mij wel wat leek. Zij zei dat ze graag op wereldreis wou. En toen werd het idee geboren om samen op wereldreis te gaan.

Tip: vraag in je vriendenkring wie met jou op reis zou willen.Of wellicht kennen zij iemand? Durf je het niet direct te vragen. Laat het onderwerp, subtiel op een feestje of iets dergelijks vallen en misschien breng je iemand anders wel op ideeën!

Plaats een ‘advertentie’

Tijdens mijn reis ontmoette ik veel mensen die alleen reizen. Zo ontmoetten we Sophie, die haar reisgenoot Karin had ontmoet via een reisforum. Omdat ze halverwege de reis andere plannen had, trokken zij en Karin tijdelijk een ander pad.

Nadat we een tijdje met Sophie hadden gereisd ontmoetten we later ook Karin en reisden we verder met z’n vieren.

Tip: Bekijk advertenties of plaats zelf een advertentie op fora dat je een reisbuddy zoekt. Geef duidelijk aan wie je bent, waar je naartoe wilt en hoe lang je weg wil.

Vergeet niet aan te geven wat je van een reis verwacht, wat je van de reisbuddy verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten. Ga geen waslijst aan kenmerken opnoemen, maar wees duidelijk of je af en toe behoefte hebt aan privacy en of je liever per bus dan per trein reist bijvoorbeeld.

Niks vervelender dan er tijdens de reis achter te komen dat je reisgenootje andere ideeën over reizen heeft dan jou.

Die fout maakt ik zelf ook wel eens, dat ik lekker veel door de stad wil lopen terwijl mijn reisbuddy het liefst met 30° onder de airco zit.

Tips voor websites om reisbuddy te vinden

Tips voor apps om reisgenoten te vinden

Net zoals bij de bovenstaande groepen, zijn er ook tal van nieuwe apps waarmee je mensen kunt vergezellen op hun avontuur en zij zich bij de jouwe kunt voegen. Matador Network heeft zojuist hun Travelstroke uitgebracht, het moet nog steeds worden aangepast, maar ik vind het concept erg leuk.

Dan is er Couchsurfing of Couchsurfen, een op internet gebaseerd gastvrijheidsnetwerk. Wereldwijd bieden mensen hun bank of een kamer gratis aan als overnachtingsplek. Zo ontmoet je de locals en laten ze wellicht hun woonplaats zien én ben je minder tot geen geld kwijt aan dure accommodatie

Solo proof reisorganisaties

Geen reisbuddy kunnen vinden of ga je liever op reis met een reisgroep? Heb je wel eens gedacht aan een single-reis?

Single-reizen winnen steeds meer aan populariteit en hebben absoluut niet meer het suffige imago als vroeger. Het aanbod van zo’n reisorganisatie varieert van kampeerreizen in Afrika tot trekkings in Nepal of actieve reizen in Europa. Soms kun je alleen, maar vaak ook met een groep waardoor je meerdere maatjes op reis hebt.

En het fijne aan groepsreizen?

Je kunt er ook alleen op uit trekken of toch in gezelschap met de groep activiteiten ondernemen. Niks moet. Op deze manier leer je niet alleen andere landen en culturen kennen, maar kom je op eenvoudige wijze in contact met je medereizigers.

Deze reisorganisatie bieden groepsreizen aan (voor single reizigers)

Oad Reizen – Sluit je aan bij één van de gezellige en ongedwongen single reizen van OAD. Samen met een gezellige groep (andere) alleengaande reisliefhebbers ontdek je de leukste plekjes en verblijf je zonder extra kosten in een fijne 1-persoonskamer. Deze reis is geschikt wanneer je alleen op vakantie gaat of eventueel een alleengaande vriend of vriendin meeneemt.

Djoser – Djoser is ideaal voor alleenreizenden en singles. De groepen bestaan uit gelijkgestemde reizigers, meestal tussen 35 en 65 jaar oud. Elke groep heeft singles, naast stellen, vrienden en familieleden. Bij vertrekdata kun je zien hoe de groep is samengesteld.

ANWB – ANWB biedt ook hele mooie single groepsreizen aan. Deze zijn vaak wat verder weg, maar juist een mooie gelegenheid om mensen te leren kennen. Een greep uit de reizen die ze aanbieden. Van Nieuw-Zeeland en Java tot Nederland. → bekijk alle single reizen van ANWB

TUI – Tui biedt verschillende type reizen aan: van stedentrips tot actieve reizen en dat tegen een betaalbare prijs. De reisleiders van TUI stellen het dagprogramma samen, maar mocht je een dagje ‘alleen op reis’ willen, dan kan dat natuurlijk ook. → Bekijk de singlereizen op Tui.nl.

Sawadee – De singlereizen van Sawadee zijn bedoeld voor iedereen die alleen op vakantie wil, maar wel graag in gezelschap van anderen het land wil verkennen. In het singlereis-overzicht op de website vind je specifieke singlereizen, reguliere groepsreizen waarop drie of meer alleenreizenden zich hebben ingeschreven

Shoestring – filter op de website op leeftijd. De single -reizen van Shoestring zijn ingedeeld naar leeftijd. Door te werken met verschillende leeftijdsgroepen, zit er altijd wel een leeftijdsgenootje bij je in de groep.  Het aanbod van Shoestring varieert van kampeerreizen in Afrika tot trekkings in Nepal en van boottochten op de Sunda eilanden tot een relaxte rondreis in Costa Rica

Australian Backpackers – je kunt op Australian backpackers terecht voor een reis met een grote groep backpackers. Zo vlieg je met een hele groep reizigers richting Australië en ontmoet je alvast gelijkgestemden waarmee je eventueel het avontuur kan beginnen. Daarna kun je lekker je eigen gang gaan of samen met iemand anders door Australië reizen.

Bergsportreizen – is voor reiziger die houden van avontuurlijke vakanties. Denk aan bergsport, maar ook klettersteigen, huttentochten. En er zijn zowel reizen voor oudere als jongere reizigers!

Tijdens de reis een buddy vinden

Praat! Begin een gesprek met een reisgerelateerde vraag “Waar ben jij in land x al geweest?” of “ga jij toevallig ook naar?” of “Eerste keer backpacken?”. Hiermee ga je het ijs vast en zeker breken. Als ik doorheb dat ik bij Nederlanders in de bus zit spreek ik ze altijd met een reisvraag in het Nederlands aan, je hebt dan gelijk een connectie!

Ook hostels zijn een broedplek om een reisgenootje te vinden! Een handige website om de leukste hostels te boeken is Hostelworld. Sla deze website zeker even op in je favorieten van je browser.

Doe activiteiten: de meeste reizigers ontmoeten wij tijdens activiteiten. In de Filipijnen wachtte een jongen alleen voor de ingang van de hanging coffins in Sagada omdat hij met anderen de kosten wou delen. Zo ontmoette hij ons en zijn we een aantal dagen samen op pad geweest!

Instagram! Klinkt misschien heel gek maar door Instagram heb ik heel veel contact met andere reizigers en heel veel leuke mensen op de bestemming ontmoet! Connect en stuur ze een berichtje. Als je een zelfde hobby hebt, zoals wij longboarden leuk vinden, heb je al snel een connectie!

Solo proofbestemmingen

Misschien kan je geen reisbuddy vinden of vind je het toch niet zo erg om alleen te gaan. Hieronder vind je soloproofbestemmingen.

Solo proof bestemmingen!

En tot slot. Waarom zou je zelf het wiel gaan uitvinden als anderen je al voor zijn gegaan. Deze boeken zijn geschreven door soloreizigers als je toch alleen op reis wilt gaan:

Scroll naar boven