Voor Nederlanders is Frankrijk dé bestemming voor – of als onderdeel van – een roadtrip. Je hoeft niet veel te plannen, maar je kunt wel rekening houden met een aantal zaken en alvast een route voor je roadtrip bepalen om goed voorbereid aan je roadtrip door Frankrijk te beginnen!

Waarom Frankrijk?

In Frankrijk kunnen alle type reizigers terecht. Hou je van strand? Dan vind je in het zuiden prachtige plekken. Ben je meer een natuurliefhebber? Dan moet je zeker in het midden van Frankrijk wezen. Surfliefhebbers moeten de westkust van Frankrijk bezoeken en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Parijs. Ook als je van alles wat wilt, is roadtrippen de manier om Frankrijk te ontdekken. En het weer?

Het klimaat van Frankrijk is kalm. Er zijn vier verschillende klimaatgebieden.

  1. Het oceanische klimaat van West-Frankrijk: gemiddelde regenval over meerdere dagen en bescheiden jaarlijkse temperatuurvariaties (Bretagne, Normandië, Atlantische Loire)
  2. Het continentale klimaat van Midden- en Oost-Frankrijk: koude winters en hete zomers (m.n. het Champagne-gebied)
  3. Het mediterraan klimaat van Zuidoost-Frankrijk: hete, droge zomers, met regenval van oktober tot april en veel zon gedurende het hele jaar (Provence en Côte d’Azur)
  4. Het klimaat boven de 600 meter – het bergklimaat – van Frankrijk; zware regenval en sneeuw in wel drie tot zes maanden per jaar.

Je kunt een reisje naar Frankrijk zo maken als je wilt: in warm of koud klimaat, avontuurlijk of liever wijnproeven, of wat dacht je van alles een beetje?. En binnen een paar uur ben je al in Frankrijk!

Wat moet je regelen voor je roadtrip naar Frankrijk?

Coleman Darwin tent

Eigen auto of auto huren?

Heb je een eigen auto dan kom je natuurlijk snel overal waar je wilt en je weet wat je aan je auto hebt, inclusief alle kuren. Liever een auto huren, dat is natuurlijk ook mogelijk, maar iets duurder als je al een eigen auto zou hebben. Auto’s huren kun je via verschillen websites, probeer eens:

Het plannen van je Frankrijk roadtrip: kies een route

Kies eerst een route door Frankrijk. Toen wij onze roadtrip maakten wouden we met name longboarden en surfen. Halverwege België in Penly, maakten we een stop om te longboarden en slapen in een gezellige, maar rustige en kleine camping. De tweede dag pakten wij onze tent weer vroeg in om richting de stad Bordeaux te rijden. Bordeaux is een beetje Parijs, maar met vriendelijkere mensen. Bovendien is er een gezellige boulevard met voorbijrazende skaters, fietsers, inline skaters en wandelaars, tegen de prachtige oude gebouwen. Het mooiere zusje van Parijs.

Kies je route op basis wat je wilt gaan doen. Pak Google Maps erbij, pin je favoriete plekjes en voila, je hebt je route te pakken.

Route ideeën 

Zuid-Frankrijk: road Trip langs de Côte d’Azur

Je start in: Montpellier

Je eindigt in: Nice

Je kunt de route naar Nice door de Provence nemen of langs de kust nemen. Het zijn beide prachtige routes!

West Frankrijk: roadtrip langs de Atlantische kust

  1. Je start in: Bretagne
  2. Je eindigt in: Biarritz

Ga via de kust langs de stad Bordeaux en eindig in Biarritz. Mijn vriend en ik vertrokken via België naar de westkust van Frankrijk om te surfen. Aan de Atlantische kust liggen onder andere Mimizan, Hossegor en Biarritz  – bestemmingen waar je ontzettend goed kunt surfen. Noordelijker vind je nog een aantal surfspots zoals Dieppe in Normandië.

Centraal Frankrijk: roadtrip langs Parijs naar het meer van Annecy

 

Noord Frankrijk: roadtrip langs Cap Blanc Nez naar naar het meer van Annecy

Kosten

Als je een roadtrip maakt moet je rekening houden met aantal kosten: benzine, eventuele huur van een auto en overnachtingen.

Moet je tol betalen tijdens je roadtrip?

Ja, in Frankrijk moet je tol betalen en dat kan best duur uitvallen. Daartegenover staat wel dat de Franse wegen goed worden onderhouden en het de locatie is om een roadtrip te doen. Parkeerplekken hebben picknicktafels en speeltuintjes en er is genoeg ontspanning te vinden.

Waarom moeten we tol betalen?

De Fransen betalen geen wegenbelasting, dus ook zij en wij toeristen moeten betalen voor het onderhoud van de wegen. Afhankelijk van je reisroute betaal je veel of iets minder veel tol (ook wel péage).

Kun je tol ontlopen?

Er zijn alternatieve tol-vrije routes, maar dat betekent weld at je langer onderweg bent en je dus meer benzene kwijt bent. Het is dus maar de vraag of je roadtrip dan wel goedkoper gaat worden.

Hoe kun je tol betalen?
Contant, met creditcard of met Liber-T badge. De icoontjes boven de tolpoorten geven wel aan hoe je kunt betalen.

Kamperen of hotels?

Frankrijk is een ideale bestemming als je wilt kamperen. Sommige campings kun je het beste van te voren reserveren, vooral als je in het hoogseizoen (juni t/m augustus) richting Frankrijk gaat. Bekijk de schoolvakanties van 2017.

Maar er zijn ook genoeg campings waar je nog prima terecht kunt. Weeg af hoe graag je op een bepaalde camping wilt staan en reserveer dan wel of niet van te voren. Een aantal leuke campings(websites):

Surfen in Frankrijk?

In frankrijk kun je natuurlijk goed surfen want er is een kustlijn van duizenden kilometers. Daar is natuurlijk altijd wel ergens een golf voor elke soort surfer en vakantieganger te vinden.

Waar moet je zijn?

Een bekende regio om te surfen in Frankrijk is Baskenland waar Biarritz de bekendste plek is. Andere bekende surfspots zijn de Les Landes en de Aquitaine regio’s. Denk aan Mimizan, Biscarosse en Lacanau.

Surfkampen

Hieronder vind je een lijst van surfkampen waar je surflessen of totale pakketten kunt boeken:

Wil je iets anders doen dan alleen maar surfen? Wel eens aan een taalreis gedacht?

Inspiratie nodig over de bestemming? Andere handige bronnen over Frankrijk

Ben jij al eens aan de westkust van Frankrijk geweest?