Frankrijk is dé bestemming voor ons Nederlanders om een roadtrip door te maken! Het is dicht bij ‘huis’ maar door haar landschap heb je toch het gevoel dat je uit Nederland weg bent. Frankrijk biedt een vakantie voor elk type reiziger aan. Kamperen, surfen, wandelen, wijn proeven… je kunt het zo gek niet bedenken en je kunt het in Frankrijk doen. 

Wat moet je plannen als je gaat roadtrippen door Frankrijk? 

Plannen van je roadtrip

Je hoeft niet veel te plannen voor je roadtrip door Frankrijk, maar als je in het hoogseizoen gaat, dan is het wel handig je camping te reserveren zodat je zeker bent van een plekje. Ook scheelt het als je van te voren je route een beetje uitstippelt zodat je tijdens je roadtrip niet constant achter je laptopje of wegenkaart moet kruipen.

Lekker oldskool? Bekijk hier een selectie van de wegenkaarten voor Frankrijk

Het klimaat van Frankrijk

Hou je van strand? Dan vind je in het zuiden prachtige plekken om aan het strand te liggen. Ben je meer een natuurliefhebber? Dan moet je zeker in het midden van Frankrijk zijn om door bergen te wandelen. Surfliefhebbers moeten de westkust van Frankrijk niet overslaan en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Parijs. Ook als je van alles wat wilt, is roadtrippen de manier om Frankrijk te ontdekken.

Het klimaat van Frankrijk is kalm. Er zijn vier verschillende klimaatgebieden.

  1. Het oceanische klimaat van West-Frankrijk: gemiddelde regenval over meerdere dagen en bescheiden jaarlijkse temperatuurvariaties (Bretagne, Normandië, Atlantische Loire)
  2. Het continentale klimaat van Midden- en Oost-Frankrijk: koude winters en hete zomers (m.n. het Champagne-gebied)
  3. Het mediterraan klimaat van Zuidoost-Frankrijk: hete, droge zomers, met regenval van oktober tot april en veel zon gedurende het hele jaar (Provence en Côte d’Azur)
  4. Het klimaat boven de 600 meter – het bergklimaat – van Frankrijk; zware regenval en sneeuw in wel drie tot zes maanden per jaar.

Welk vervoer kies je?

Heb je een eigen auto? Handig! Dan kun je vanuit huis direct je spullen inladen en naar Frankrijk vertrekken. Heb je geen eigen auto maar zou je dat wel graag willen doen? Dan kun je twee dingen doen:

  • Huur een auto in Nederland
  • Huur een auto in Frankrijk

Voor laatstgenoemde kun je bijvoorbeeld eerst naar je bestemming vliegen en je auto op het vliegveld ophalen. Auto’s huren kun je via verschillen websites, probeer Sunny Cars of kijk op een vergelijkingssite zoals  WTC. Wij kiezen vaak via een vergelijkingssite voor een auto bij Hertz; daar hebbe wij goede ervaringen mee.

Busje huren

Of wat dacht je van een VW busje? Via vintageroadtrips kun je een echt VW busje vanuit Amersfoort of Zuid Frankrijk huren! Hoe cool is dat? Een andere website is GoBoony waar je een busje direct van een eigenaar kunt huren.

Het plannen van je roadtrip: stippel je route uit

Wat wij wel hebben geleerd van onze roadtrip door Noord Amerika is dat je dingen soms moet plannen. Op deze manier verlies je niet veel tijd met het zoeken van campings (op je laptop of tijdens het rijden). Om het toch een beetje flexibel te houden kun je ervoor kiezen om je planning globaal te houden of je kunt natuurlijk alles al van te voren vast te leggen.

Kies je route op basis wat je wilt gaan doen. Pak Google Maps erbij, pin je favoriete plekjes en voila, je hebt je route te pakken. Heb je ideeën nodig voor je route? Hieronder hebben wij een aantal routes voor je bedacht!

Route ideeën 

Zuid-Frankrijk: road Trip langs de Côte d’Azur 

Je start in: Montpellier / Je eindigt in: Nice

Deze roadtrip gaat langs de Franse en Monegaskische kust aan de Middellandse Zee. Neem je route naar Nice door de streek Provence Alpes Côte d’Azur (PACA) of langs de kust, beide prachtige routes! PACA is een streek voor liefhebbers van fraaie natuur en bijzondere cultuur. PACA is een streek voor liefhebbers van natuur en bijzondere cultuur.

Voorbeeldroute

West Frankrijk: Surfroadtrip langs de Atlantische kust

Je start in: Bretagne / Je eindigt in: Biarritz

Ga via de kust langs de stad Bordeaux en eindig in surfwalhalla Biarritz. Aan de Atlantische kust liggen onder andere Mimizan, Hossegor en Biarritz  – bestemmingen waar je ontzettend goed kunt surfen. Liever iets dichter bij Nederland? Iets noordelijker vind je nog een aantal surfspots zoals,

  • Dieppe en Wissant in Normandië
  • Carcans Plage, Lacanau, Le Pin Sec en Soulac-sur-Mer in Gironde
  • CP, La Sauzaie, Les Conches, Sauveterre en St Gilles-Croix-de-Vie in  Pays-de-la-Loire, en
  • Côte Sauvage en Phare de la Coubre in Poitou-Charente

Centraal Frankrijk: roadtrip langs Parijs naar het meer van Annecy

 

Noord Frankrijk: roadtrip langs Cap Blanc Nez naar naar het meer van Annecy

Kosten

Als je een roadtrip maakt moet je rekening houden met aantal kosten: benzine, tol, eventuele huur van een auto, eten, overnachtingen en eventueel kampeerspullen.

Tol in Frankrijk

De Fransen betalen geen wegenbelasting, dus ook zij en wij toeristen moeten betalen voor het onderhoud van de wegen. Afhankelijk van je reisroute betaal je veel of iets minder veel tol (ook wel péage). Door de tol kan je roadtrip door Frankrijk duur uitvallen, hou daar dus rekening mee! Er zijn alternatieve tol-vrije routes, maar dat betekent wel at je langer onderweg bent en je dus meer benzine kwijt bent. Het is dus maar de vraag of je roadtrip dan wel goedkoper gaat worden. Hoe kun je tol betalen?
Contant, met creditcard of met Liber-T badge. De icoontjes boven de tolpoorten geven wel aan hoe je kunt betalen.

Overnachten in Frankrijk: kamperen of hotels?

Frankrijk is een ideale bestemming om te kamperen. Er zijn ontelbaar veel campings en kamperen hoort toch een beetje bij je roadtrip toch? Heb je wat meer te besteden dan kun je ook van hotel naar hotel gaan. Wil je ertussenin? Denk dan eens aan een hostel of aan Airbnb.!

Ga je kamperen en is je auto niet zo groot? Denk dan eens aan een koepeltent. Ze zijn gemakkelijk op te zetten en niet te groot. Sommige campings kun je het beste van te voren reserveren, vooral als je in het hoogseizoen (juni t/m augustus) richting Frankrijk gaat. Bekijk de schoolvakanties van 2017. Coleman Darwin tent

Maar er zijn ook genoeg campings waar je nog prima terecht kunt. Weeg af hoe graag je op een bepaalde camping wilt staan. Zo ja? Reserveer dan van te voren om teleurstelling te voorkomen. Reserveer je geen camping van te voren, dan kun je proberen om plekjes te bemachtigen van mensen die reserveringen afzeggen of niet komen opdagen. Hou er wel rekening mee dat als je een bepaalde camping in Frankrijk wilt, je misschien lang op de camping moet wachten.

Een aantal campingketens (websites):

Inspiratie nodig over de bestemming? Andere handige artikelen over reizen in Frankrijk:

Heb jij wel eens een roadtrip door Frankrijk gemaakt?