Voor Nederlanders is Frankrijk dé bestemming voor – of als onderdeel van – een roadtrip. Je hoeft niet veel te plannen, maar je kunt wel rekening houden met een aantal zaken en alvast een route voor je roadtrip bepalen om goed voorbereid aan je roadtrip door Frankrijk te beginnen!

Waarom Frankrijk?

In Frankrijk kunnen alle type reizigers terecht. Hou je van strand? Dan vind je in het zuiden prachtige plekken. Ben je meer een natuurliefhebber? Dan moet je zeker in het midden van Frankrijk wezen. Surfliefhebbers moeten de westkust van Frankrijk bezoeken en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Parijs. Ook als je van alles wat wilt, is roadtrippen de manier om Frankrijk te ontdekken. En je kunt een reisje naar Frankrijk zo zo gek en lang maken als je wilt, want binnen een paar uur ben je al in Frankrijk!

Wat moet je regelen voor je roadtrip naar Frankrijk?

Coleman Darwin tent

Het plannen van je Frankrijk roadtrip: kies een route

Kies eerst een route door Frankrijk. Toen wij onze roadtrip maakten wouden we met name longboarden en surfen. Halverwege België in Penly, maakten we een stop om te longboarden en slapen in een gezellige, maar rustige en kleine camping. De tweede dag pakten wij onze tent weer vroeg in om richting de stad Bordeaux te rijden. Bordeaux is een beetje Parijs, maar met vriendelijkere mensen. Bovendien is er een gezellige boulevard met voorbijrazende skaters, fietsers, inline skaters en wandelaars, tegen de prachtige oude gebouwen. Het mooiere zusje van Parijs.

Kies je route op basis wat je wilt gaan doen. Pak Google Maps erbij, pin je favoriete plekjes en voila, je hebt je route te pakken.

Route ideeën 

Zuid-Frankrijk: road Trip langs de Côte d’Azur

Je start in: Montpellier

Je eindigt in: Nice

Je kunt de route naar Nice door de Provence nemen of langs de kust nemen. Het zijn beide prachtige routes!

West Frankrijk: roadtrip langs de Atlantische kust

  1. Je start in: Bretagne
  2. Je eindigt in: Biarritz

Ga via de kust langs de stad Bordeaux en eindig in Biarritz. Mijn vriend en ik vertrokken via België naar de westkust van Frankrijk om te surfen. Aan de Atlantische kust liggen onder andere Mimizan, Hossegor en Biarritz  – bestemmingen waar je ontzettend goed kunt surfen. Noordelijker vind je nog een aantal surfspots zoals Dieppe in Normandië.

Centraal Frankrijk: roadtrip langs Parijs naar het meer van Annecy

 

Noord Frankrijk: roadtrip langs Cap Blanc Nez naar naar het meer van Annecy

Kosten

Als je een roadtrip maakt moet je rekening houden met aantal kosten: benzine, eventuele huur van een auto en overnachtingen.

Moet je tol betalen tijdens je roadtrip?

Ja, in Frankrijk moet je tol betalen en dat kan best duur uitvallen. Daartegenover staat wel dat de Franse wegen goed worden onderhouden en het de locatie is om een roadtrip te doen. Parkeerplekken hebben picknicktafels en speeltuintjes en er is genoeg ontspanning te vinden.

Waarom moeten we tol betalen?

De Fransen betalen geen wegenbelasting, dus ook zij en wij toeristen moeten betalen voor het onderhoud van de wegen. Afhankelijk van je reisroute betaal je veel of iets minder veel tol (ook wel péage).

Kun je tol ontlopen?

Er zijn alternatieve tol-vrije routes, maar dat betekent weld at je langer onderweg bent en je dus meer benzene kwijt bent. Het is dus maar de vraag of je roadtrip dan wel goedkoper gaat worden.

Hoe kun je tol betalen?
Contant, met creditcard of met Liber-T badge. De icoontjes boven de tolpoorten geven wel aan hoe je kunt betalen.

Kamperen of hotels?

Frankrijk is een ideale bestemming als je wilt kamperen. Sommige campings kun je het beste van te voren reserveren, vooral als je in het hoogseizoen richting Frankrijk gaat. Maar er zijn ook genoeg campings waar je nog prima terecht kunt. Weeg af hoe graag je op een bepaalde camping wilt staan en reserveer dan wel of niet van te voren. Een aantal leuke campings en websites:

Surfkampen

Hieronder vind je een lijst van surfcampen waar je surflessen of totale pakketten kunt boeken:

Wil je iets anders doen dan alleen maar surfen? Wel eens aan een taalreis gedacht?

Ben jij al eens aan de westkust van Frankrijk geweest? En wat raad je mij aan?