Roadtrippen is natuurlijk in allerlei opzichten ideaal: je bepaald je eigen route, snelheid en hebt de vrijheid om te gaan wanneer je wilt. Maar aan de andere kant kun je met het openbaar vervoer gewoon geniet van een lekker boekje of een dutje doen. En dat is ook nog eens duurzamer.Toch zou ik heel graag een roadtrip willen maken. 

Erg hoog op de wishlist staat een roadtrip door de Verenigde Staten, Nieuw-zeeland, of zoals Floortje in 3 op reis deed, van Nederland naar China, hoe tof is dat?

Update: sommige bestemmingen heb ik inmiddels na het schrijven van dit artikel bezocht!

Een aantal tips voor je roadtrip!

Vanaf welke leeftijd mag je in een huurauto rijden?

De gemiddelde minimumleeftijd om in een huurauto te mogen rijden ligt op 23 jaar. Dit kan echter per categorie, bestemming en autohuurbedrijf verschillen. Voor een grotere/luxere auto zijn de leeftijdregels vaak strenger. Meestal is de eis ook dat je minimaal 1 of 2 jaar in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

Sluit een goede verzekering af

Bedenk vooraf welke risico’s je zelf kunt nemen. Huurauto’s zijn vaak vrij nieuw en als je de auto total loss rijdt, kan de schade oplopen tot de koopprijs van de auto.

P.s. wist je dat een huurauto in het buitenland nooit onder de dekking van je Nederlandse autoverzekering valt? En ook niet onder de dekking van je reisverzekering? Je hebt altijd een aparte verzekering nodig die je bij het verhuurbedrijf afsluit (bron: Independer).

Lees meer over wat wel in de dekking van je reisverzekering valt!

Zoek goed uit of er pechhulp bij inzit!

Er zijn altijd situaties waarin je verzekering geen dekking biedt voor pech. En dat zou wel heel vervelend zijn toch? Zo konden wij de eerste dag in Nieuw-zeeland niet verder rijden met de camper. Gelukkig kwam de pechhulp goed van pas en waren we nog niet zo ver van het verhuurbedrijf gereden!

Kies je soort auto

Natuurlijk hangt het helemaal van je bestemming af wat voor auto je kiest. Ga je offroad? Zoals in Nieuw-zeeland heel handig kan zijn, reis dan met een 4WD. IN Hawaii kan je bijvoorbeeld kiezen voor een cabrio als je dat zou willen. Reserveer op tijd om die leuke auto te huren. En weet je niet hoelang je reis gaat duren in kilometers? Kies dan voor kilometervrij reizen en vergeet je verzekering niet!

Ga je lang op reis? Dan loont het om te kijken naar een tweedehands auto die je aan het einde van je reis weer gaat verkopen.

Vermijd snelwegen

Vooral als je veel tijd hebt loont het uitzicht als je niet via de snelweg rijdt. Wat dacht je van bergpassen? In Frankrijk betaal je ook nog eens tol (peage) dus loont het extra om de snelwegen te vermijden,

Kies voor duurzaam

Auto’s zijn niet bepaald duurzaam, laat staan een camper. Per liter brandstof komt er een hoeveelheid CO2 de lucht in. Rij je elektrisch? Wist je dat een elektrische auto ook (nog) niet duurzaam is? Want wat gaan we met de lithium-ion batterijen doen als ze “op” zijn. Maar hoe zuiniger een auto rijdt, hoe minder CO2 per gereden kilometer. Organisaties die bezig zijn om groener te reizen zijn o.a. Sunny Cars. Sunny Cars werkt samen met GreenSeat en compenseert de CO2-uitstoot van je huurauto door  huishoudens in ontwikkelingslanden toegang te geven tot duurzame energie.

Lees je in over de verkeersregels

Wist je dat je in Amerika bij een kruispunt voorrang krijgt als je de eerste bent die aankwam? Nee? Zorg dat je bekend bent met de verkeersregels van het land dat je bezoekt.

 • Voor Europa kun je je inlezen op de website van de AA
 • Australië heeft veel informatie over verkeersregels op de officiële toeristensite en
 • over de VS vind je informatie op USA.gov (let op de verschillen in staten!).

Reis je naar een land in Azië, check dan in elk geval het rij-advies voor toeristen op de website van de overheid van dat land of op de officiële toeristensite.

Hoe overleef je lange afstanden tijdens een roadtrip?

Als je zelf rijdt dan moet je altijd voldoende rust nemen om de benen te strekken, rustig te eten en om de focus op de weg te houden.

Niks zo vervelend als een lange rit om van de ene naar de andere bestemming te rijden. Na enkele uren begint je kont pijn te doen en soms dommel je wat weg. Als je de bestemming bereikt is het het gelukkig allemaal waard, maar je moet er eerst komen. Hoe overleef je zo’n lange afstand op de weg? Ik heb een aantal tips voor jou om lange afstanden tijdens je roadtrip te overleven.

 • Rij niet meer dan 8 uur op een dag

Hoe verleidelijk het ook lijkt om in die korte weken zoveel mogelijk van je bestemming te zien, 8 uur op een dag rijden is voor niemand goed. Pak je rust!

 • Neem regelmatig pauze’s van minimaal 15 minuten en het liefst elke 3 uur

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk op je bestemming aankomen, maar vergeet je je pauzes niet?

 • Stop om de 2 uur, vooral als je niet gewen bent aan rijden op lange afstanden
 • Voel je je slaperig? Stop dan op een veilige plek.
 • Het schijnt dat twee kopjes caffeine het beste is
 • Plan de roadtrip zodat je genoeg pauze’s kan nemen en eventueel ergens kan overnachten. Zelfs buschauffeurs mogen niet meer dan 9 uur in een dag rijden
 • Begin niet aan een lange reis als je moe bent
 • Een zware maaltijd kan je moe maken
 • ’s nachts rijden? Dat kan extra gevaarlijk zijn als je gewend bent om rond dat tijdstip te slapen, vooral in de ochtend!

Heb jij al ervaring met roadtripjes? Wat is jouw ultieme tip?

Meer over roadtrips