Voor een roadtrip hoef je niet ver te reizen. Wat dacht je van een roadtrip door Zwitserland. Zo heb je de Grand Tour; een roadtrip met de mooiste wegen, haarspeldbochten en bergpassen? De Zwitserse Alpen zijn een droom voor roadtrippers. In dit artikel delen wij een route door Zwitserland.

In deze roadtrip vind je een route van een week door Zwitserland. Je kunt de route zo lang of kort maken als je zelf wilt. We rijden ook een stuk van de Grand Tour van Zwitserland.

Zwitserland roadtrip

Dag 1: Zürich

Vlieg of rij vanaf Nederland naar Zürich. Je kunt in Zurich overnachten, maar hou er rekening mee dat het wel duur is als je er met een eigen auto moet parkeren en overnachten. De mooiste plek om te overnachten in Zurich is aan de oevers van de rivier de Limmat. Zurich is een dure maar leuke stad voor een dagtrip.

Note: een tolvignet ( CHF 40 ) is verplicht voor iedereen die op een Zwitserse snelweg rijdt. De sticker kan worden gekocht aan de grens, online of bij de meeste benzinestations. Het vignet is ook te koop in de ANWB-winkels en via anwbvignetten.nl.

Dag 2: St Moritz

Reistijd: ongeveer 2 h 38 min (202 km)

Vanuit Zurich rijden we naar St Moritz. Je kunt rechtstreeks naar St Moritz rijden of een paar stops onderweg maken.

Stop 1 het historische stadje Arbon aan het Bodenmeer.
Stop 2 Appenzell, beroemd om de kaas. de autovrije hoofdplein heeft allerlei leuke boetiekjes en gezellige cafés.
Stop 2 Vaduz, voor een bezoek aan een middeleeuws kasteel en wijngaarden.

Dag 3: Locarno

Van St. Moritz kun je een stuk door Italië rijden of de weg door Zwitersland naar Locarno nemen. Locarno is de warmste stad van Zwitserland. De stad heeft smalle steegjes die naar cafés en restaurants leiden. 

Photograph: © Pascal Gertschen 

Dag 4: Zermatt

Vanuit Locarno rijden we over de smalle wegen naar Zermaat. We rijdens lang valleien, canyons en turquoise meren. Hier zie je de pracht van Zwitserland.

Zermatt is niet bereikbaar met de auto. Je zult een kabelbaan naar Rasa moeten nemen om het bergdorp te bereiken. Je auto kunt je parkeren in Täsch en van daaruit moet je de shuttletrein naar Zermatt vanaf de Matterhorn Terminal nemen. Aan de voet van de Matterhorn kunnen de hellingen van Zermatt het hele jaar door worden geskied en bewandeld. Zermatt is ook een paradijs voor bergbeklimmers. Verdere bezienswaardigheden van Zermatt zijn de Schwarzsee, de Gornerkloof en gletsjerpaden. Het dorpje oude centrum van Zermatt, Hinterdorf, is mooi om per voet te ontdekken.

Dag 5: Lauterbrunnen

Lauterbrunnen is een stadje tussen de alpenweiden en rotswanden. De bezienswaardigheden van Lauterbrunnen zijn onder andere de Trümmelbachwatervallen – Europa’s grootste ondergrondse watervallen – en de Jungfrau, Europa’s hoogste bergstation op 11,332 feet (zo’n
3453 meter). Voor panoramisch uitzicht over bergtoppen en gletsjers ga je met de gondel naar Schilthorn.

Lauterbrunnen is ook geschikt om de wandelen. Er zijn hiking trails die je wel een week zoet kunnen houden.

Tip: Overnacht in Hotel Oberland, dat uitzicht biedt op de Staubbach-watervallen. , de grootste van 72 watervallen die bijna 1000 voet de vallei in duiken.

Dag 6: Gstaad

Onze laatste stop van de Zwitersland roadtrip is de badplaats Gstaad. In Gstaadt kun je in de winter goed skiën, in de zomer is het er fijn in de spa en het bezoeken van de Gletsjer 3000. Gstaad is een van de weinige plaatsen in de Alpen waar je prachtig landschap hebt, maar ook luxe hotels, exclusieve winkels en goede restaurants. 

Dag 7: Zurich

In Zurich brengen we de auto weer terug, of je kunt vanaf Gstaad weer terug naar Nederland rijden. Ben je nog niet klaar dan kun je vanuit Zurich nog een paar fijne spots bezoeken. Zo heb je de Rheinfall in Neuhausen (een half uur rijden vanaf Zurich), de grootste waterval van Europa. Je kunt een boottocht op de Rfeinfall maken of wandelen langs de waterval.

Rheinfalls