Een roadtrip is in allerlei opzichten ideaal: je bepaalt je eigen roadtrip route, snelheid van reizen en je hebt de vrijheid om te gaan wanneer je wilt. Toch je flexibiliteit behouden, maar je roadtrip goed plannen? In dit artikel delen wij onze beste tips om een roadtrip te plannen.

Erg hoog op de wishlist staat een roadtrip door de Verenigde Staten, Nieuw-zeeland, of zoals Floortje in 3 op reis deed, van Nederland naar China, hoe tof is dat?

Roadtrip Plannen: tips!

#1 Zorg dat je een internationaal rijbewijs in bezit hebt als dat nodig is

Ga je een auto huren? Voor bepaalde landen is een internationaal rijbewijs nodig. Deze kun je op bij de balie van de ANWB aanvragen. Twijfel je of je voor het land van jouw wens een internationaal rijbewijs nodig hebt? Bekijk dan ons overzicht van landen waar je een internationaal rijbewijs voor nodig hebt.

#2 Zorg dat je een goede verzekering hebt

Bedenk vooraf welke risico’s je zelf kunt nemen. Huurauto’s zijn vaak vrij nieuw en als je de auto total loss rijdt, kan de schade oplopen tot de koopprijs van de auto.

P.s. wist je dat een huurauto in het buitenland nooit onder de dekking van je Nederlandse autoverzekering valt? En ook niet onder de dekking van je reisverzekering? Je hebt altijd een aparte verzekering nodig die je bij het verhuurbedrijf afsluit (bron: Independer).

Lees meer over wat wel in de dekking van je reisverzekering valt!

Zoek goed uit of er pechhulp bij je verzekering in zit!

Er zijn altijd situaties waarin je verzekering geen dekking biedt voor pech. En dat zou wel heel vervelend zijn toch? Zo konden wij de eerste dag in Nieuw-zeeland niet verder rijden met de camper. Gelukkig kwam de pechhulp goed van pas en waren we nog niet zo ver van het verhuurbedrijf gereden!

Voor Nederlanders is de ANWB een goede optie voor pechhulp. Check de website van de ANWB voor meer informatie.

#3 Let erop dat je auto geschikt is

Natuurlijk hangt het helemaal van je bestemming af wat voor auto je kiest. Ga je offroad? Zoals in Nieuw-zeeland heel handig kan zijn, reis dan met een 4WD. IN Hawaii kan je bijvoorbeeld kiezen voor een cabrio als je dat zou willen. Reserveer op tijd om die leuke auto te huren. En weet je niet hoelang je reis gaat duren in kilometers? Kies dan voor kilometervrij reizen en vergeet je verzekering niet!

Ga je lang op reis? Dan loont het om te kijken naar een tweedehands auto die je aan het einde van je reis weer gaat verkopen.

Kies voor duurzaam

Auto’s zijn niet bepaald duurzaam, laat staan een camper. Per liter brandstof komt er een hoeveelheid CO2 de lucht in. Rij je elektrisch? Wist je dat een elektrische auto ook (nog) niet duurzaam is? Want wat gaan we met de lithium-ion batterijen doen als ze “op” zijn. Maar hoe zuiniger een auto rijdt, hoe minder CO2 per gereden kilometer. Organisaties die bezig zijn om groener te reizen zijn o.a. Sunny Cars. Sunny Cars werkt samen met GreenSeat en compenseert de CO2-uitstoot van je huurauto door  huishoudens in ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energie.

4#Lees je in over de verkeersregels

Wist je dat je in Amerika bij een kruispunt voorrang krijgt als je de eerste bent die aankwam? Nee? Wist je dat ze in Thailand links rijden? Zorg dat je bekend bent met de verkeersregels van het land dat je bezoekt. Hieronder een aantal tips voor het plannen van je roadtrip in een ander land:

 • Voor Europa kun je je inlezen op de website van de AA
 • Australië heeft veel informatie over verkeersregels op de officiële toeristensite en
 • over de VS vind je informatie op USA.gov (let op de verschillen in staten!).

Lees ook: zo plan je een roadtrip door Amerika

Reis je naar een land in Azië, check dan in elk geval het rij-advies voor toeristen op de website van de overheid van dat land of op de officiële toeristensite.

5# Zo overleef je lange afstanden tijdens een roadtrip?

Als je zelf rijdt dan moet je altijd voldoende rust nemen om de benen te strekken, rustig te eten en om de focus op de weg te houden.

Niks zo vervelend als een lange rit om van de ene naar de andere bestemming te rijden. Na enkele uren begint je kont pijn te doen en soms dommel je wat weg. Als je de bestemming bereikt is het het gelukkig allemaal waard, maar je moet er eerst komen. Hoe overleef je zo’n lange afstand op de weg? Ik heb een aantal tips voor jou om lange afstanden tijdens je roadtrip te overleven.

 • Rij niet meer dan 8 uur op een dag

Hoe verleidelijk het ook lijkt om in die korte weken zoveel mogelijk van je bestemming te zien, 8 uur op een dag rijden is voor niemand goed. Pak je rust!

 • Neem regelmatig pauze’s van minimaal 15 minuten en het liefst elke 3 uur

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk op je bestemming aankomen, maar vergeet je je pauzes niet?

 • Stop om de 2 uur, vooral als je niet gewen bent aan rijden op lange afstanden
 • Voel je je slaperig? Stop dan op een veilige plek.
 • Het schijnt dat twee kopjes caffeine het beste is
 • Plan de roadtrip zodat je genoeg pauze’s kan nemen en eventueel ergens kan overnachten. Zelfs buschauffeurs mogen niet meer dan 9 uur in een dag rijden
 • Begin niet aan een lange reis als je moe bent
 • Een zware maaltijd kan je moe maken
 • ’s nachts rijden? Dat kan extra gevaarlijk zijn als je gewend bent om rond dat tijdstip te slapen, vooral in de ochtend!

#7Handige websites om je roadtrip te plannen

Een aantal websites die je kunnen helpen met een road trip plannen zijn Furkot, Sygic of pak Google Maps erbij. Pin je favoriete plekjes en voila, je hebt je roadtriproute door Frankrijk te pakken. Of lekker ouderwets met een wegenkaart?

#8 Vermijd snelwegen (en tol)

Snelwegen zorgen dat je snel op je bestemming bent, maar ze zijn vooral heel saai. De binnenweggetjes zijn veel leuker en je ziet nog eens wat. Je bent niet voor niets op een roadtrip toch? Zo maakten wij onze roadtrip van Utrecht naar Zandvoort op de kleinere weggetjes met onze Go Boony Camper. Naast het feit dat de camper niet zo snel kon, was het ook veel leuker om rond te kijken. Behttps://www.lonedrifters.nl/go/go-boony/rg – en binnenwegen duren natuurlijk wel een stukje langer over het algemeen.

Tip: Weet jij vanaf welke leeftijd je in een huurauto mag rijden? De gemiddelde minimum autohuur-leeftijd verschilt per land. In Amerika moet je bijvoorbeeld minimaal 21 jaar zijn. Voor jonge bestuurders, tot 25 jaar, komt er nog een toeslag van zo’n € 20,- euro per dag bovenop de huurprijs. Lees je van te voren daarom altijd goed in voordat je een auto huurt, zodat je weet waar je aan toe bent!

Heb jij al ervaring met roadtrips? Wat is jouw ultieme tip?

Meer roadtrip inspiratie?