Hoewel Nederland niet echt bergen heeft en het vooral bekend staat als zo “plat als een dubbeltje”, hebben we wel genoeg vette tracks om te mountainbiken. En laat mountainbiken nou de activiteit zijn voor de herfst. Lekker scheuren over zandtracks en over boomstammen.

Begin deze maand waren wij in Appelscha om te mountainbiken en de track te testen. Dit vonden wij ervan!

Nationaal Park het Drents-Fries-Wold

De mountainbikeroute in Appelscha ligt in een mooi natuurgebied en is in totaal zo’n 17,3 kilometer lang en goed te doen als beginnende mountainbiker. Dit Nationaal Park, het Drents-Fries-Wold, zit vol met heide, bos, grasland en stuifzand en is de ideale spot voor mountainbikers.

Er zijn 3 routes waar je los kan gaan, waarvan er één deels in de provincie Drenthe ligt.

  1. Route Appelscha – 17km & 6km
  2. Route Diever – Hoogersmilde 23km

Mountainbikeroute Appelscha

De mountainbikeroute door Appelscha gaat door het Friese landschap van bos naar open graslanden, heidevelden en poelen. De route door Appelscha is vrij plat maar er zitten wel een paar leuke single tracks in.

Zit er dan wel uitdaging in? Yes, bij de boswachterij in Appelscha zal je hier en daar een koe of schaap moeten ontwijken, maar verder geen gekkigheid.

De route is over het algemeen vrij vlak, maar hier en daar vind je wat kleine hoogteverschillen en kortere technische stukjes waar je kan klimmen en afdalen.
Het laatste deel van de mountainbikeroute in Appelscha loopt  door het bos met afwisselend wat bredere paadjes en leuke singletracks!

Mountainbikeroute Diever/Appelscha

Is de route door Appelscha niet uitgebreid genoeg voor je? Je kunt de mountainbikeroute ook uitbreiden naar Diever/Hoogersmilde in de provincie Drenthe. In totaal kun je 28 kilometer mountainbiken als je Diever en Hoogersmilde meepakt en dan ben je wel wat uurtjes zoet. De laatstgenoemde route is een stuk moeilijker en daarom ideaal als de MTB-route in Appelscha iets te makkelijk voor je is.

Markeringen

Sommigen vinden de bewegwijzering wat slecht te vinden. De routes zijn gemarkeerd met houten palen met in het blauw het bekende driehoekje met daaronder 2 rondjes. De route naar Diever/Hoogersmilde is aangegeven met zwarte bordjes.

Ben je (beginnende) mountainbiker en woon je in de provincies Drenthe, Groningen of zuid Friesland? Dan is deze mountainbikeroute zeker een mooie optie!

Mountainbiketips!

Perfect voor beginners
3.5Overall Score
Licht tot zware route
Slechte bewegwijzering
Weinig de hoogte in
Reader Rating 0 Votes